Kesäkuu alkoi koleana, kun Saana-tunturilla Enontekiön Kilpisjärvellä mitattiin kuukauden 1. päivän vastaisena yönä uusi Suomen kesäkuun kylmyysennätys. Kylmät hallayöt jatkuivat vielä kesäkuun toisellakin viikolla, mutta kuukauden keskivaiheilla alkoi hellejakso, jonka myötä kesäkuusta muodostui lopulta tavanomaista lämpimämpi. Kesäkuu oli myös huhti- ja toukokuiden tapaan suurimmassa osassa maata selvästi tavanomaista kuivempi ja aurinkoisempi, joskin loppukuusta ukkoskuurot toivat paikoin rankkojakin sateita.

Kesäkuun Ilmastokatsaus-lehdessä kerrotaan myös kuusimetsiä uhkaavan kirjanpainajan aiheuttamien tuhojen leviämisestä ilmastonmuutoksen edetessä ja Suomen oloihin kehitetystä kirjanpainajatuhojen hallintajärjestelmästä.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen: ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Ilari Lehtonen

Julkaisun viitetiedot:

Ilmatieteen laitos, 2023: Ilmastokatsaus 6/2023, 22 s., https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-06-00

Lue tästä numerosta myös:

Kesäkuun 2023 kuukausikatsaus >> 

Ajankohtainen artikkeli: Metsien terveys uhattuna – kirjanpainaja kuusien tappajana >>