Heinäkuussa ei helteitä juuri esiintynyt, ja kuukaudesta muodostui enimmäkseen hieman pitkän ajan keskiarvoja viileämpi. Etenkin maan keski- ja itäosissa saatiin heinäkuussa hyvin runsaita sateita.

Heinäkuu oli lähes koko maassa hieman tavanomaista viileämpi. Suurimmassa osassa maata keskilämpötila poikkesi vertailukauden 1991–2020 keskiarvosta alle asteen verran, mutta Itä-Suomessa poikkeama oli noin puolitoista astetta. Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa yhtä viileä heinäkuu toistuu tilastojen mukaan keskimäärin noin joka neljäs tai viides vuosi. Hieman pitkän ajan keskiarvon yläpuolelle heinäkuun keskilämpötila kohosi vain Kilpisjärvellä ja Nuorgamissa Pohjois-Lapissa sekä eräillä Selkämeren rannikkosääasemilla.

Heinäkuun aikana saatiin runsaita sateita etenkin maan keski- ja itäosissa, missä kuukauden sademäärä oli laajoilla alueilla 100–200 mm. Tavanomaista vähäsateisempia alueita löytyi Lapista ja Lounais-Suomesta, mutta kesälle tyypillisesti sademäärässä oli suuria paikallisia eroja, ja paikoin näilläkin alueilla satoi runsaasti. Esimerkiksi Lumparlandin Långnäsissä satoi 132,4 mm, mutta vajaat 80 km idempänä Paraisten Fagerholmissa vain 24,3 mm, joka oli pienin heinäkuussa Ilmatieteen laitoksen havaintoasemilla mitattu kuukausisademäärä. Eräin paikoin alkukesän ankara kuivuus siis jatkui edelleen heinäkuussa.

Heinäkuun suurin kuukausisademäärä, 210,1 mm, kirjattiin Multian Pirttiperän havaintoasemalla Keski-Suomessa. Tästä sateesta 103,3 mm, eli lähes puolet, kertyi yhden vuorokauden aikana 28.7., jolloin maan keskiosissa esiintyi laajalla alueella erittäin runsaita sateita, ja Jyväskylän seudulla satoi päivän aikana enemmän kuin yleensä koko heinäkuussa. Itä-Suomessa runsaat sateet kertyivät puolestaan tasaisemmin pitkin kuukautta. Pohjois-Karjalassa sateisinta oli Tohmajärven Kemiessä, missä heinäkuun sademäärä oli 182,6 mm. Kainuussa satoi Sotkamon Tuhkakylässä 181,6 mm ja Pohjois-Savossa Rautavaaran Ylä-Luostassa 170,3 mm. Myös Etelä-Karjalassa, Etelä-Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla satoi paikoin yli 150 mm.

Heinäkuussa esiintyi ukkosia lähes päivittäin, mutta salamamäärät jäivät pieniksi. Maasalamoita havaittiin kuukauden aikana reilut 15 000, mikä on vain vähän yli neljäsosan pitkän ajan keskiarvosta.

Aurinko paistoi tavanomaista vähemmän eteläisiä ja lounaisia rannikkoalueita lukuun ottamatta.

Sää muuttui epävakaiseksi heti heinäkuun alussa

Heinäkuun alussa Suomen ylle parkkeerasi laaja matalapaineen alue, ja kuukauden ensimmäiset päivät olivat epävakaisia. Etelä-Suomessa esiintyi 1.7. rankkoja sateita ja Jokioisilla satoi 59,6 mm vuorokaudessa. Tampereella rankat sadekuurot osuivat kaupunkialueelle ja saivat keskustan kadut tulvimaan. Sama tapahtui Helsingissä viikkoa myöhemmin 8.7.

Lappiin virtasi heinäkuun alussa koillisesta hyvin viileää ilmaa, ja Savukosken Tulppiossa mitattiin 3.7. vastaisena yönä kuukauden alin lämpötila, -2,9 °C, joka oli samalla alin heinäkuun lämpötila Suomessa 37 vuoteen.

Heinäkuun lämpimin ja poutaisin sääjakso osui kuukauden puoliväliin, jolloin lämpötila nousi muutamana päivänä ympäri maata 25 asteen vaiheille. Lämpimintä oli Pohjois-Lapissa, ja Utsjoen Kevo oli viitenä päivänä peräkkäin koko maan lämpimin paikka. Kevolla mitattiin 11.7. myös kuukauden ylin lämpötila, 29,2 °C.

Heinäkuun loppupuolen ajan Suomi kuului jälleen laajan matalapaineen alueen vaikutuspiiriin. Etenkin Lapissa, mutta myös Itä-Suomessa oli heinäkuun 20. päivän jälkeen monta kolean pilvistä päivää peräkkäin. Maan keskiosien rankkasateen 28.7. aiheutti kaakosta Suomen ylle hitaasti liikkunut matalan keskus, joka edelleen voimistui Suomen yllä.

Heinäkuu lukuina

+29,2 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Utsjoki, Kevo, 11.7.

-2,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 3.7.

210,1 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Multia, Pirttiperä

103,3 mm – Kuukauden suurin vuorokausisademäärä, Multia, Pirttiperä, 28.7.


Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Tiina Ervasti

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Heinäkuu oli sateinen ja hieman tavallista viileämpi. Ilmastokatsaus, 25(7), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-07-01