Kesäkuu oli suurimmassa osassa maata kolmas peräkkäinen kuiva ja aurinkoinen kuukausi. Lisäksi kesäkuusta muodostui jo viidentenä vuotena peräkkäin selvästi tavanomaista lämpimämpi.

Kesäkuun keskilämpötila kohosi kuukauden keskimmäisellä kolmanneksella alkaneen hellejakson myötä 0–3 °C pitkän ajan keskiarvojen yläpuolelle. Keskilämpötilan poikkeama oli suurin lounaissaaristossa, missä Paraisten Utön ja Hangon Russarön havaintoasemilla koettiin 1800-luvun loppupuolelta alkavien havaintoaikasarjojen neljänneksi lämpimimmät kesäkuut. Vähiten keskilämpötila poikkesi normaalista Pohjois-Karjalassa.

Huhti- ja toukokuun tapaan myös kesäkuu oli pääosin kuiva ja aurinkoinen. Etenkin kesäkuun alkupuolella sateet jäivät niukoiksi, mutta loppukuusta saatiin paikoin runsaitakin kuurosateita. Laajoilla alueilla niin Etelä-, Länsi- kuin Pohjois-Suomessa kesäkuun sademäärä jäi kuitenkin alle puoleen tavanomaisesta. Pääkaupunkiseudulla ja Utsjoella satoi alle 10 mm, ja Helsinki-Vantaan lentoasemalla mitattiin aseman havaintohistorian pienin kesäkuun sademäärä, 5,6 mm. Kaikista pienin sademäärä, vain 2,8 mm, mitattiin Helsingin Kumpulassa.

Kesäkuun suurin sademäärä oli Lieksan Lampelassa mitattu 149,1 mm. Nämä sateet kertyivät pääosin kuurosateista muutamina loppukuun päivinä. Kesäkuun suurin vuorokausisademäärä, 55,7 mm, mitattiin puolestaan Alajärven Möksyssä 22.6.

Aurinko paistoi kesäkuussa etelä- ja länsirannikolla jopa yli 400 tuntia. Etelä- ja Länsi-Suomessa sekä Pohjois-Lapissa kuukausi oli kolmen aurinkoisimman kesäkuun joukossa viimeisten reilun 60 vuoden ajalta.

Kesäkuu oli myös heikkotuulinen, ja merialueilla oli vain muutamia kovatuulisia päiviä.

Kesäkuun ukkoset painottuivat vahvasti kuukauden jälkipuoliskolle. Etenkin 28. ja 29. kesäkuuta ukkoskuuroja esiintyi ympäri maata, ja yhteensä kuukauden aikana paikannettiin noin 44 000 maasalamaa, joka on jonkin verran tavanomaista enemmän.

Kylmyysennätys ja hallayöt aloittivat kesäkuun

Kesäkuun alussa pohjoisesta virtasi Suomeen hyvin koleaa ilmaa, ja 1.6. vastaisena yönä Saana-tunturilla noin kilometrin korkeudessa sijaitsevalla sääasemalla mitattiin -7,7 °C, joka on 1900-luvun alusta lukien uusi kesäkuun kylmyysennätys Suomessa. Seuraavana yönä myös Viitasaaren Haapaniemessä ja Rautavaaran Ylä-Luostalla mitattiin uudet paikkakuntakohtaiset kesäkuun kylmyysennätykset, Viitasaarella -0,5 °C ja Rautavaaralla -3,4 °C. Virolahden Koivuniemessä mitattiin alimmaksi maanpintalämpötilaksi peräti -9,1 °C.

Kylmät hallayöt jatkuivat Etelä-Suomessakin kesäkuun puoliväliin asti, vaikka päivälämpötilat kohosivat kuukauden toisella viikolla jo kesäisiksi. Etenkin 10.6. vastaisena yönä esiintyi ankaraa hallaa ja pakkasta ympäri maata. Sitä vastoin 12.6. lähtien mitattiin kuukauden loppuun asti joka päivä vähintään yhdellä Ilmatieteen laitoksen säähavaintoasemalla hellettä. Hyvinkäällä mitattiin sekä 13.6. että 14.6. jopa samana päivänä yöllä hallaa ja päivällä hellettä.

Kesäkuun puolivälissä lämpötila kohosi Lounais-Suomessa useana päivänä lähelle 30 astetta, ja yli 30 asteen päästiin paikoin Etelä- ja Länsi-Suomessa 20.–21.6. Juhannuksena sateet viilensivät säätä osassa maata, mutta eteläisimmässä Suomessa ja toisaalta Pohjois-Lapissa oli helteistä.

Etelä- ja Länsi-Suomessa oli kesäkuussa yleisesti 9–15 hellepäivää, ja kuukausi oli enimmäkseen kolmen helteisimmän kesäkuun joukossa viimeisten reilun 60 vuoden aikana. Jopa Helsingin Kaisaniemessä meren äärellä oli yhdeksän hellepäivää. Enemmän Kaisaniemessä on ollut kesäkuussa hellepäiviä vain vuosina 1936 ja 2021.

Kesäkuu lukuina

+31,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kankaanpää, Niinisalon lentokenttä, 20.6.

-7,7 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö, Saana, 1.6.

149,1 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Lieksa, Lampela

2,8 mm – Kuukauden pienin sademäärä, Helsinki, Kumpula

Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Kuivuus voimistui kesäkuussa. Ilmastokatsaus, 25(6), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-06-01