Toukokuu oli melko lämmin ja vähäsateinen. Pohjois-Lappia lukuun ottamatta toukokuu oli myös tavanomaista aurinkoisempi ja vähäsateisempi. Pohjoisessa Tornionjoki ja Muonionjoki tulvivat poikkeuksellisen rajusti.

Pohjoisnapa ja arktinen alue kiehtovat niin seikkailijoita, tutkijoita kuin tavan kansalaisiakin. MOSAiC-hankkeessa tutkijat pääsivät selvittämään arktisen merijään saloja ennennäkemättömän läheltä. Hankkeen tutkimusmatkalla mukana ollut tutkimusprofessori Jari Haapala kirjoitti ajankohtaisen artikkelin hankkeessa syntyneistä havainnoista ja siitä, kuinka arktinen merijää on jatkuvasti liikkeessä.

Ilmastokatsaus-toimitus toivottaa kaikille lukijoillemme hyvää juhannusta ja mukavia lukuhetkiä!

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen: ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Jaakko Seppänen

Julkaisun viitetiedot:

Ilmatieteen laitos, 2023: Ilmastokatsaus 5/2023, 22 s., https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-05-00

Lue tästä numerosta myös:

Toukokuun 2023 kuukausikatsaus >> 

Ajankohtainen artikkeli: Arktinen merijää liikkuu ja rakoilee vauhdilla >>