Toukokuusta muodostui koleasta alusta huolimatta lähes koko maassa tavanomaista lämpimämpi. Pohjois-Lappia lukuun ottamatta toukokuu oli myös tavanomaista aurinkoisempi ja vähäsateisempi.

Toukokuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata jonkin verran vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Etelä-Suomessa keskilämpötila oli yleisesti lähellä pitkän ajan keskiarvoa, kun taas Itä-Lapissa oli jopa yli kolme astetta tavanomaista lämpimämpää. Harvinaisen lämmintä oli myös eräin paikoin meren äärellä. Esimerkiksi Paraisten Utössä oli havaintohistorian kahdeksanneksi lämpimin, Hangon Russarössä kuudenneksi lämpimin ja Mustasaarten Valassaarilla peräti toiseksi lämpimin toukokuu. Kaikilla edellä mainituilla havaintoasemilla havaintohistoria ulottuu yli sadan vuoden taakse. Sen sijaan Perämeren pohjukan ranta-alueilla toukokuun keskilämpötila oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Pohjois-Lapissa satoi toukokuussa tavanomaista enemmän, ja eräin paikoin myös muun muassa Pohjois-Pohjanmaalla ja Päijät-Hämeessä mitattiin pitkän ajan keskiarvoja suurempia sademääriä, mutta enimmäkseen toukokuu oli tavanomaista vähäsateisempi. Monin paikoin kuukauden sademäärä jäi noin puoleen tavanomaisesta. Vähiten toukokuussa satoi Kotkan Rankin havaintoasemalla, vain 12,8 mm, ja eniten Inarin Kirakkajärvellä, 61,0 mm. Erityisen runsaasti Pohjois- ja Luoteis-Lapissa satoi 17.5., jolloin Kittilän Puljun havaintoasemalla mitattiin kuukauden suurin vuorokausisademäärä, 39,7 mm.

Pohjois-Lappia lukuun ottamatta toukokuu oli myös tavanomaista aurinkoisempi. Monin paikoin aurinko paistoi noin 50 tuntia keskimääräistä enemmän, mutta lounaissaaristossa paistetta saatiin lähemmäs 100 tuntia enemmän kuin yleensä.

Vappu oli kolea, äitienpäivä lämmin ja aurinkoinen

Vappua vietettiin melko viileässä säässä. Etelä-Suomessa lämpötila nousi ylimmillään noin 12 asteeseen, kun taas Pohjois-Lapissa päivälämpötila jäi enimmäkseen alle 5 asteeseen. Toukokuun ensimmäinen viikko oli kaiken kaikkiaan hyvin kolea, ja esimerkiksi 3.5. vastaisena yönä maan keskiosissa satoi paikoin pari senttiä lunta maahan. Toukokuun 4.–5. päivinä heikkoja lumikuuroja saatiin Etelä-Suomea myöten. Öisin oli koko maassa pakkasta, ja kuukauden alin lämpötila, -13,4 °C, mitattiin 3.5. Enontekiön Näkkälässä.

Toukokuun toisella viikolla sää lämpeni tuntuvasti, ja kuukauden toista viikonloppua vietettiin koko maassa aurinkoisessa sekä lämpimässä säässä. Äitienpäivänä 14.5. mitattiin Hattulan Lepaalla ja Mikkelin lentoasemalla jo 24,2 °C ja seuraavana päivänä Ylivieskan lentokentällä 24,7 °C.

Helatorstaina 18.5. lännestä virtasi viileää ilmaa, mutta viileneminen jäi lyhytaikaiseksi, ja jo seuraavana viikonloppuna mitattiin uudestaan ympäri Suomea yli 20 asteen lämpötiloja.

Lämpimimmillään sää oli toukokuun 22.–24. päivien välillä. Helleraja rikkoutui kuitenkin niukasti vain Niinisalon lentokentällä, jossa mitattiin 22.5. 25,1 °C sekä Hattulan Lepaalla, jossa mitattiin 24.5. niin ikään 25,1 °C. Hellerajaa hätyyteltiin kuitenkin jopa Utsjoen Nuorgamissa, jossa mitattiin 23.5. 24,8 °C. 23.5. oli myös toukokuun vilkkain ukkospäivä, kun maan pohjoisosiin painottuen havaittiin reilut 1700 maasalamaa. Kaiken kaikkiaan toukokuussa ukkosti kuitenkin selvästi keskimääräistä vähemmän.

Toukokuun puolivälin lämpimillä säillä Lapin lumet sulivat nopeasti, ja Ilmatieteen laitoksen havaintopaikoilta lumi katosi viimeisenä Enontekiön Kilpisjärveltä 23.5.

Lämmin sääjakso päättyi 25.5., jolloin kylmä rintama liikkui Suomen yli lännestä itään. Loppukuun ajan vallitsi viileähkö lännen ja luoteen välinen ilmavirtaus, ja vuodenaikaan nähden hieman keskimääräistä viileämpi sää.

Toukokuu lukuina

+25,1 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kankaanpää, Niinisalon lentokenttä, 22.5. ja Hattula, Lepaa, 24.5.

-13,4 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö, Näkkälä, 3.5.

61,0 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Inari, Kirakkajärvi

39,7 mm – Kuukauden suurin vuorokausisademäärä, Kittilä, Pulju, 17.5.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Toukokuu oli melko lämmin ja vähäsateinen. Ilmastokatsaus, 25(5), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-05-01