Elokuu oli suurimmassa osassa maata selvästi tavanomaista sateisempi. Itä- ja Pohjois-Suomessa elokuu oli myös harvinaisen lämmin, mutta yöt olivat lämpimiä muuallakin.

Elokuun keskilämpötila oli lounaissaaristossa hyvin lähellä vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa, mutta muualla kuukausi oli 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi. Eniten keskilämpötila poikkesi normaalista Koillismaalla ja Itä-Lapissa. Savukosken kirkonkylän ja Utsjoen Kevon havaintoasemilla koettiin jopa asemien 1960-luvun alkupuolelle ulottuvan mittaushistorian lämpimin elokuu. Kuusamossa ja Utsjoen Nuorgamissa lämpimämpi elokuu oli viimeksi vuonna 1937.

Erityisesti yöt olivat elokuussa lämpimiä. Vuorokauden minimilämpötilojen maanlaajuinen keskiarvo oli elokuussa 11,3 °C, joka on korkein lukema vuodesta 1961 lähtien tarkasteltuna. Yli 20 pitkäikäisellä havaintoasemalla vuorokauden alimpien lämpötilojen keskiarvo oli elokuussa mittaushistorian korkein. Lämpimät yöt olivat yhteydessä elokuussa vallinneeseen epävakaiseen ja kosteaan säätyyppiin.

Etelä-Suomessa elokuun lämpimin päivä oli 7.8., jolloin kaakosta virtasi maahamme hyvin lämmintä ilmaa. Raumalla mitattiin peräti 33,6 °C, joka on uusi Satakunnan maakunnan lämpöennätys ja jäi vain kaksi asteen kymmenystä vuonna 2010 Puumalassa, Heinolassa ja Lahdessa mitatusta elokuun lämpöennätyksestä. Uusi paikkakuntakohtainen elokuun lämpöennätys saavutettiin myös muun muassa Porissa ja Turussa. Seuraavaksi päiväksi lämmin ilma siirtyi Pohjois-Suomeen ja Torniossa mitattiin 31,8 °C, joka jäi puoli astetta Inarissa vuonna 2018 mitatusta Lapin maakunnan elokuun lämpöennätyksestä.

Kesän viimeiset hellepäivät koettiin Etelä-Suomessa 14.–16.8. Lapissa oli puolestaan lähestyvän syksyn ensimmäinen pakkasyö 18.8.

Runsaita sateita saatiin ympäri maata

Elokuussa satoi selvästi tavanomaista enemmän etenkin Uudellamaalla, Länsi-Suomessa ja Lapissa. Kuukauden suurin sademäärä oli Hangon Tvärminnessä mitattu 212,4 mm, joka oli samalla uusi asemakohtainen elokuun sademääräennätys. Myös Lohjalla ja Vantaalla satoi noin 190 mm. Pitkäikäisistä havaintoasemista uusi asemakohtainen elokuun sade-ennätys saavutettiin Tvärminnen lisäksi Kaskisten Sälgrundissa, Hailuodon Keskikylässä ja Utsjoen Nuorgamissa.

Itä-Suomessa elokuun sademäärä vaihteli pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin, eli paikoin satoi jopa jonkin verran tavallista vähemmän. Kuukauden pienin sademäärä, 40,4 mm, mitattiin Savonlinnan Punkaharjulla, mutta paikalliset erot sademäärässä olivat suuria ja vain reilut 40 km pohjoisempana Savonrannan havaintoasemalla satoi 139,9 mm. Tästä sateesta valtaosa tuli yhden rankan sadekuuron yhteydessä 13.8., jolloin Savonrannalla mitattiin kuukauden suurin vuorokausisademäärä, 92,5 mm.

Paikoin elokuun tyypillinen kuukausisademäärä tuli täyteen jo kuukauden ensikolmanneksella. Elokuun puolivälissä oli poutaisempaa, mutta kuukauden loppu oli jälleen hyvin sateinen, erityisesti Etelä- ja Länsi-Suomessa. Hankoniemellä satoi rankasti 26.8. ja pääkaupunkiseudulla 27.8., mutta laaja-alaisin rankkasade koettiin 28.8., jolloin etenkin läntisellä Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Pirkanmaalla satoi yli 50 mm vuorokaudessa. Vielä elokuun kahden viimeisen päivän aikana yksi matalapaine rankkasateineen liikkui koko Suomen yli pohjoiseen.

Lämpimästä ja epävakaisesta säätyypistä huolimatta elokuussa ei esiintynyt erityisen voimakkaita ukkosia. Kuukauden aikana paikannettiin reilut 10 000 maasalamaa, mikä on selvästi alle puolet pitkän ajan keskiarvosta. Yli puolet salamoista havaittiin kolmen päivän aikana 6.–8.8.

Elokuu lukuina

+33,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Rauma, Pyynpää 7.8.

-2,3 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio 22.8.

212,4 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Hanko, Tvärminne

11,3 °C – Vuorokauden alimpien lämpötilojen maanlaajuinen keskiarvo oli elokuussa korkein vuodesta 1961 lähtien

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Elokuu oli lämmin ja sateinen. Ilmastokatsaus, 25(8), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-08-01