Joulukuun alkupuoli oli tavanomaista kylmempi, mutta loppukuusta oli lauhaa. Jouluksi osui kuitenkin kylmä sääjakso. Osaan Etelä-Suomea satoi itsenäisyyspäivän jälkeisellä viikolla kymmeniä senttejä lunta.

Joulukuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata 0–2 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa alempi. Osassa Itä-Suomea oli kuitenkin vähän tavanomaista leudompaa. Suhteellisesti ottaen leudointa oli Kuusamon seudulla, missä kuukauden keskilämpötila oli asteen verran tavanomaista korkeampi. Sitä vastoin Ahvenanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja päälaen Lapissa oli paikoin reilut kaksi astetta normaalia kylmempää.

Kylmä säätyyppi vallitsi joulukuun alkupuolella aina kuukauden 17. päivään asti, jonka jälkeen lounaasta alkoi virrata maahamme lauhaa ilmaa, ja kuukauden lopun ajan sää pysyi joulun seutua lukuun ottamatta leutona.

Joulukuun sademäärä vaihteli maan eri osissa pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin. Osassa Etelä- ja Itä-Suomea sekä Lapin keskiosissa satoi selvästikin tavanomaista enemmän, mutta Länsi-Suomessa sateet jäivät pääosin tavanomaista vähäisemmiksi. Suomenlahden rannikon läheisyydessä joulukuun sademäärä kohosi noin 80–100 mm:n välille, ja kuukauden suurin sademäärä, 103,4 mm, mitattiin Siuntion Sjundbyssä. Myös Virolahden Koivuniemessä satoi 103,3 mm. Joulukuu oli tavanomaista pilvisempi kuukausi. Vain Uudellamaalla ja Lounais-Suomessa aurinko paistoi edes yli 10 tuntia, eniten Maarianhaminassa, missä paistetta kirjattiin 27,5 tuntia.

Etelä-Suomessa satoi runsaasti lunta

Joulukuun alkaessa Venäjältä ulottui Suomeen korkeapaineen alue. Koko maassa oli heikkoa pakkasta ja enimmäkseen pilvipoutaa.

Itsenäisyyspäivän jälkeisellä viikolla Pohjolan ylle muodostui laaja matalapaineen alue, ja etenkin Uudellamaalla sekä Kymenlaaksossa saatiin hyvin runsaita lumisateita. Erityisen sakeasti lunta satoi 7.–8.12. ja 12.–13.12. Jo 7.–8. päivien lumisateiden jälkeen itäisen Suomenlahden rannikolla lunta oli paikoin yli 30 senttiä, mutta Uudellemaalle illalla 12.12. iskenyt pyry toi vielä parikymmentä senttiä lisää lunta. Niinpä 13.12. Uudenmaan sisäosissa ja Hämeessä oli vuodenaikaan nähden harvinaisen paljon lunta. Vihdin Hiiskulassa lumensyvyydeksi mitattiin 62 cm, ja myös Hyvinkäällä ja Lohjalla lunta oli yli puoli metriä.

Joulukuun puolivälissä mitattiin myös kuukauden alimmat lämpötilat. Kuukauden alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärvellä 13.12. mitattu -34,2 °C. Etelä-Suomessa sää oli yleisesti kylmimmillään 16. päivän aamuna, jolloin pakkasta oli paikoin yli 20 astetta. Pohjanmaalla oli niin ikään yli 20 asteen pakkasia 15.12., mutta osassa Itä-Suomea lämpötila ei runsaan pilvisyyden takia päässyt laskemaan juurikaan -15 asteen alapuolelle.

Jouluna oli pakkasta, muuta uudeksivuodeksi sää lauhtui

Joulun aluspäivinä lounaasta virtasi lauhaa ilmaa ja Etelä-Suomen lumipeite painui kasaan. Jouluksi sää kuitenkin kylmeni, ja aatonaaton lumisateet varmistivat valkoisen joulun koko maassa. Niin jouluaattona kuin joulupäivänä oli osittain selkeää ja koko maassa pakkasta. Enontekiöllä pakkanen kiristyi jouluaattona 30 asteeseen, mutta Lapin eteläpuolella joulunajan pakkaslukemat pysyivät melko maltillisina.

Joulun jälkeen sää lauhtui uudestaan. Uudenvuodenaattona lounaasta virtasi erityisen lauhaa ilmaa, ja vuosi vaihtui hyvin leudossa säässä. Kumlingessa mitattiin uudenvuodenaattona myös kuukauden ylin lämpötila, 7,0 °C.

Lounaissaaristossa ja -rannikolla oli vuodenvaihteessa myös lumetonta, kun taas Itä- ja Pohjois-Suomessa lunta oli yleisesti 30–50 cm.

Joulukuu lukuina

+7,0 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kumlinge kk, 31.12.

-34,2 °C – Kuukauden alin lämpötila, Utsjoki, Kevojärvi, 13.12.

103,4 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Siuntio, Sjundby

62 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Vihti, Hiiskula, 13.12.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Tiina Ervasti

Lähdeviite:
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2022-12-01