Marraskuu alkoi leutona, ja kuukauden 12. päivänä mitattiin vuodenaikaan nähden jopa ennätyksellisen korkeita lämpötiloja. Loppukuu taas oli viileä ja vähäsateinen. Lapissa oli 17.11. voimakas lämpötilainversio, kun Muoniossa oli Laukukeron huipulla yli 30 astetta lämpimämpää kuin vajaan 20 kilometrin päässä Muonionjoen laaksossa sijaitsevalla kirkonkylän havaintoasemalla.

Ajankohtaisessa artikkelissa tutkija Taru Olsson kirjoittaa konvektiivisista lumikuuroista ja niiden synnystä sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta lumikuurojen muodostumiseen. Lisäksi lehdessä on tietoa merivedenkorkeuden vaihtelusta ja sen ennustamisesta.

Ilmastokatsauksesta löydät kuukauden säätilastot lämpötilasta, sademäärästä, tuulisuudesta ja lumitilanteesta. Lisäksi mukana ovat tulevan kuuden viikon ennusteet sekä arktisen alueen ja Itämeren olosuhteiden seuranta.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen: ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Pauli Hankonen

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2022-11-00