Elokuun puolivälissä alkanut hellejakso nosti kuukauden keskilämpötilan selvästi tavanomaista korkeammaksi. Länsi-Suomessa elokuu oli hyvin sateinen, kun taas etelässä ja idässä oli kuivaa. Lännessä esiintyi myös kovia ukkosia.

Elokuun keskilämpötila oli 1–3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Vähiten lämpötila poikkesi normaalista Pohjanlahden rannikolla ja Käsivarren Lapissa, kun taas lämpimintä oli maan itäpuoliskolla.

Lämpimimmillään sää oli elokuun puolivälissä, mutta kaikkialla maan itäosissa koko elokuun loppupuoli oli lämpimin vuosikymmeniin. Myös koko kuukauden keskilämpötila kohosi eräillä Etelä- ja Itä-Suomen havaintoasemilla ennätyksellisen korkealle. Näin kävi esimerkiksi Heinolassa, jossa havainnot alkavat vuodesta 1909 ja Hyvinkäällä, jossa havainnot alkavat vuodesta 1930. Suomen pitkäikäisimmällä sääasemalla Helsingin Kaisaniemessä elokuu on ollut lämpimämpi vain vuosina 1846, 1939 ja 2002. Myös osassa Itä-Lappia elokuu oli lämpimin sitten vuoden 1937.

Elokuun alkupuoli oli lämpöoloiltaan vielä melko tavanomainen. Kuitenkin 4.–5.8. etelästä virtasi hyvin lämmintä ilmaa, ja 5.8. mitattiin Heinolassa sekä Helsingin Kumpulassa 29,4 °C. Elokuun 5. päivänä rintamavyöhyke oli Länsi-Suomen yllä ja Satakunnassa sekä Pohjanmaan maakunnissa satoi yleisesti 30–60 mm vettä. Seinäjoen Pelmaalla sadetta kertyi peräti 90,9 mm vuorokaudessa, mikä oli kuukauden suurin vuorokausisademäärä. Seuraavan vuorokauden kuluessa kylmä rintama liikkui koko Suomen yli itään ja sää viileni. Selkämeren rannikolla lännen ja lounaan välinen tuuli voimistui 6.8. iltapäivällä. Rauman Kylmäpihlajassa mitattiin keskituulen nopeudeksi jopa 23,5 m/s, eli tuuli yltyi myrskylukemiin.

Elokuun toisella viikolla Suomen eteläpuolelle muodostui laaja korkeapaineen alue, joka ulotti vaikutuksensa myös maamme eteläosiin. Samalla päivälämpötilat kohosivat Etelä-Suomessa hellelukemiin 11.8. alkaen. Elokuun puolivälissä korkeapaineen painopiste siirtyi Suomen itä- ja koillispuolelle ja kaakosta virtasi meille entistä lämpimämpää ilmaa. Porin rautatieasemalla mitattiin 16.8. kuukauden ylin lämpötila, 31,7 °C, joka on ylin näin myöhään kesällä Suomen nykyrajojen sisällä mitattu lämpötila. Vielä 19.8. Heinolassa mitattiin 31,3 °C. Myös yöt olivat hyvin lämpimiä. Esimerkiksi Kotkan Haapasaaressa lämpötila pysyi 16.–20.8. viitenä yönä peräkkäin yli 20 asteessa.

Lämmin sää jatkui lähes elokuun loppuun asti, ja kesän viimeiset hellelukemat mitattiin Etelä-Suomessa viikonloppuna 27.–28.8. Hellepäiviä oli elokuussa lopulta monin paikoin yli kaksin-kolminkertaisesti tavanomaiseen verrattuna, eniten Heinolassa ja Mäntsälässä, yhteensä 17 kappaletta.

Helteiden päättyessä 28.8. Uudellamaalla satoi paikoin suuria rakeita. Suurimmat rakeet satoivat valtatien 4 tuntumassa Orimattilassa ja myös Itä-Helsingissä satoi halkaisijaltaan yli viisisenttisiä jättirakeita. Kyseessä on myöhäisin ajankohta kesällä, jolloin Suomessa on havaittu näin suuria rakeita.

Lännessä sateita ja ukkosia, etelässä ja idässä kuivuutta

Sateiden osalta Suomi jakautui elokuussa jyrkästi kahtia. Etelä- ja Itä-Suomessa oli laajoilla alueilla hyvin kuivaa, kun taas lännessä sadetta saatiin yleisesti kaksi kertaa enemmän kuin tavallisesti. Kuukauden suurin sademäärä, 210,4 mm, mitattiin Isojoen Kärjenkoskella ja pienin, 5,9 mm, Helsinki-Vantaan lentoasemalla.

Elokuun 5. päivän rankkasateen lisäksi Länsi-Suomessa saatiin voimakkaita ukkoskuuroja 16.–19. elokuuta. 17.8. havaittiin noin 22 000 ja 19.8. reilut 34 000 maasalamaa, joka on suurin päiväkohtainen salamamäärä vuodesta 1998 lähtien tarkasteltuna.

Koko kuukauden salamamäärä, noin 87 000 maasalamaa, oli suurin elokuinen salamamäärä vuodesta 1960 alkavissa tilastoissa.

Elokuu lukuina

+31,7 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Pori rautatieasema 16.8.

-2,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Ylivieska lentokenttä 31.8.

34 000 – 19.8. havaittiin suurin päiväkohtainen maasalamamäärä vuodesta 1998 lähtien toimineen salamanpaikannusverkon toiminta-aikana

210,4 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Isojoki, Kärjenkoski

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Tiina Ervasti

Lähdeviite:
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2022-08-01