Helmikuun keskilämpötila oli suurimmassa osassa maata 1–4 astetta pitkän ajan keskiarvoa alempi. Helmikuun alussa oli koko maassa melkein kolmen viikon ajan poutaista pakkassäätä, kunnes helmikuun 20. päivän tienoilla maan keskiosiin satoi kymmeniä senttejä lunta, ja helmikuun viimeisellä viikolla sää muuttui erittäin leudoksi. Saharan hiekkaa kulkeutui helmikuun lopussa tuulen mukana Etelä-Suomeen värjäten lumisadetta kellanruskehtavaksi. 

Tässä Ilmastokatsauksen numerossa kerromme millaisia muutoksia Suomen lumisuudessa on tapahtunut 54 vuoden pituisen tarkastelujakson aikana. Lumensyvyys on monin paikoin pienentynyt ja lumikausi on lyhentynyt sekä alku- että loppupäästä. Lisäksi talven sääkoosteessa kerrotaan että kylmästä helmikuusta huolimatta koko talvi 2020–2021 jäi hieman pitkän ajan keskiarvoa lauhemmaksi.


Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Adobe Stock

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-02-00