Maaliskuun toisella viikolla oli vielä kovia pakkasia, mutta loppukuusta kevät otti niskalenkin talvesta, ja kuukaudesta muodostui lopulta tavanomaista leudompi. Merialueilla ja Lapin tuntureilla oli maaliskuussa useita myrskypäiviä.

Maaliskuun keskilämpötila oli Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan 0–3 astetta vertailukauden 1981–2010 keskiarvoa korkeampi. Eniten keskilämpötila poikkesi normaalista Ahvenanmaalla, Merenkurkun saaristossa sekä Länsi-Lapissa ja vähiten Pohjois-Karjalassa, missä se oli hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa.

Sää oli hyvin lauhaa maaliskuun ensimmäisinä päivinä sekä uudestaan loppukuusta 23. päivästä alkaen. Sitä vastoin maaliskuun toisella viikolla oli kylmää. Etenkin Itä- ja Pohjois-Suomessa oli kovia yöpakkasia maaliskuun 9.–11. päivinä.

Jomalassa Ahvenanmaalla mitattiin 9,9 °C jo sekä 1.3. että 3.3., ja 23.3. siellä saavutettiin myös koko maaliskuun ylin lämpötila, 14,6 °C. Myös 30.3. lämpötila nousi Ahvenanmaalla lauhassa länsivirtauksessa noin 14 asteeseen.

Muualla maan etelä- ja keskiosissa aina Kainuuta, Pohjois-Pohjanmaata ja Etelä-Lappia myöten maaliskuun ylin lämpötila vaihteli enimmäkseen 9 ja 12 asteen välillä. Nämä lämpötilat mitattiin maaliskuun 23. ja 31. päivien välillä, jolloin lämpötila nousi lähes päivittäin jossain päin Suomea yli 10 asteeseen.

Siikajoen Ruukissa kirjattiin ylös myös aseman yli 100-vuotisen havaintohistorian uusi maaliskuun lämpöennätys, kun 28.3. mitattiin 11,3 °C.

Maaliskuun alimmat lämpötilat mitattiin kuukauden toisen viikon alkupuolella. Etenkin 9. ja 10. päivien vastaisina öinä pakkanen oli osassa maata hyvin kireää. Kuhmon Kalliojoella mitattiin 9.3. -38,9 °C, joka oli kuukauden alin lämpötila ja ylipäätään alin maaliskuun lämpötila Suomessa sitten vuoden 1998. Useimmilla paikkakunnilla kylmintä oli 10. päivän vastaisena yönä, jolloin kolmella pitkäaikaisella havaintoasemalla mitattiin uusi asemakohtainen maaliskuun kylmyysennätys. Yön alin noteeraus oli Vaalan Pelsossa mitattu -36,8 °C. Itä-Suomessa vielä 11. päivän vastainenkin yö oli hyvin kylmä.

Monin paikoin satoi hiukan tavanomaista vähemmän

Maaliskuun sademäärä oli pääosin lähellä pitkän ajan keskiarvoa tai jonkin verran normaalia pienempi, kuitenkin vähintään noin puolet tavanomaisesta. Eniten satoi osassa Kainuuta sekä Kilpisjärvellä, missä maaliskuu oli selvästi normaalia sateisempi. Kuukauden suurin sademäärä, 63,1 mm, mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla.

Lounais-Suomessa oli osittain lumetonta jo maaliskuun alussa, ja muualla lumipeite alkoi huveta kuukauden lopun lauhoilla säillä. Vielä maaliskuun puolivälissä maan keskiosissa oli tavanomaista enemmän lunta, mutta kuukauden päättyessä lumipeite oli koko maassa ajankohdan keskiarvoa ohuempi. Lapissa lunta oli monin paikoin reilusti alle puoli metriä eli vuodenaikaan nähden jopa poikkeuksellisen vähän. Kainuun vaaraseuduilla lumensyvyys ehti saavuttaa metrin rajapyykin, ja Puolangan Paljakassa mitattiin 22.3. kuukauden suurin lumensyvyys, 101 cm.

Maaliskuun 9. päivänä tuiskutti Etelä-Pohjanmaalta Tampereen kautta pääkaupunkiseudulle ulottuvalla kapealla kaistaleella noin 10–15 cm lunta. Sade tuli kuivana pakkaslumena, jota navakka tuuli pöllytti voimakkaasti, minkä seurauksena keliolosuhteet olivat tieliikenteessä erittäin vaikeat. Espoossa sattui Turunväylällä useita ketjukolareita, joissa noin kymmenen ihmistä loukkaantui ja kymmeniä autoja romuttui lunastuskuntoon.

Merialueilla myrskysi maaliskuussa kuutena päivänä. Kaskisten Sälgrundissa 10 minuutin keskituulen nopeus oli 6.3. luoteismyrskyssä kovimmillaan 27,3 m/s. Lapin tuntureilla tuuli vielä kovempaa 25.3., jolloin Muonion Laukukerossa mitattiin keskituulen nopeudeksi 30,7 m/s.

Maaliskuu lukuina

+14,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Jomala, Jomalaby, 23.3.

-38,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Kuhmo, Kalliojoki, 9.3.

63,1 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Puolanka, Paljakka

30,7 m/s – Kuukauden suurin keskituulen nopeus, Muonio, Laukukero, 25.3.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-03-01