Huhtikuussa vallitseva tuulen suunta oli luoteesta. Rannikoiden läheisyydessä kuukausi oli kuitenkin tavanomaista leudompi, mutta muualla oli viileämpää. Lapissa saavutettiin huhtikuussa talven suurimmat lumensyvyydet.

Läpi talven itsepintaisesti vallinneiden lauhojen länsi- ja lounaisvirtausten jälkeen huhtikuussa vallitseva tuulen suunta kääntyi luoteen puolelle. Etelä-Suomessa hyvin aikaisin käynnistyneen kevään etenemistä viileät luoteistuulet hillitsivät jonkin verran. Lapissa kevään tulo on puolestaan myöhästymässä paksun lumipeitteen takia.

Huhtikuun keskilämpötila oli Etelä-Suomen sisämaassa lopulta hyvin lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta suuressa osassa maata kuukaudesta muodostui hieman tavanomaista viileämpi. Osittain jäässä ollutta Perämeren pohjoisosaa lukuun ottamatta merialueilla ja rannikoilla huhtikuu oli kuitenkin selvästi tavanomaista leudompi. Tämä johtui siitä, että erittäin lauhan talven jäljiltä merivesi oli yhä huhtikuussa pari astetta ajankohdan keskiarvoa lämpimämpää. Kylmä meri ja jäiden sulaminen eivät siten viilentäneet rannikoita, toisin kuin yleensä alkukeväällä.

Sadeoloiltaan huhtikuu oli varsin tavanomainen. Suurimmassa osassa maata kuukauden sademäärä vaihteli 20 ja 40 mm:n välillä ollen enimmäkseen melko lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Huhtikuun suurin sademäärä, 61,2 mm, mitattiin Inarin Saariselällä ja suurin vuorokausisademäärä, 31,9 mm, Vihdin Hiiskulassa 15.4. Huhtikuun pienin sademäärä oli puolestaan Enontekiön Näkkälässä mitattu 8,9 mm.

Kevätmyrskyllä alkanut huhtikuu päättyi viileänä

Huhtikuun alussa 2.–3.4. välisenä yönä syvä matalapaine kulki Suomen keskiosien yli itään. Matalan keskuksen alimmaksi ilmanpaineeksi mitattiin Kaskisissa 964,4 hPa. Matalapaineen myrskytuulet puolestaan riepottelivat ankarimmin Hankoniemeä. Raaseporin Jussarössä keskituulen nopeus oli kovimmillaan 25,7 m/s ja kovin mitattu puuska 34,4 m/s. Myrskyn aiheuttamat tuhot jäivät kuitenkin melko vähäisiksi.

Toinen syvä matalapaine toi lumipyryn Pohjois-Suomeen pääsiäisen pyhinä 12.–13.4. Vielä pääsiäisen jälkeisellä viikolla lumisateita esiintyi viileässä luoteisvirtauksessa ajoittain Etelä-Suomea myöten.

Huhtikuussa oli kaksi lyhyttä lämpimän sään jaksoa. Keski-Euroopasta virtasi meille hyvin lämmintä ilmaa 7.4. ja Hattulan Lepaalla mitattiin tällöin kuukauden ylin lämpötila 17,5 °C. Uudemman kerran lämpötila kohosi 15 asteen vaiheille maan lounaisosassa 21.–23.4.

Huhtikuun kylmimmät lämpötilat mitattiin kuukauden ensimmäisellä viikolla Lapissa, missä pakkanen kiristyi muutamana yönä 25 asteen vaiheille. Huhtikuu myös päättyi viileänä, kun kuukauden viimeinen viikko oli kolea koko maassa.

Lapissa talven lumipeite oli paksuimmillaan

Lapissa talven suurimmat lumensyvyydet mitattiin huhtikuun puolivälissä. Kuukauden ja koko talven suurin lumensyvyys Suomessa, 138 cm, mitattiin Inarin Saariselällä 18.4. Sodankylän Tähtelässä puolestaan mitattiin 15.4. aseman historian suurin lumensyvyys, 127 cm. Lumensyvyysmittaukset Tähtelässä alkoivat vuonna 1911.

Kuriositeettina mainittakoon, että myös Helsingin Kaisaniemessä talven suurin lumensyvyys, vaivaiset 3 cm, mitattiin vasta 16.4.

Huhtikuun päättyessä lumiraja kulki suunnilleen linjalla Lieksa – Iisalmi – Oulu. Kemijoen ja Ivalojoen vesistöalueilla lumen vesiarvo oli huhtikuun lopulla suurempi kuin koskaan aiemmin vastaavaan aikaan vuodesta Suomen Ympäristökeskuksen vuodesta 1962 lähtien tilastoimien havaintojen mukaan. Kittilän Pokan lumilinjalla suurin punnitus oli 20.4. peräti 374 kg/m2.

Huhtikuu lukuina:

+17,5 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Hattula, Lepaa, 7.4.

-27,2 °C – Kuukauden alin lämpötila, Sodankylä, Vuotso, 5.4.

61,2 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Inari, Saariselkä

138 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Inari, Saariselkä, 18.4.

Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen