Toukokuu päättyi vuodenaikaan nähden ennätyksellisen pitkään hellejaksoon, ja kuukaudesta muodostui selvästi keskimääräistä lämpimämpi. Toukokuu oli myös harvinaisen kuiva, aurinkoinen ja heikkotuulinen.

Toukokuun keskilämpötila vaihteli Etelä- ja Lounais-Suomen sisämaan noin 14 asteesta Pohjois-Lapin vajaaseen 5 asteeseen. Lounais-Suomen sisämaassa kuukausi oli jopa noin 4 astetta tavanomaista lämpimämpi, kun taas Utsjoella sekä Perämeren alueella keskilämpötila poikkesi pitkän ajan keskiarvosta alle asteen verran.

Monilla Etelä- ja Länsi-Suomen havaintoasemilla toukokuu oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä toukokuun keskilämpötila, 13,8 °C, oli aseman vuodesta 1829 alkavan havaintohistorian toiseksi korkein yhdessä vuoden 2016 toukokuun kanssa, jääden 0,7 °C vuoden 2018 ennätyksellisen lämmintä toukokuuta viileämmäksi. Vuoden 2018 toukokuu jäikin yleisesti kaikkein lämpimimmäksi. Ulkosaaristossa Utön saarella vuodesta 1883 asti toimineella havaintoasemalla saavutettiin kuitenkin mittaushistorian ylin toukokuun keskilämpötila, 11,2 °C.

Toukokuun lämpimyys johtui ennen kaikkea kuukauden loppupuolen pitkästä hellejaksosta, mutta Etelä- ja Länsi-Suomessa oli lämmintä myös kuukauden alkupäivinä. Vapunpäivän ylin lämpötila, 18,9 °C, mitattiin Niinisalon lentokentällä, ja 4.5. Helsingin Kumpulassa mitattiin jo 22,3 °C. Itä- ja Pohjois-Suomessa toukokuun alku oli huomattavasti viileämpi, ja 5.5. alkaen sää viileni viikon ajaksi koko maassa. Erityisesti 7.–9.5. vastaisina öinä oli kylmää. Savukosken Tulppiossa mitattiin 8.5. kuukauden alin lämpötila, -13,2 °C, ja Virolahden Koivuniemessä mitattiin 9.5. aseman 47-vuotisen havaintohistorian alin toukokuun lämpötila, -7,3 °C.

Toukokuun puolivälissä sää lämpeni kertaheitolla kesäiseksi, ja maan etelä- ja keskiosissa olivat kesän ensimmäiset hellepäivät 14.–19.5. Myös Lapissa lämpötila nousi 17.–18.5. yli 20 asteeseen. Lapissa sää viileni merkittävästi 20.5., ja etelässäkin oli pari vähän viileämpää päivää, kunnes 22.5. alkaen mitattiin kuukauden loppuun asti jälleen joka päivä hellelukemia jossain päin maata. Useilla Etelä-Suomen paikkakunnilla oli kuukauden lopussa 7–9 hellepäivää peräkkäin, ja monena päivänä lämpötila nousi ylimmillään 28–29 asteen vaiheille. Pohjois-Suomessa sää oli vaihtelevampaa, mutta ajoittain helteistä ilmaa ylsi aivan pohjoisimpaan Lappiin asti.

Kaiken kaikkiaan lämpötila ylitti 25 asteen hellerajan jossain päin maata toukokuussa 16 päivänä. Eniten hellepäiviä oli Tampereella ja Heinolassa, yhteensä 12 kappaletta. Nämä hellepäivien määrät olivat uusia toukokuun ennätyksiä.

Uusia asemakohtaisia toukokuun lämpöennätyksiä saavutettiin loppukuusta kuitenkin vain meriasemilla sekä Sallan Värriötunturilla. Utössä aiempi lämpöennätys, 21,5 °C, koheni lähes kolmella asteella 24,3 °C:een.

Toukokuu oli poutainen

Noin joka neljännellä havaintoasemalla satoi toukokuussa alle 5 mm, ja usealla asemalla toukokuun sademäärä oli mittaushistorian pienin. Koko maan yli laskettu sademäärän keskiarvo oli 15 mm, joka on vain noin kolmasosan keskimääräisestä. Kuukauden lopulla ilma muuttui kosteammaksi, ja toukokuun viimeisellä viikolla esiintyi ukkoskuuroja, jotka kastelivat eräät paikat perusteellisesti. Esimerkiksi Savukosken kirkonkylällä satoi 28.5. 40,8 mm vuorokaudessa ja Nurmeksen Mujejärvellä 30.5. 43,4 mm. Koko kuukauden suurin sademäärä, 59,4 mm, mitattiin niin ikään Savukosken kirkonkylällä ja pienin, 0,7 mm, Kalajoen Mehtäkylässä.

Kuukauden viimeisen viikon ukkosten myötä toukokuussa paikannettiin yli 22 000 maasalamaa, mikä on yli kolme kertaa keskimääräistä enemmän.

Aurinko paistoi Etelä- ja Länsi-Suomessa noin 300–400 tuntia, eli selvästi tavanomaista enemmän.

Toukokuu lukuina

+29,9 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Hattula, Lepaa, 31.5.

-13,2 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 8.5.

15 mm – Toukokuun sademäärän Suomen yli laskettu aluekeskiarvo oli 15 mm, joka on noin kolmasosan keskiarvosta.

16 – Suomessa oli toukokuussa ennätykselliset 16 hellepäivää, kaksi enemmän kuin toukokuussa 2018.

Kaikki toukokuun säätilastot löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (linkki).

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Toukokuussa oli ennätysmäärä hellepäiviä. Ilmastokatsaus, 26(5), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-05-01