Huhtikuu oli monin paikoin tavanomaista lämpimämpi ja sateisempi.

Huhtikuu oli yleisesti 0,5–1,5 astetta pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi. Suurin poikkeama tavanomaiseen nähden oli Lapissa.

Monin paikoin oli myös tavanomaista sateisempaa. Erityisesti Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa sekä Kittilän kunnassa sademäärä oli noin 180 prosenttia tavanomaisesta.

Huhtikuun 2018 lämpötila- ja sademääräpoikkeama 1981-2010 keskiarvosta.

Sääkehitys huhtikuussa

1. huhtikuuta: Sää oli poutainen, lämpötila kohosi päivällä koko maassa Pohjois-Lappia lukuun ottamatta 0 ja +4 asteen välille.

2-3. huhtikuuta: Lumisadealue liikkui maanantaina maan etelä ja keskiosan yli kohti pohjoista ja ajokeli oli monin paikon erittäin huono. Lunta kertyi monin paikoin 10-17 cm. Tiistaina lumisadealue oli vielä maan itä- ja pohjoisosassa. Lumisateet heikkenivät kuitenkin maanantaista. Lämpötilat nousivat tiistaina jälleen lounaassa +4 asteen tienoille, pohjoisessa ja idässä oli pikkupakkasta.

4.-6. huhtikuuta: Lämpimämpää ilmaa virtasi Suomeen etelästä. Lounaasta Suomen yli koilliseen liikkui useampi sadealue. Lämpötila oli enimmäkseen plussan puolella, etelä- ja keskiosassa lumi alkoi hupenemaan, pohjoisessa sitä sen sijaan tuli entisestään lisää.

7.-8. huhtikuuta: Pääosin oli poutaa, joskin Keski-Lapissa liikkui heikkoja lumikuuroja ja maan keskiosassa esiintyi ajoittain hajanaista sadetta. Päivän ylimmät lämpötilat kohosivat maan etelä- ja keskiosassa +6 … 11 asteen tienoille, pohjoisessa oltiin nollan ja +5 asteen välillä.

9. huhtikuuta: Yksi kapea vesisadealue pysyi maan keskiosan yllä. Sen eteläpuolella sää oli aurinkoista ja lämpötila nousi yleisesti kymmenen asteen yläpuolelle. Rintaman pohjoispuolella päivälämpötila oli muutaman asteen plussalla. Pohjoisessa liikkui lumisadealue ja lämpötila oli pääosin pakkasella. Keski-Lapissa lunta kertyi 10-20 cm.

10.-13. huhtikuuta: Korkeapaine vahvistui Suomen ylle. Sää oli poutaista ja aurinkoista. Päivälämpötilat olivat etelässä +10 asteen molemmin puolin ja Lapissa +5 asteen molemmin puolin. Katupölykausi oli pahimmillaan maan etelä- ja keskiosassa.

14.-15. huhtikuuta: Poutainen ja aurinkoinen sää jatkui. Lämpötila kohosi maan etelä- ja keskiosassa 15 asteen tienoille, pohjoisessa 10 asteen tuntumaan. Lunta oli maan pohjoisosassa vielä harvinaisen paljon, muun muassa Kittilän alueella yli metrin verran.

16.-17. huhtikuuta: Pohjoisessa poutainen ja aurinkoinen sää jatkui, etelässä oli hieman epävakaampaa.

18.-19. huhtikuuta: Vuodenaikaan nähden lämmin sää jatkui. Sää oli maan etelä- ja keskiosassa enimmäkseen poutainen, pohjoisessa tuli jonkin verran kuuroja. Päivälämpötilat olivat enimmäkseen 10 ja 15 asteen välillä.

20. huhtikuuta: Lämmintä ilmamassaa oli maan eteläosassa ja kyseessä oli siihen astisen kevään lämpimin päivä. Jomalassa mitattiin päivän ylimmäksi lämpötilaksi 21,1°C. Maan etelä- ja keskiosan yli liikkui sadealue.

21.-22. huhtikuuta: Maan etelä- ja keskiosan yli liikkui matalapaine ja sateita tuli monin paikoin. Viileämpää ilmaa alkoi virrata Suomeen. Maan eteläosassa tuuli oli alkuun puuskaista.

23. huhtikuuta: Länsirannikkoa lukuun ottamatta yöllä oli pakkasta koko maassa. Ylimmät lämpötilat olivat 5…10 astetta, Lapissa 0…+5 astetta. Laajalti aurinkoista, Lapissa pilvisempää ja joitain sadekuuroja.

24.-25. huhtikuuta: Hajanaisia sateita esiintyi eri puolilla maata, mutta kertymät jäivät melko vähäisiksi ja tulivat pääosin vetenä. Pilvisyys oli runsasta ja päivälämpötilat olivat enimmäkseen 5..10 astetta.

26.-30. huhtikuuta: Sadekuuroja tuli monin paikoin ja pilvisyys oli vaihtelevaa. Päivälämpötila oli +10 asteen tienoilla, lähinnä Keski- ja Pohjois-Lapissa oltiin lähempänä +5 astetta.

Huhtikuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Juha Poutanen