Toukokuu oli ennätyslämmin. Koko maan keskilämpötila, 11,6 astetta, ylitti edellisen ennätyksen vuodelta 1963 jopa 0,5 asteella. Havaintoasemakohtaisista kuukauden keskilämpötiloista korkein oli Helsingin Kumpulan 15,5 astetta, mikä ylitti edellisen toukokuun keskilämpötilaennätyksen 1,2 asteella (Helsinki-Vantaan lentoasema, 2016). Hellepäiviä oli toukokuussa myös enemmän kuin koskaan mittaushistorian aikana. Toukokuussa hellettä oli 14 päivänä, kun tyypillinen hellepäivien lukumäärä on 3. Edellinen toukokuun hellepäiväennätys, 12 päivää, oli vuonna 1984. Toukokuun sateet painottuivat monin paikoin kuukauden ensimmäisiin päiviin ja monilla havaintoasemilla maan länsi- ja eteläosassa ei satanut kolmannen päivän jälkeen lainkaan. Poikkeuksellisen pitkä sateeton jakso nostatti maastopalojen riskiä. Auringonpaistetunteja kertyi myös ennätyksellisen paljon maan etelä- ja keskiosassa sekä Pohjois-pohjanmaalla ja Kainuussa, missä aurinko paistoi kuukauden aikana noin 350 runsaaseen 400 tuntiin. Tämä on monin paikoin yli 100 tuntia enemmän kuin keskimäärin. Lapissakin aurinko paistoi noin 250 tuntia. Siellä ei ylletty aivan kärkisijoille, mutta paistetta saatiin silti noin 50-100 tuntia tavanomaista enemmän.

Sääkehitys toukokuussa

Toukokuu 2018

1.5. Vappupäivä oli monin paikoin sateinen ja kolea päivän ylimmät lämpötilat olivat laajalti 5…8 astetta. Maan etelä ja keskiosassa satoi monin paikoin. Lapissa oli kuitenkin  enimmäkseen poutaista.

2.5. Aamulla nousi lännestä uusi sadealue maan etelä ja keskiosaan. Lännessä satoi aamulla monin paikoin 12-16 mm vettä, myös Pohjois-Karjalassa satoi illalla 11-14 mm. Etelässä lämpötila nousi monin paikoin 10 asteeseen, pohjoisessa oli 4…8 astetta

3.-4.5. Sää oli 3. päivä enimmäkseen poutaista, mutta illalla nousi lounaasta hajanainen sadealue, joka voimistui yön aikana ja satoi 4. päivä maan pohjoisosassa. Osissa Kainuuta, Koillimaalla ja kaakkois-Lapissa sade tuli lumena josta varoitetttiin autoilijoita kelivaroituksella. Maan etelä- ja keskiosassa oli 4 pvä enimmäkseen poutaista. Uudeltamaalta kaakkoon ja etelä-Savoon lämpötilat nousivat 10-15 asteeseen. Muualla 4…8 astetta.

7.5. Sadealue liikkui maan pohjoisosan yli itään. Osa sateista tuli Lapissa lumena. Etelämpänä sateet olivat hajanaisempia. Lämpötila kohosi yleisesti maan etelä- ja keskiosassa yli 20 asteen.

8.-10. 5. Sää oli koko maassa poutaista, aurinkoista ja lämpenevää. Lämpimintä oli maan länsiosassa ja Oulun seudulla, missä päästiin selvästi yli 20 asteen lukemiin.

11.-15.5. Korkeapaine piti sään laajalti poutaisena ja aurinkoisena. Lämpötilat kipusivat yli hellerajan jossain päin Suomea joka päivä. Pohjois-Lapissa saatiin paikoitellen sade- ja ukkoskuuroja 11.-14. päivänä.

16.5. Helteet jatkuivat, mutta maan itä- ja pohjoisosassa saatiin paikoin sade- ja ukkoskuuroja.

17.5. Kylmä rintama liikkui Suomen yli ja sen yhteydessä saatiin sateita ja ukkosia. Eniten satoi Joutsassa, missä vuorokauden sademäärä oli yli 30 mm. Lämpötilat kohosivat rintaman etupuolella vielä hellelukemiin, mutta rintaman jälkipuolella Suomeen virtasi viileämpää ilmaa, mikä katkaisi 11. päivästä jatkuneen helleputken.

18.-19.5. Sää poutaantui jälleeen, mutta lämpötilat jäivät koko maassa alle 20 asteen.

20.-28.5. Lämmin sää jatkui ja helleraja ylitettiin useampana päivänä. Sää oli pääosin poutainen. Pohjois-Lapissa saatiin joitakin hajanaisia sadekuuroja 22. päivä ja aivan kaakonkulmalla saatiin 23.päivä joitakin heikkoja sade- ja ukkoskuuroja.

29.5. Kylmä rintama liikkui maan pohjoisosan yli ja Lappiin alkoi virrata sen jälkipuolella viileämpää ilmaa. Lapissa itärajan tuntumassa saatiin rintaman yhteydessä joitakin sade- ja ukkoskuuroja. Maan etelä- ja keskiosassa sää jatkui aurinkoisena ja helteisenä.

30.5. Pohjoisesta virtasi kylmempää ilmaa ja maan itä- ja pohjoisosassa pilvisyys lisääntyi. Maan etelä- ja länsiosassa oli vielä aurinkoista. Pohjoisenpuoleinen tuuli oli puuskaista ja maan pohjois- ja itäosassa tuuli oli puuskissa kovaa.

31.5. Kuukausi loppui pitkään poutaan. Päivä oli laajalti selkeä, mutta lämpötilat jäivät kuitenkin kauaksi totutuista. Maa jakautui itä-länsi suunnassa; lännessä oli laajalti 17….22 astetta, idässä 12…17 astetta.

Toukokuun 2018 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Anni Simola