Juhannuksen säätä on taas kerran vatvottu niin lehdissä kuin sääennusteissakin edes takaisin. Välillä on lupailtu helteitä, välillä taas sateita. Ennusteet tuntuvat vaihtelevan aina juhlapyhinä (erityisesti jouluna ja juhannuksena), mutta miksi? Yksi syy tähän on hyvin yksinkertainen ja itse aiheutettu: Sääennusteiden seuranta aloitetaan liian varhain, jopa kuukautta ennen, jolloin ennustettavuutta ei vielä ole. Toinen syy löytyy Suomen ilmastosta, sillä yleensä vuodenaika vaihtuu kunnolla juuri näiden kahden juhlan yhteydessä. Kesä alkaa kunnolla juhannuksena tai sen jälkeen ja toisaalta talvi alkaa kunnolla – varsinkin etelässä – vasta joulun tienoilla tai sen jälkeen. Vuodenajan vaihtuessa sääennusteissakin epävarmuudet lisääntyvät. Kolmas, erityisesti juhannusta koskeva syy on se, että sitä vietetään ulkona.

Nyt tuleva juhannussää tuntuu näin meteorologistakin huomattavan haastavalta. Tälläkin kertaa syy on se, että Suomi on ilmamassojen rajavyöhykkeessä. Näillä näkymin Lapissa kuulutaan tyypillisen kesäiseen polaari-ilmamassaan, kun taas Baltiaan (mahdollisesti myös Etelä-Suomeen) leviää juhannukseksi Keski-Euroopasta helteistä keskileveysasteiden ilmamassaa. Näiden ilmamassojen rajapintaan kehittyy matalapaineita, sateita ja ukkosia. Ennusteet näiden matalapaineiden kehityksestä ja reitistä ovat säämallilaskelmissa muuttuneet viime päivinä tiuhaan, mutta itse asiassa suursäätila on pysynyt melko samana. Paikallisesti siis ennuste on voinut muuttua sateista helteisiin ja päin vastoin, mutta suuremmassa mittakaavassa muutokset ennusteissa suhteellisen pieniä (joitakin satoja kilometrejä). Tarkempi ennustettavuus tällaisessa säätilanteissa on yleensä vain parisen vuorokautta, joten ennusteita juhannuspyhien osalta täytyy vain jaksaa seurata.

Seuraavaksi vielä tuoreimman säämallilaskelman ennustekuvat ja ennustevideo juhannuksen säästä. Toivotan kaikille hyvää juhannusta säähän kuin säähän!

Juhannusaatto klo 15. Kuvassa pilvisyys harmaalla, sateet sinisellä ja taustalla lämpötila

Juhannusaatto klo 15. Kuvassa pilvisyys on sitä paksumpaa, mitä tummempaa on. Heikko sade on vaalean harmaa/sininen, runsas sade violetti. Taustalla lämpötila (isoviivat 5 asteen välein).

 

Juhannusaatto klo 18

Juhannusaatto klo 18.

 

Juhannusyö klo 3.

Juhannusyö klo 3.

 

Juhannuspäivä klo 15.

Juhannuspäivä klo 15.

 

Sunnuntai klo 15

Sunnuntai klo 15.

 

Ohessa vielä video loppuviikon ja juhannuspyhien säästä.