Kuluva kesäkuu on ollut suuressa osassa maata keskiarvoa sateisempi ja ympäri maata on mitattu kuluvan kuukauden suurimpia sademääriä. Helsingin Kaisaniemessä oli satanut kesäkuun 19. päivään mennessä 116 mm, mikä on jo nyt toiseksi suurin kesäkuun sademäärä vuodesta 1961. Vain vuoden 1981 kesäkuu on ollut sateisempi, jolloin sadetta kertyi Kaisaniemessä 137mm.

Täysin omaan luokkaansa Kaisaniemen sademäärät eivät ainakaan tällä hetkellä vielä yllä koko maan mittakaavassa. Kuopion Inkilänmäen havaintoasemalla mitattiin vuonna 1973 kesäkuun kokonaissademääräksi huikeat 248 mm.  Samaiselta vuodelta Inkilänmäessä mitattiin myös kaikkien aikojen suurin kesäkuun vuorokausisademäärä, joka tapahtui 29.6 ja oli 118 mm. Kaikkien aikojen suurin vuorokausisademäärä mitattiin 21.7.1944 Espoon Lahnuksessa, jossa satoi 198 mm.

Koko maan mittakaavassa sateisin kesäkuu oli vuonna 1981, jolloin sademäärät olivat laajalti 120-190 mm. Vastaavasti vuoden 1970 kesäkuu oli poikkeuksellisen vähäsateinen ja sadetta kertyi  vain muutamasta millimetristä pariin kymmeneen millimetriin.

Kesäkluun sademäärät

Kesäkluun sademäärät

 

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo