Lyhytkestoiset ukkosmyräkät ovat kesäkuukausille tyypillisiä sääilmiöitä, joissa tuulen nopeus voi nousta hetkeksi myrskylukemiin (>21 m/s). Sen sijaan pidempikestoisten laaja-alaisten matalapainemyrskyjen määrä vähenee huomattavasti syksy- ja talvikuukausista kesäkaudelle mentäessä. Viikolla 23 Suomen yli pyyhkäissyt Salomo-myrsky oli vuodenaikaan nähden siis melko harvinainen. Pietarsaaressa Kallanin rannikkosääasemalla mitattiin keskituulen nopeudeksi 24 m/s, tuulen ollessa puuskissa yli 30 m/s. Myös Lapin tuntureilla mitattiin yli 30 m/s myrskypuuskia. Näin kovia lukemia on viimeksi mitattu vuonna 1994 juhannusta edeltäneessä myräkässä.

Kesäkuussa myrskylukemia ei mitata Suomessa läheskään joka vuosi vaan vain keskimäärin noin kerran viidessä vuodessa. Alla olevassa kuvassa on esitetty myrskypäivien lukumäärä kesäkuussa viimeisen reilun 50 vuoden aikana. Tilastoista on jätetty pois tunturiasemat. 2000-luvulla myrskyisyys näyttää lisääntyneen, mutta tämä selittyy osin havaintoverkon paranemisella sekä kasvaneella havaintotiheydellä. Tarkastelujaksolla ei ole osunut kahta myrskypäivää enempää kuukauteen, joten tilastojen valossa tässä kesäkuussa myrskyää korkeintaan enää kerran.

Myrskypäivätkesäkuu