Kansankielessä myrsky-termiä käytetään yleensä laveasti kuvaamaan hyvin tuulista säätä, jota voi aiheuttaa monenlaiset meteorologiset ilmiöt. Ne ovat usein luonteeltaan varsin erilaisia ja siksi pelkän myrsky-sanan käyttö voi johtaa harhaan kuvailtaessa tulevaa säätä.

Virallisen suomalaisen määritelmän mukaan myrskyssä tuulen nopeuden 10 minuutin keskiarvon tulee olla vähintään 21 m/s. Käytännössä tämä toteutuu lähinnä vain merialueilla sekä Lapin tuntureilla. Joskus hyvin harvoin voidaan maa-alueillakin yltää myrskylukemiin.

Myrskyn määritelmän täyttyminen vaatii siis sen, että tuuli kestää pidemmän aikaa. Näin tapahtuu laaja-alaisissa matalapainemyrskyissä, joita esiintyy etenkin syksyisin ja talvisin.

Kansankielessä kesällä esiintyviä voimakkaita ukkosia tituleerataan usein myös myrskyiksi. Niihin liittyy toki välillä voimakasta tuulta, mutta yleensä tuulinen vaihe kestää vain lyhyen intensiivisen hetken, jolloin 10 minuutin keskiarvo tuulesta voi jäädä varsin pieneksi. Epäselvyyksien välttämiseksi voimakkaita tuulia aiheuttavia ukkosia suositellaan kutsuttavan rajuilmoiksi.

Alla olevassa kuvaajassa ilmenee hyvin tämä tuulen käyttäytymisen ero myrskyn (matalapaine) ja rajuilman (ukkonen) välillä. Sinisellä viivalla on kuvattu Tapani-myrskyn hetkittäisiä puuskanopeuksia kahden vuorokauden ajalta joulukuussa 2011 Helsinki-Vantaan lentokentältä. Punaisella värillä on puolestaan esitetty Sylvi-rajuilman puuskanopeuksia niin ikään kahden vuorokauden ajalta Porin lentoasemalta elokuussa 2010.

Tuulen puuskanopeuksia Tapani-myrskyssä (sininen) ja Sylvi-rajuilmassa (punainen).

Tyypillisesti viileään vuodenaikaan esiintyvät matalapainemyrskyt ovat luonteeltaan pitkäkestoisempia ja tuulisin vaihe voi jatkua useita tunteja. Kesäisissä rajuilmoissa tuuli voi olla pitkään lähes tyyntä, kunnes hetkessä puuskat iskevät rajusti eikä varoaikaa juurikaan ole.

Mikäli siis myrsky-termiä käytetään liian laveasti, ei välttämättä ole monelle selvää onko tulossa oleva voimakas tuuli pikku hiljaa voimistuvaa vai äkillisesti iskevä tyrmäys. Vuodenaikakaan ei aina kerro totuutta, sillä matalapainemyrskyjä voi esiintyä myös keskellä kesää (joskin harvoin) ja rajuilmoja voi teoriassa esiintyä myöhään syksylläkin. Alla olevaan kuvaan on koottu oleellisimmat erot ”aitojen” myrskyjen ja rajuilmojen välillä.

 

myrsky_v_myrsky
Otsikko/rajuilmakuva: Lasse Vilhunen
Myrskykuva: Bengt Wikström