Toukokuun keskilämpötila oli suuressa osassa maata 3-5 astetta tavanomaista korkeampi. Poikkeama oli maan länsiosaa lukuun ottamatta poikkeuksellisen suuri, ja noin 20 havaintoasemalla rikottiin toukokuun kaikkien aikojen keskilämpötilaennätys. Sademäärät olivat pääosin keskiarvojen alapuolella ja salamamäärät jäivät noin puoleen tavanomaisesta.

Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvosta toukokuussa 2016.

Lämpötilapoikkeama pitkän ajan keskiarvosta toukokuussa 2016.

Sääkehitys toukokuussa

1.-2. toukokuuta: Kuukausi alkoi pääosin poutasäässä, tosin pohjoisessa liikkui vähäisiä sateita. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila kohosi päivisin yli +15 asteeseen, Lapissakin oli lähinnä 10…15 astetta. Lumipeite suli nopeasti pohjoisessa ja jokien virtaamat olivat voimakkaassa kasvussa.

3.-8. toukokuuta: Korkeapaineen alue vahvistui aluksi Suomenlahden ylle ja vähitellen muuallekin Pohjolaan ja Baltiaan. Sää oli laajalti poutaista ja selkeää, jolloin aurinko pääsi lämmittämään päivälämpötiloja 18 ja 23 asteen välille. Ilma oli kuitenkin varsin kuivaa ja öisin esiintyi melko yleisesti yöpakkasia tai halloja. Ruohikkopaloja esiintyi yleisesti maan etelä- ja keskiosassa.

9.-10. toukokuuta: Kylmempää ilmaa virtasi luoteesta jo maan pohjoisosaan kylmänrintaman myötä, mutta etelämpänä lämpötilat kohosivat 22 ja 25 asteen välille. Toukokuun 10. päivänä oli kesän ensimmäinen hellepäivä, kun Mäntsälässä mitattiin 25,3 °C. Samaan aikaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa oli kolean sateinen päivä ja päivälämpötilat jäivät alle 10 asteen.

11.-12. toukokuuta: Korkeapaineen selänne vahvistui kylmenemisen jälkeen koko maahan ja sää oli poutaista. Lämpötilat olivat lähes kaikkialla keskimääräisiä.

13.-15. toukokuuta: Useampi matalapaineen osakeskus toi sateita eri puolille maata, tosin idässä kuiva ja poutainen sää jatkui ja lämpötila kohosi reiluun 20 asteeseen. Lännen ja pohjoisen sateisilla alueilla jäätiin noin 10 asteeseen.

16.-20. toukokuuta: Heikko korkeapaineen selänne alkoi vahvistua ja sää alkoi poutaantua sekä lämmetä. Useampi heikompi sadealue liikkui maan pohjoisosan yli koilliseen. Toukokuun 16. päivänä tuli Pohjanmaalla yksittäisiä ukkos- ja raekuuroja. Kuukauden alin lämpötila -5,2 astetta mitattiin 20. päivänä Kilpisjärven Saana-tunturilla.

21. toukokuuta: Sadealue nousi kaakosta maan itäosaan ja myöhemmin myös maan pohjoisosaan. Se toi paikoin 15-20 mm sadekertymiä.

22.-24. toukokuuta: Sää alkoi lämmetä korkeapaineen vahvistumisen myötä niin, että 23. päivänä päästiin jo Ylivieskassa lähelle hellelukemia (24,8°C), mutta seuraavana päivänä oli jo yleisesti hellettä. Vaikka etelämpänä oli kesäisen lämmintä, virtasi pohjoiseen viileämpää ilmaa ja sateita.

25.-28. toukokuuta: Etelästä noussut matalapaine toi aluksi sateita eri puolille maata ja Vaasassa satoi 25. päivänä ukkoskuurojen yhteydessä 1,5 tunnin aikana noin 30 mm. Jakson lopulla sää poutaantui koko maassa ja alkoi korkeapaineen myötä uudelleen lämmetä.

29.-31. toukokuuta: Hellelukemia mitattiin aluksi Lapissa ja jakson kuluessa lämpimin ilma siirtyi etelämmäksi samalla kun pohjoisessa ilma viileni sade- ja ukkoskuurojen myötä. Kuukauden ylin lämpötila 27,7 astetta mitattiin Turussa kuukauden viimeisenä päivänä.

Toukokuun 2016 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat toukokuun kuukausitilastot tai päivätilastot.

Otsikkokuva: Krista Keisu