Toukokuu oli jälleen globaalisti ennätyslämmin. 

Toukokuun 2016 lämpötilapoikkeama tavanomaisesta (1981-2010). Kuva: NOAA

Toukokuun 2016 lämpötilapoikkeama tavanomaisesta (1981-2010). Kuva: NOAA

POHJOLA

Skandinaviassa oli 2-4 °C, osassa Pohjois-Norjaa jopa yli 5 °C tavanomaista lämpimämpää. Uusia kuukauden keskilämpötilaennätyksiä mitattiin muun muassa Etelä-Ruotsin Skoonessa ja Pohjois-Norjan Finnmarkissa.

KESKI-EUROOPPA

Kuukauden lopulla Ranskassa, Itävallassa ja osassa Saksaa satoi hyvin runsaasti. Sateet jatkuivat osin kesäkuun puolelle aiheuttaen mittavia tulvia. Suurin yhden vuorokauden sademäärä 124 mm mitattiin 29. päivänä Saksassa.

POHJOIS-AMERIKKA

Alaskassa toukokuu oli paikoin ennätyslämmin. Teksasissa esiintyi kuukauden lopulla ennätyksellisiä sateita Houstonin luoteispuolella. Suurin 24 tunnin sademäärä oli 444 mm, josta satoi 198 mm yhden tunnin aikana.

Kanadan eteläosissa koettiin kuukauden alussa poikkeuksellinen helleaalto lämpötilan kohotessa yleisesti 30 asteen yläpuolelle. Winnipegissä ylin lämpötila oli 35,2 °C. Kuumuus ja kuivuus aiheuttivat laajoja metsäpaloja, ja lähes 100 000 ihmistä jouduttiin evakuoimaan palojen tieltä.

AASIA

Intiaa koetteli ennätyksellinen kuumuus kuukauden puolivälin jälkeen. Rajasthanin osavaltiossa mitattiin 19. päivänä maan uusi lämpöennätys 51,0 °C. Kuuminta oli Pakistanissa, missä lämpötila kohosi tuolloin 52,2 asteeseen.

ARKTIS

Huippuvuorilla oli jopa ennätyksellisen lämmintä, ja keskilämpötila +1,4 °C ylitti pitkän ajan keskiarvon lähes 6 asteella ja entisen ennätyksen vuodelta 2006 0,5 asteella. Poikkeuksellisen lämmin alue ulottui Huippuvuorilta Novaja Zemljalle sekä Kanadan ja Alaskan rannikoille. Grönlannin lounaisosissa lämpötila kohosi 14. päivänä koko arktisen alueen ennätykseen 21,6 asteeseen.

ETELÄINEN PALLONPUOLISKO

Australiassa kuukausi oli tilastojen toiseksi lämpimin. Lämpimintä oli vuonna 1958. Korkein lämpötila 40,3 °C ja korkein minimilämpötila 29,6 °C mitattiin kuukauden alkupäivinä.

Antarktiksella lämpötila kohosi toukokuun 26. päivänä uuteen toukokuun lämpöennätykseen 17,2 asteeseen.

Otsikkokuva: Shutterstock