Kesäkuu oli maan etelä- ja keskiosassa vajaan asteen tavanomaista lämpimämpi, pohjoisessa kuukauden keskilämpötila oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Sademäärä oli monin paikoin tavanomaista suurempi. Erityisesti pääkaupunkiseudulla, Pohjanmaan rannikolla sekä Länsi-Lapissa yli 100 millimetrin sademäärät olivat paikoin poikkeuksellisen suuria. Helsingin Kaisaniemessä mitattiin aseman noin 170 vuotisen sademittaushistorian suurin kesäkuun sademäärä, 140,4 mm.

rr_anom_2016_06_fi

Sademääräpoikkeama pitkän ajan keskiarvosta kesäkuussa 2016.

Sääkehitys kesäkuussa

1.-2. kesäkuuta: Kesäkuu alkoi kesäisen lämpimänä ja hellelukemia mitattiin yleisesti. Kuukauden ylin lämpötila 28,6 astetta mitattiin Turussa 2. kesäkuuta. Sade- ja ukkoskuurojen painopiste siirtyi samalla pohjoisesta etelämmäksi.

3.-6. kesäkuuta: Kylmän ilman purkaus toi koko maahan koleampaa säätä.

8.-9. kesäkuuta: Salomon päivänä luoteesta saapunut myrskymatalapaine toi voimakkaita tuulia etenkin Länsi-Lappiin sekä Pohjanmaalle. Sademäärä nousi Länsi-Lapissa paikoin yli 40 mm. Keski-Lappiin satoi lunta paikoin jopa 10 cm.

10.-14. kesäkuuta: Sää oli poutaisempaa lännessä, mutta itärajalla ja Lapissa satoi ajoittain vettä.

15.-17. kesäkuuta: Hellelukemiin yllettiin paikoin maan etelä- ja keskiosassa. Etelästä lämpöä nostanut matalapaine toi mukanaan rankkasateita eri puolille maata.

18. kesäkuuta: Etelästä noussut matalapaine kehitti maan keskiosaan paikallisia vahinkoja aiheuttaneita ukkoskuuroja. Matalapaineen jälkipuolella lounaistuuli oli puuskaista maan eteläosassa ja Lappeenrannassa Jukolan viestin kisa-alueella loukkaantui neljä ihmistä puun kaaduttua.

19.-20. kesäkuuta: Lämpötila jäi aivan etelää lukuun ottamatta alle +20 asteen, Lapissa lämpötila oli +10 asteen molemmin puolin.

21.-24. kesäkuuta: Maan etelä- ja keskiosassa oli kesäisen lämmintä ja hiljalleen Lapissakin lämpötilat nousivat +20 asteen tienoille. Kesäkuun 24. päivä Lapissa tuli yleisesti ukkoskuuroja.

25.-30. kesäkuuta: Lappia lukuun ottamatta oli kesäisen lämmintä ja hellelukemia mitattiin paikoin useampana päivänä. Sää oli myös kosteaa ja sadetta tai ukkoskuuroja esiintyi eri puolilla maata. Kuukauden viimeisenä päivänä Kajaanissa satoi tunnissa poikkeukselliset 51 mm vettä paikallaan pysyneen ukkoskuuron johdosta.

Kesäkuun 2016 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kesäkuun kuukausitilastot tai päivätilastot.

Otsikkokuva: Antonin Halas