20 astetta vielä rikkomatta tänä vuonna

 

Toukokuun alkaessa kesä alkaa olla jo nurkan takana, ainakin monien odotuksissa. Paksummat ja lämpimämmät kevätvaatteet vaihtuvat vähitellen kevyempiin ja kesäisempiin vastaaviin. Toukokuussa ei ole kuitenkaan tavatonta että kesän eteneminen katkeaisi päiviksi, jopa viikoksi, jos ilmavirtaus kääntyy puhaltamaan koleaa ilmaa Jäämeren suunnasta. Useammin tämä tuntuu olevan lähes sääntö kuin poikkeus.

Huhtikuun viimeisellä viikolla Pohjois-Karjalassa sekä paikoin Kainuussa ja Etelä-Lapissa lämpötilat ovat kohonneet lähelle 20 °C, mutta vielä tuota ’rajapyykkiä’ ei ole saatu rikottua. Toistaiseksi korkein noteeraus on Lieksasta, jossa lämpötila kohosi 30.4. 19,8 °C.

Koska tyypillisesti koetaan ensimmäiset kesäiset, 20-asteiset päivät Suomessa ja kuinka suurta vaihtelua maan eri osien ja vuosien välillä koetaan?

 

Ensimmäinen kesäpäivä tavallisesti jo huhtikuussa, vuosi 2015 oli poikkeus

 

Viimeisen 36 vuoden jaksolla (1980–2015) 20-asteen raja on rikkoutunut jossakin päin Suomea huhtikuun aikana 20. vuotena, toukokuun aikana 15. vuotena ja vain kerran vasta kesäkuussa (7.6.1991). Jakson varhaisin ylitys löytyy 6.4.1984. Vaihteluväli on siis varsin suuri, maan eteläosassa noin kaksi kuukautta, maan keskivaiheilla noin yhdeksän viikkoa ja pohjoisessa peräti reilut kymmenen viikkoa. Miten on maan eri osien laita? Alla näkyy viiden eri paikkakunnan (Helsinki-Vantaa, Lahti, Jyväskylä, Siikajoki ja Sodankylä) sekä koko maan varhaisimmat vuosittaiset 20-asteen ylitykset kahdessa eri kuvaajassa.

Ensimmäisessä kuvaajassa on esitettynä Helsinki-Vantaan sekä Lahden vuosittaiset aikaisimmat 20-asteen mittaukset yhdistettynä kunkin vuoden koko maan aikaisimpaan ajankohtaan. Toisessa taulukossa on estettynä Jyväskylän, Siikajoen ja Sodankylän vastaavat suureet.

 

   Vuosien 1980-2015 ensimmäiset ajankohdat vuosittain, jolloin 20 astetta on saavutettu Helsinki-Vantaalla, Lahdessa (pylväät) sekä koko Suomessa (viiva).

Vuosien 1980-2015 ensimmäiset ajankohdat vuosittain, jolloin 20 astetta on saavutettu Helsinki-Vantaalla, Lahdessa sekä koko Suomessa

Vuosien 1980-2015 ensimmäiset ajankohdat vuosittain, jolloin 20 astetta on saavutettu Jyväskylässä, Siikajoella ja Sodankylässä (pylväät) sekä koko Suomessa (viiva).

Vuosien 1980-2015 ensimmäiset ajankohdat vuosittain, jolloin 20 astetta on saavutettu Helsinki-Jyväskylässä, Siikajoella ja Sodankylässä (pylväät) sekä koko Suomessa (viiva).

Useana vuonna ensimmäinen kesäinen päivä on havaittu samana päivänä tai samalla viikolla koko maan etelä- ja keskiosassa, pohjoisessa yleensä vasta useita viikkoja myöhemmin. Pohjoisessa ensimmäinen kesäinen lukema saavutetaan noin joka kolmas vuosi kesäkuun puolella, Sodankylässä joskus vasta juhannuksen aikoihin. Vuosi 2015 oli siinä mielessä erikoinen että pohjoisessa ensimmäinen kesäinen päivä koettiin toukokuun lopulla, mutta maan etelä- ja keskiosassa laajalti vasta kesäkuun 12. tai 13. päivä. Toista vastaavanlaista vuotta ei tästä tilastosta löydy.

Myöhäisellä 20-asteen ylityksellä ei ole selvää riippuvuutta kesän hellepäivien lukumäärän kanssa, mutta niinä vuosina kun koko maassa 20-asteen ylitys on tapahtunut jo toukokuun puolivälin tienoilla (esim. 2002, 2006, 2010 ja 2013) on kesän hellepäiviä ollut keskimääräistä enemmän.

Toukokuun ensimmäinen viikko laajalti poutainen ja lämmin

 

Sääennustemallit ovat varsin yksimielisiä siitä että toukokuun ensimmäinen viikko on suuressa osassa maata poutainen ja verrattain aurinkoinen. Näin ollen päivälämpötilat kohoaisivat alkuviikon jälkeen yleisesti 17 ja 20 °C välille ja kesäinen rajapyykki ylittyisi jo useammalla paikkakunnalla ainakin maan etelä- ja länsiosassa. Lapissa sää olisi hieman muuta maata pilvisempää ja epävakaisempaa, jolloin päivälämpötilat jäisivät 8 ja 15 asteen välillä. Korkeapaine näyttäisi hallitsevan suursäätilaa Pohjolassa myös tämän jälkeen eli sää jatkuisi kesäisen lämpimänä.

 

Otsikkokuva: Kirsti Kotro