Maaliskuu oli globaalisti 11. peräkkäinen ennätyslämmin kuukausi. Arktinen merijää saavutti tähän asti pienimmän laajuutensa.

 

Kuva: NOAA

Kuva: NOAA

 

 

POHJOLA

Skandinaviassa maaliskuu oli yleisesti 2-4 °C tavanomaista lämpimämpi. Lämpimintä oli kuukauden puolivälissä, jolloin föhn-ilmiö nosti lämpötiloja 15 asteen yläpuolelle. Maaliskuun 15. päivänä lämpöennätyksiä mitattiin Ruotsin Haaparannassa (11,8 °C) ja Luulajassa (13,4 °C). Etelä-Norjassa (Lyngdal) mitattiin 17.3. jopa 19,1 °C. Pohjolan alin lämpötila -30,7 °C havaittiin 22.3. Pohjois-Norjan Karasjoella. Maaliskuu oli yleisesti vähäsateinen Pohjolassa.

KESKI-EUROOPPA

Läntisessä Keski-Euroopassa lämpötilat olivat lähellä tavanomaisia arvoja. Alppien eteläosissa satoi 5.3. paikoin 60–70 cm lunta. Samanaikaisesti Montenegrossa satoi rankasti (134 mm vuorokaudessa). Brittein saarilla riehui pääsiäispyhinä ”Katie”-myrsky, ja kovimmaksi tuulenpuuskaksi mitattiin tuolloin 47 m/s.

POHJOIS-AMERIKKA

Yhdysvalloissa maaliskuu oli havaintohistorian 4. lämpimin. Louisianassa esiintyi kuukauden alkupuolella poikkeuksellisen voimakkaita sateita, saaden aikaan tulvia Mississippi-joen alueella. Samaan aikaan itärannikolla oli lämmintä, esimerkiksi New Yorkissa lämpötila kohosi 26,1 asteeseen. Arizonan Phoenixissa ei maaliskuussa satanut lainkaan. Meksikossa lämpötila kohosi kuukauden lopuksi jopa 43 asteeseen.

AASIA

Aasian keskiosissa oli laajoilla alueilla 5-10 °C tavallista lämpimämpää. Siperiassa lämpötila käväisi ainoastaan kuukauden ensimmäisenä päivänä alle -50 asteen. Rankkasateet aiheuttivat tuhoisia tulvia Sumatran saarella Indonesiassa. Eniten satoi Padangissa, 370 mm.

ARKTIKA

Arktisilla alueilla oli poikkeuksellisen lämmintä. Maaliskuun lopulla arktinen merijää saavutti alimman laajuutensa historiassa ajankohtaan nähden.

ETELÄINEN PALLONPUOLISKO

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa kuukausi oli paikoin ennätyksellisen lämmin. Kuumin päivä oli 3.3. jolloin lämpötila kohosi Länsi-Australiassa 47,0 asteeseen.

Etelä-Amerikassa esiintyi paikoin voimakkaita sateita tulvineen. Pahimmin ne koettelivat Argentiinaa ja Kolumbiaa.

 

Otsikkokuva: Henna-Reetta Hannula