Maaliskuussa oli paljon pilvisiä ja sumuisia päiviä. Maaliskuu oli myös 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lapissa maaliskuun alku oli harvinaisen leuto, kun taas etelässä sää oli lauhimmillaan kuukauden viimeisinä päivinä.

Maaliskuun keskilämpötila vaihteli etelä- ja lounaisrannikon reilusta 0 asteesta Käsivarren Lapin noin -7 asteeseen. Nämä lukemat olivat 1–3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskimääräisiä arvoja korkeampia.
Sademäärä vaihteli maaliskuussa pitkän ajan keskiarvon molemmin puolin. Satakunnassa ja osassa Lappia satoi jonkin verran keskimääräistä enemmän, kun taas lounaissaaristossa, monin paikoin maan keskiosissa sekä Käsivarren Lapissa satoi tavallista vähemmän. Kuukauden suurin sademäärä, 52,3 mm, mitattiin Merikarvian Tuorilassa ja pienin, 13,4 mm, Enontekiön Näkkälässä. Etelä-Suomessa suurin osa maaliskuun sateista saatiin parin päivän aikana kuukauden puolivälissä.

Maaliskuu oli koko maassa tavanomaista pilvisempi. Aurinko paistoi kuukauden aikana noin 70–120 tuntia. Etelärannikolta Etelä-Lappiin asti paistetunteja kertyi noin 50–60 keskimääräistä vähemmän, ja Etelä-Suomessa koettiin laajalti pilvisin maaliskuu sitten vuoden 1995. Kuitenkin aurinko paistoi Etelä-Suomessa yleisesti yli kaksi kertaa enemmän kuin vuoden 1992 ennätyksellisen pilvisenä maaliskuuna. Myös Lapissa auringonpaistetunteja kertyi noin kaksi kertaa enemmän kuin vuoden 1986 maaliskuussa, joka oli siellä ennätyksellisen pilvinen.

Maaliskuussa oli myös lukuisia utuisia tai sumuisia päiviä. Etelärannikon läheisyydessä sumua esiintyi maaliskuussa lähes joka toisena päivänä. Erityisesti kuukauden 13.–16. ja 20.–24. päivät olivat laajalti sumuisia, mutta sumuja esiintyi yleisesti myös maaliskuun alkupäivinä sekä pääsiäisen aikaan kuukauden viimeisinä päivinä.

Maaliskuun alku oli poutainen ja lapissa harvinaisen leuto

Maaliskuun alkupuolen säätä hallitsi kuukauden alussa Pohjois-Euroopan ylle vahvistunut laaja korkeapaineen alue, jonka vaikutuksesta sää oli poutainen lähes kuukauden puoliväliin asti. Pohjois-Suomessa oli myös hyvin lauhaa, ja Lapissa maaliskuun alkupuoli oli yksi havaintohistorian leudoimmista.
Alkukuun aurinkoisina päivinä lämpötila kohosi koko maassa 5 asteen vaiheille. Toisaalta selkeinä öinä pakkasta oli kymmenkunta astetta. Useina päivinä oli kuitenkin pilvistä. Maaliskuun 1.–3. päivinä oli lähes koko maassa pilvistä ja lämpötila nollassa tai hieman plussan puolella. Osassa Lappia lämpötila pysyi läpi yön plussalla myös 10. ja 11. päivien vastaisina öinä.

Lapissa sää muuttui maaliskuun puolivälissä kylmemmäksi, kun taas Etelä- ja Keski-Suomeen virtasi maaliskuun 14.–16. päivinä lounaasta hyvin leutoa ja kosteaa ilmaa. 17. päivän vastaisena yönä kylmää ilmaa virtasi etelään asti, ja Etelä-Suomen yli itään kulki lumipyryalue. Kuitenkin vain pari päivää myöhemmin lounaasta alkoi virrata uudestaan lauhaa ja kosteaa ilmaa.

Etelä-suomessa maaliskuu päättyi lämpimänä

Maaliskuun 25. päivän tienoilla Lappiin virtasi koillisesta kylmää ilmaa, ja muutamana yönä oli jopa 30 astetta pakkasta. Toisaalta Etelä-Suomeen virtasi maaliskuun lopulla vuodenaikaan nähden jo hyvinkin lämmintä ilmaa. Monin paikoin lämpimintä oli kiirastorstaina 28.3., jolloin lämpötila nousi Kokkolan korkeudella asti 10 asteeseen. Kuukauden ylin lämpötila, 13,1 °C, mitattiin kuitenkin Jomalassa lankalauantaina 30.3.

Pääsiäisen ajan lämmin sää sulatti Etelä-Suomen lumia, ja maaliskuun päättyessä Etelä- ja Lounais-Suomessa oli laajalti lumetonta. Sitä vastoin Lappiin satoi pääsiäisen aikoihin lisää lunta. Eniten lunta oli maaliskuun päättyessä Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla, jossa lumensyvyydeksi mitattiin 118 cm.

Maaliskuu lukuina

+13,1 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Jomala, Jomalaby, 30.3.

-31,0 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 25.3.

70–120 h – Aurinko paistoi maaliskuussa 70–120 tuntia, mikä oli suuressa osassa maata yli 50 tuntia keskimääräistä vähemmän

1–3 °C – Maaliskuun keskilämpötila oli 1–3 °C pitkän ajan keskiarvoa korkeampi

Kaikki maaliskuun säätilastot löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (linkki).

Teksti ja kuva: Ilari Lehtonen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Maaliskuu oli tavallista leudompi ja pilvisempi. Ilmastokatsaus, 26(3), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-03-01