Huhtikuu oli suuressa osassa maata tavanomaista lämpimämpi, itärajan läheisyydessä jopa harvinaisen lämmin. Sademäärät kasvoivat jopa kaksinkertaisiin lukemiin tavanomaiseen nähden.

Keskilämpötilan poikkeama vertailukaudesta 1981-2010

Keskilämpötilan poikkeama vertailukaudesta 1981-2010

Huhtikuu alkoi sumuisena ja vähäsateisena

Huhtikuun alussa Suomen yllä oli korkeapaineen selänne ja sateet jäivät vähäisiksi. Öisin ja aamuisin (päivällä paikoin myös rannikolla) esiintyi sumuja, mutta iltapäivät olivat enimmäkseen aurinkoisia. Päivisin lämpötila kohosi yleisesti +5 ja +10 asteen välille, öisin oli pakkasta. Epävakaisempaa säätä oli kuukauden 6.-9. päivän tienoilla, joskin lämpötilat nousivat ajoittain hyvin korkealle. Hämeenlinnan Katisen asemalla mitattiin 6. huhtikuuta jopa +16 astetta. Korkeapaine vahvistui uudelleen Suomen ylle, mutta hivuttautui kuukauden puolivälin paikkeilla idemmäksi, jolloin pohjoisesta alkoi virrata kylmempää ilmaa. Yöpakkaset kiristyivät maan keski- ja pohjoisosassa 5 ja 20 asteen välille. Tosin 16. huhtikuuta oli vielä keväisen lämmin Helsinki-Oulu välillä ja seuraavana päivänä vielä maan kaakkoisosassa.

Ensimmäiset ukkoset

Huhtikuun 17.-20. päivinä keskusmatala saapui Pohjois-Atlantilta Skandinavian ylle ja ilmavirtaus kääntyi etelän puolelle tuoden sateita ja lauhempaa ilmaa. Myös yöpakkaset kaikkosivat pois Lappia lukuunottamatta. Päivälämpötilat olivat 5 ja 10 asteen välillä, Lapissa vähän alempia. Sateet maan etelä- ja keskiosassa olivat enimmäkseen vettä, pohjoisessa sateet tulivat myös osin lumena tai räntänä. Vuoden ensimmäiset maasalamat paikannettiin Keski-Suomessa 19. huhtikuuta.

Takatalven tuntua

Matalapaineen painopiste siirtyi 20. huhtikuuta Suomen itäpuolelle, jolloin Suomessa puhalsi kylmä pohjoisvirtaus. Lumi- ja raekuurot hankaloittivat ajokeliä kuukauden 23. päivänä myös Uudellamaalla. Etelästä 24.-25. huhtikuuta noussut yhtenäisempi sadealue toi maan länsiosaan useita senttimetrejä lunta. Kylmä jakso alkoi lopulta hellittää 26. huhtikuuta kaakkoisvirtauksen myötä. Lämpimin ilma ulottui maan itä- ja pohjoisosaan samalla kun lännessä oli viileämpää. Näiden ilmamassojen välissä, kaakosta maan keskiosaan ulottuvalla alueella, satoi muutamassa päivässä yhteensä 20-40 millimetriä, mikä vastaa tyypillistä koko huhtikuun sademäärää.

Lämpöaalto pohjoiseen

Kuukausi päättyi etenkin pohjoisessa vuodenaikaan nähden hyvin korkeisiin lämpötiloihin. Rovaniemen Rautatieasemalla mitattiin 29. huhtikuuta jopa 19,0 astetta. Tätä lämpimämpää on ollut Lapissa huhtikuussa vain vappuaattona vuonna 2008. Kuukauden korkein lämpötilalukema 19,8 astetta mitattiin 30. päivä Lieksan Lampelassa.

Lunta oli kuukauden päättyessä lähinnä vain Lapissa ja Koillismaalla, enimmillään Kittilän Kenttärovan asemalla 80 cm.

Lumensyvyys 30.4.2016 (cm)

Lumensyvyys (cm) 30.4.2016

Huhtikuun 2016 tilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat huhtikuun kuukausitilastot tai päivätilastot.

Otsikkokuva: Kirsti Kotro