Talvisää vaihtui vesikeliin helmikuussa. Helmikuun leutojen alkupäivien jälkeen sää kylmeni koko maassa kuukauden 5. päivän tienoilla. Kylmä jakso kesti Itä- ja Pohjois-Suomessa noin puolitoista viikkoa ja etelässäkin viikon ajan. Loppukuu oli erittäin leuto ja vetinen.

Helmikuun keskilämpötila oli maan keskiosissa sekä läntisillä merialueilla lähellä vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa, kun taas Etelä-Suomessa ja Lapissa kuukausi oli 1–2 astetta keskimääräistä leudompi. Kylmin sääjakso osui helmikuun 10. päivän tienoille, kun taas kuukauden loppu oli erittäin leuto. Itä-Lapissa helmikuun viimeinen viikko oli jopa havaintohistorian leudoin.

Helmikuussa satoi Lappia lukuun ottamatta tavallista enemmän. Maan etelä- ja keskiosissa satoi yleisesti noin puolitoistakertaisesti keskimääräiseen verrattuna, mutta paikoin sademäärä ylitti pitkän ajan keskiarvot yli kaksinkertaisesti. Kuukauden suurin sademäärä, 90,3 mm, mitattiin Kangasniemellä Etelä-Savon länsiosassa. Pienimmät sademäärät mitattiin Lapin havaintoasemilla. Enontekiön Näkkälässä satoi helmikuussa vain 11,6 mm.

Lumensyvyys vaihteli Lapissa ja Itä-Suomessa pääosin puolesta metristä vajaaseen metriin. Kainuussa lunta oli paikoin toistakin metriä, ja suurin lumensyvyys, 119 cm, mitattiin 25.2. Paljakan havaintoasemalla Puolangassa. Maan keskiosissa lumipeite oli yleisesti tavanomaista paksumpi. Myös Uudellamaalla lunta oli helmikuun puolivälissä paikoin reilut puoli metriä, mutta Etelä- ja Länsi-Suomessa lumipeite oheni loppukuun lauhoilla säillä. Lounaissaaristossa oli sekä kuukauden alussa että lopussa lumetonta.

Helmikuun loppu oli harvinaisen leuto

Helmikuun alkupäivät olivat tammikuun lopun tavoin leutoja ja erityisesti Lapissa oli myös tuulista. Helmikuun 1. päivän iltana Perämerellä ja Lapin tuntureilla puhalsi voimakas lännen ja luoteen välinen myrskytuuli. Muonion Laukukerolla mitattiin kymmenen minuutin keskituulen nopeudeksi peräti 35,9 m/s. Merialueilla kovimmat tuulet havaittiin Raahen edustalla Nahkiaisen majakalla, missä kovimmaksi keskituulen nopeudeksi mitattiin 26,0 m/s ja puuskatuulen nopeudeksi 32,2 m/s.

Alkukuun leudoin päivä oli 3.2., jolloin Raumalla mitattiin 5,5 °C, mutta 5.2. koillisesta alkoi virrata kylmää ilmaa maahamme. Kylmä jakso jatkui Itä- ja Pohjois-Suomessa puolentoista viikon ja Etelä-Suomessa noin viikon ajan. Maan keski- ja pohjoisosissa pakkasta oli useana yönä yli 30 astetta. Monin paikoin kylmintä oli 9.2. vastaisena yönä, jolloin Savukosken Tulppiossa mitattiin myös kuukauden alin lämpötila, -39,7 °C.
Pakkanen hellitti lumipyryalueen liikkuessa maamme yli koilliseen 13.–14. helmikuuta. Seuraava matalapaine liikkui maamme keskiosien yli koilliseen 16.–17. helmikuuta, ja tämä matalapaine toi maan etelä- ja keskiosiin hyvin runsaita sateita. Jomalassa Ahvenanmaalla satoi 16.2. peräti 36,8 mm vuorokaudessa, eli yhtä paljon kuin keskimäärin koko helmikuussa. Lounaasta virtasi samalla hyvin lauhaa ilmaa, ja Etelä-Suomessa sade tuli pääosin vetenä, mutta Keski-Suomen pohjoisosissa, Pohjois-Savossa ja Kainuun eteläosissa satoi parikymmentä senttiä uutta lunta. Etelä-Suomessa esiintyi laajalla alueella myös jäätäviä sateita.

Helmikuun 20. päivän jälkeen etelästä virtasi meille entistä lauhempaa ilmaa, ja 23.–25.2. lämpötila oli Lappia myöten yötä päivää nollassa tai plussan puolella. Lämpimintä oli Pohjanmaalla, missä lämpötila nousi 24.–26. päivinä aurinkoisessa säässä 5 asteen vaiheille, ja Kokkolassa mitattiin 24.2. kuukauden ylin lämpötila, 6,2 °C. Muualla oli pilvistä tai sumuista. Lisäksi maamme yli liikkui uusia vesi-, räntä- ja lumisadealueita. Monin paikoin kadut velloivat loskan tai tulvaveden vallassa.

Helmikuun 26.–27. päivinä Suomen ylle muodostui heikko korkeapaineen selänne, ja sää hieman viileni. Samalla esiintyi yleisesti sankkaa sumua.

Helmikuu lukuina

+6,2 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kokkola, Santahaka, 24.2.

-39,7 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio, 9.2.

90,3 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Kangasniemi kk

35,9 m/s – Kuukauden kovin keskituulen nopeus, Muonio, Laukukero, 1.2.

Kaikki helmikuun säätilastot löydät Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilta (linkki).

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2024: Talvisää vaihtui vesikeliin helmikuussa. Ilmastokatsaus, 26(2), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2024-02-01