Lokakuun alkupuolella Suomen yli itään liikkui useita voimakkaita matalapaineita, jotka toivat mukanaan runsaita sateita ja myrskytuulia. Kuukauden loppupuoli oli puolestaan korkeapaineen hallitsema ja kylmä.

Lokakuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Suurimmassa osassa maata kuukauden keskilämpötila oli 1–3 astetta vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa alempi. Vähiten lämpötila poikkesi normaalista Suomenlahden rannikolla, missä keskilämpötilan poikkeama oli 0,5–1 astetta. Keski- ja Pohjois-Pohjanmaalla sekä Länsi-Lapissa oli puolestaan yli kolme astetta tavanomaista kylmempää. Pohjanmaan maakunnissa oli kylmempi lokakuu viimeksi vuonna 2002, ja Lapissa lokakuu oli paikoin kylmin 30 vuoteen.

Erityisesti lokakuun loppupuoli oli kylmä, mutta Pohjois-Suomessa myös kuukauden alkupuoli oli tavanomaista kylmempi, ja Keski- ja Pohjois-Lapissa terminen talvi alkoi jo 5.–7.10. Lokakuun puolivälin jälkeen sää oli täysin talvinen ja lämpötila pysytteli enimmäkseen pakkasen puolella muuallakin eteläisintä Suomea lukuun ottamatta.

Lokakuun alkupäivinä lämpötila nousi Etelä-Suomessa ylimmillään vielä 15 asteen tuntumaan, ja Kirkkonummen Mäkiluodolla mitattiin 1.10. kuukauden ylin lämpötila, 16,7 °C. Lokakuun alin lämpötila, -23,5 °C, mitattiin puolestaan Kittilän lentoasemalla 31.10. Maan keskiosissa esiintyi loppukuusta 10–15 asteen yöpakkasia, ja Etelä-Suomessakin oli 29.10. vastaisena yönä monin paikoin 5–10 astetta pakkasta.

Sateisinta oli Etelä-Suomessa ja Perämeren rannikolla

Etelä-Suomessa ja Perämeren ympäristössä lokakuu oli selvästi tavanomaista sateisempi. Oulun ja Kokkolan välisellä rannikkoalueella satoi 100–140 mm, ja nämä olivat havaintohistorian suurimpia lokakuun sademääriä tällä alueella. Muun muassa Siikajoen Ruukissa oli aseman 122-vuotisen havaintohistorian sateisin lokakuu. Lokakuun sade-ennätysten syntyyn Perämeren ympäristössä vaikutti etenkin kuukauden 11. päivän rankkasade, jolloin alueella satoi paikoin yli 50 mm vuorokaudessa.

Koko maan suurin sademäärä lokakuussa oli 160,8 mm, ja se mitattiin Virolahden Koivuniemessä. Yleisesti lokakuun sademäärä vaihteli Etelä-Suomessa 90–140 mm:n välillä, ja näistä sateista valtaosa saatiin kuukauden alkupuolella. Ensimmäinen voimakas sadealue Etelä-Suomen yli liikkui 3.–4.10., ja lisäksi 6.–8.10., 11.–12.10. ja 14.–15.10. Suomen yli liikkuneiden matalapainemyrskyjen yhteydessä satoi rankasti.

Kuukauden loppupuolella Pohjolan yllä vaikutti korkeapaineen alue, jonka myötä sateet jäivät vähäisiksi, kunnes lokakuun viimeisenä päivänä etelästä Suomea lähestynyt matalapaine toi jälleen runsaita sateita maan etelä- ja keskiosiin. Nämä sateet tulivat pohjoisosiltaan lumena, ja Satakunnasta Pirkanmaan ja Keski-Suomen kautta Savoon yltävällä alueella lunta pyrytti toistakymmentä senttiä. Hangon edustalla tuuli yltyi samalla myrskylukemiin, ja lokakuussa havaittiin merialueilla myrskyä kaikkiaan kahdeksana päivänä, mikä on suurin lokakuun myrskypäivien lukumäärä vuodesta 2006 alkaen. Voimakkaimmat tuulet havaittiin luoteismyrskyssä 7.10., jolloin keskituulen nopeudeksi mitattiin niin Kökarin Bogskärin kuin Rauman Kylmäpihlajan majakoilla kovimmillaan 27,5 m/s. Puuskissa yli 20 m/s puhaltaneita tuulia havaittiin lokakuun myrskyjen yhteydessä myös maa-alueilla.

Lokakuun viimeisen päivän lumipyryn jäljiltä lumipeite kattoi kuukauden päättyessä suurimman osan maata. Lappiin lumipeite muodostui päälaen Lapin aluetta lukuun ottamatta jo lokakuun alkupuolella. Keski-Lapissa pyrytti paikoin parikymmentä senttiä lunta sekä 11.10. että 14.10., ja kuukauden suurin lumensyvyys, 38 cm, mitattiin näiden pyryjen jälkeen Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla 15.10.

Lokakuun auringonpaistetuntien määrä oli lähellä pitkän ajan keskiarvoa muualla, paitsi Perämeren ympäristössä oli tavanomaista aurinkoisempaa.

Lokakuu lukuina

+16,7 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kirkkonummi, Mäkiluoto, 1.10.

-23,5 °C – Kuukauden alin lämpötila, Kittilä lentoasema, 31.10.

160,8 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Virolahti, Koivuniemi

27,5 m/s – Kuukauden kovin keskituulen nopeus, Kökar, Bogskär, 7.10. ja Rauma, Kylmäpihlaja, 7.10.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Lokakuun alku oli sateinen ja loppu talvisen kylmä. Ilmastokatsaus, 25(10), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-10-01