Syyskuu oli Suomessa erittäin lämmin ja sateinen. Kuukaudesta muodostui Pohjois-Lappia lukuun ottamatta ennätyksellisen lämmin ja Pohjois-Suomessa syyskuu oli paikoin ennätyksellisen sateinen. Jo syyskuun alkupäivinä oli vuodenaikaan nähden lämmintä, mutta erityisen lämmintä oli kuukauden 8.–12. päivien välillä, jolloin etelän ja lounaan väliltä virtasi maahamme hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Suomen lisäksi syyskuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea myös koko Euroopan sekä maapallon keskiarvoa tarkasteltaessa.

Syksyn pimenevien iltojen valopilkkuna toimii revontulien hento loimotus, jota voi havaita pitkin Suomen maata. Tänä talvena Aurinko on lähestymässä noin 11-vuotisen syklin aktiivisuusmaksimia, joten revontulia on odotettavissa keskimääräistä useammin. Tämän numeron ajankohtaisartikkelissa kerrotaan kuinka revontulet syntyvät ja miksi revontulia esiintyy eniten keskiyöllä.


Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen: ilmastokatsaus@fmi.fi
Kuva: Petri Mäkinen

Julkaisun viitetiedot:

Ilmatieteen laitos, 2023: Ilmastokatsaus 9/2023, 24 s., https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-09-00

Lue tästä numerosta myös:

Huippulämmin ja kostea sää vallitsi koko syyskuun ajan >>
Ajankohtainen artikkeli: Kaamosaikaan Aurinko tervehtii revontulin >>