Syyskuu oli Pohjois-Lappia lukuun ottamatta ennätyksellisen lämmin. Pohjois-Suomessa syyskuu oli paikoin myös ennätyksellisen sateinen. Keski-Lapin pohjoisosissa satoi 20.9. vastaisena yönä paikoin yli 20 cm lunta.

Syyskuussa Suomessa vallitsi lähes jatkuvasti hyvin lämmin ja kostea etelän ja lounaan välinen ilmavirtaus, ja kuukaudesta muodostui Pohjois-Lappia lukuun ottamatta ennätyksellisen lämmin. Syyskuun keskilämpötila oli läntisillä merialueilla 2–3 astetta ja muualla maan etelä- ja keskiosissa 3–4 astetta pitkän ajan keskiarvoa eli vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Lapissa poikkeama oli enimmäkseen 2–3 astetta. Vain pohjoisimmassa Lapissa keskilämpötilan poikkeama oli alle kaksi astetta.

Etelä- ja Keski-Suomessa syyskuun keskilämpötila ylitti aiemmat, pääosin vuosilta 1934 ja 1949 peräisin olleet ennätykset monin paikoin selvällä erolla. Esimerkiksi Suomen pitkäikäisimmällä säähavaintoasemalla Helsingin Kaisaniemessä syyskuun keskilämpötila oli 15,8 °C, kun aiempi ennätys oli 14,9 °C syyskuulta 1934. Kotkan Haapasaaressa puolestaan saavutettiin Suomen säähavaintohistorian ylin syyskuun keskilämpötila, 16,4 °C, joka ylitti Hangon Russarössä 1934 saavutetun aiemman ennätyksen puolella asteella. Koko maan keskilämpötila oli syyskuussa noin 12,2 °C, joka oli vajaat puoli astetta korkeampi kuin vuonna 1934.

Jo syyskuun alkupäivinä oli vuodenaikaan nähden lämmintä, mutta erityisen lämmintä oli kuukauden 8.–12. päivien välillä, jolloin etelän ja lounaan väliltä virtasi maahamme hyvin lämmintä ja kosteaa ilmaa. Öisin ja aamuisin esiintyi paljon sumuja, eikä rannikoiden läheisyydessä lämpötila laskenut öisin juuri 15 asteen alapuolelle. Aurinkoisina päivinä ylimmät lämpötilat vaihtelivat koko maassa 20–24 asteen välillä. Pilvisinä päivinä lämpötila jäi kuitenkin alle 20 asteeseen.

Syyskuun puolivälin jälkeen Lappiin virtasi pohjoisesta viileää ilmaa ja etelämpänäkin oli pari yksittäistä viileää yötä. Pohjois-Suomen yli itään liikkui 19.–20.9. syvä matalapaine, joka nosti etelään lämmintä ilmaa lounaasta, mutta Lappiin virtasi samalla kylmää ilmaa Jäämereltä. Lappiin matalapaine toi hyvin runsaita sateita, jotka sadealueen pohjoisreunalla tulivat lumena. Keski-Lapin pohjoisosiin märkää lunta satoi 20.9. vastaisena yönä kymmenestä reiluun pariinkymmeneen senttiin. Suurin lumensyvyys, 23 cm, mitattiin 20.9. aamulla Kittilän Kenttärovan havaintoasemalla.

Etelästä virtasi uudestaan hyvin lämmintä ilmaa koko maahan 21.–22.9. Tampereeen Härmälässä mitattiin 22.9. loppukuun ylin lämpötila, 23,3 °C, ja seuraavana yönä lämpötila oli Etelä-Suomessa lähellä 20 astetta vielä puoliltaöin. Lämmin etelän ja lounaan välinen virtaus jatkui syyskuun viimeisellä viikolla, ja loppukuusta lämpötilat olivat jatkuvasti lähellä ajankohdan ennätysarvoja. Erityisesti yöt olivat poikkeuksellisen lämpimiä.

Pohjois-Suomessa rikottiin myös sade-ennätyksiä

Syyskuun sademäärä oli Lounais-Suomessa pitkän ajan keskiarvoa pienempi, ulkosaaristossa vain alle puolet keskiarvosta, mutta muualla satoi tavanomaista enemmän. Maan keskiosissa satoi yleisesti noin 1,5–2-kertaisesti tavanomaiseen verrattuna, ja suurimassa osassa Lappia sademäärä ylitti pitkän ajan keskiarvot yli kaksinkertaisesti, Muonion ja Kittilän seudulla lähes kolminkertaisesti.

Muutamalla pitkäikäisellä Lapin ja Kainuun havaintoasemalla saavutettiin jopa havaintohistorian suurimmat syyskuun sademäärät. Yksittäisistä havaintoasemista eniten satoi Puolangan Paljakassa, 179,4 mm, ja Kittilän Lompolonvuomassa, 172,6 mm. Lapissa merkittävä osa sateista saatiin 19.9., jolloin satoi paikoin enemmän kuin yleensä koko kuukauden aikana. Suurin vuorokauden sademäärä, 57,7 mm, mitattiin Kemijärven lentokentällä.

Syyskuu lukuina

+24,1 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kouvola, Utti Lentoportintie, 12.9.

-5,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Savukoski, Tulppio 15.9.

16,4 °C – Kotkan Haapasaaressa mitattiin Suomen säähavaintohistorian ylin syyskuun keskilämpötila

179,4 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Puolanka, Paljakka

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Huippulämmin ja kostea sää vallitsi koko syyskuun ajan. Ilmastokatsaus, 25(9), 4–5, https://doi.org/10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-09-01