Kesäkuu tarjosi runsaasti helteitä ja auringonpaistetta, ja kuukaudesta muodostui suuressa osassa Suomea ennätyksellisen lämmin. Juhannuksen alusviikolla kesäkuun 21.–23. päivinä esiintyi rajuja ukonilmoja.

Kesäkuu oli koko maassa huomattavasti tavanomaista lämpimämpi. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa kuukausi oli 2–4 °C pitkän ajan keskiarvoa lämpimämpi, ja näillä alueilla lämpimämpi kesäkuu toistuu keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa. Etelämpänä kuukausi oli pääsääntöisesti mittaushistorian kahden lämpimimmän kesäkuun joukossa siten, että Ahvenanmaalla, Satakunnassa ja Pohjanmaan eteläisissä maakunnissa viime vuoden kesäkuu oli vielä hieman lämpimämpi, kun taas muualla tämän vuoden kesäkuu oli muutamia paikkakuntia lukuun ottamatta kaikkein lämpimin. Eräillä alueilla kesäkuu oli peräti viitisen astetta normaalia lämpimämpi.

Myös koko maan keskiarvoa tarkasteltaessa kesäkuun keskilämpötila oli ennätyksellisen korkea, noin 3,9 °C jakson 1981–2010 keskiarvoa korkeampi, ja Lappeenrannan Lepolassa saavutettiin Suomen säähavaintohistorian ylin kesäkuun keskilämpötila, 20,2 °C. Aiempi ennätys, 19,8 °C, oli kirjattu niin ikään Lappeenrannassa kesäkuussa 1896.

Etelä- ja Keski-Suomessa oli kesäkuussa rannikoita lukuun ottamatta pääsääntöisesti 10–19 hellepäivää, ja monilla paikkakunnilla hellepäiviä oli ennätyksellisen paljon. Jossain päin Suomea lämpötila ylitti 25 °C:n hellerajan kaikkiaan 25 päivänä, mikä on suurin kesäkuisten hellepäivien lukumäärä 1960-luvun alusta lukien. Kesäkuu oli myös tavanomaista aurinkoisempi. Esimerkiksi Helsingissä koettiin aurinkoisin kesäkuu yli 60 vuoteen.

Kesäkuun sademäärässä oli suuria alueellisia vaihteluita, mutta sateisimmat alueet löytyivät Kainuusta, Pohjois-Pohjanmaan itä- ja pohjoisosista sekä Etelä-Lapista. Kuivinta oli Kaakkois-Suomessa ja lounaissaaristossa, missä kesäkuun sademäärä jäi alle puo­leen normaalista. Kuukauden suurin sademäärä, 131,7 mm, mitattiin Puolangan Kotilan havaintoasemalla ja pienin, 11,1 mm, Kotkan Rankissa.

Juhannusviikolla lämpö toi ukkoset

Kesäkuun alussa Suomi kuului lähes kahden viikon ajan laajan korkeapaineen vaikutusalueeseen. Etenkin Lapissa oli hyvin lämmintä, ja Utsjoen Nuorgamissa mitattiin 3.6. alkukuun ylin lämpötila, 29,4 °C. Eräin paikoin ravakat ukkoskuurot toivat 6.–10.6. vaihtelua aurinkoiseen poutasäähän.

Lännestä virtasi viileämpää ilmaa 13.6., ja Lapissa oli suorastaan koleaa 15.6. Tällöin Lapin yli itään liikkui syvenevä matalapaine, joka aiheutti kovia tuulia etenkin maan keskiosissa.

Etelästä alkoi virrata uudestaan lämmintä ilmaa 17.6., ja tämä hellejakso jatkui kesäkuun loppuun asti. Tällä kertaa erityisen lämmintä oli maan etelä- ja itäosissa, kun taas Lappiin asti nämä helteet eivät yltäneet.

Kuumimmillaan sää oli 20.–23.6., jolloin monilla maan eteläpuoliskon paikkakunnilla lämpötila nousi neljänä päivänä peräkkäin yli 30 °C:een. Useilla paikkakunnilla mitattiin 22.6. uusia asemakohtaisia kesäkuun lämpöennätyksiä ja Tampereen Härmälässä myös uusi Pirkanmaan maakunnan lämpöennätys, 33,2 °C. Parikkalan Koitsanlahdessa mitattu 33,6 °C jäi puolestaan vain 0,2 °C Ähtärissä vuonna 1935 mitatusta koko Suomen kesäkuun lämpöennätyksestä. Myös yölämpötilat olivat 21.–22.6. yleisesti korkeimpia mitä näin aikaisin kesällä on koskaan mitattu.

Helteisen ilman länsireunalla kehittyi voimakkaita rajuilmoja kolmena peräkkäisenä päivänä 21.–23.6. Erityisesti 22. päivän Paula-rajuilma kaatoi paljon metsää Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuun pohjoisosissa. Seuraavana päivänä ankara rajuilma teki tuhojaan puolestaan maan etelä- ja itäosissa, varsinkin Savon maakunnissa. Kolmessa päivässä ukkoset tuottivat yhteensä yli 60 000 maasalamaa.

Kesäkuu lukuina

+33,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Parikkala, Koitsanlahti, 22.6.

-2,4 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö, Saana, 16.6.

+33,2 °C – Tampereen Härmälässä mitattiin 22.6. uusi Pirkanmaan maakunnan lämpöennätys

+20,2 °C – Lappeenrannan Lepolassa mitattiin Suomen säähavaintohistorian ylin kesäkuun keskilämpötila

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Ilari Lehtonen

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-06-01