Säävuosi 2020 oli Suomessa hyvin poikkeuksellinen. Vuosi oli Lappia lukuun ottamatta ennätyksellisen lämmin ja länsirannikon tuntumassa saavutettiin monin paikoin myös uusia sade-ennätyksiä.

Vuosi 2020 oli Suomessa Lappia lukuun ottamatta ennätyksellisen lämmin. Etelä-Suomessa oli lähes asteen verran lämpimämpää kuin edellisenä ennätyksellisen lämpimänä vuonna 2015, mutta Lapissa vuosi 1938 jäi edelleen niukasti kaikkein lämpimimmäksi. Koko maan keskilämpötila oli noin 2,5 °C vertailukauden 1981–2010 keskiarvoa korkeampi ja 0,6 °C vuoden 2015 aiempaa ennätystä korkeampi.

Kuten poikkeuksellisen lämpiminä vuosina yleensäkin, lämpötilat olivat erityisen korkeita talvipuolella vuotta (kuva 1). Tammikuu oli ennätyksellisen leuto maamme etelä- ja keskiosissa ja lounaissaaristossa myös helmi- ja maaliskuussa oli paikoin ennätyksellisen lauhaa. Viileämpien huhti- ja toukokuun jälkeen kesäkuussa oli jälleen ennätyksellisen lämmintä Länsi-Suomessa. Myös syksy oli kokonaisuudessaan poikkeuksellisen lämmin.

Talven lumiolot olivat hyvin poikkeukselliset. Etelä- ja lounaisrannikolla lunta oli tuskin lainkaan koko talvena ja Etelä-Suomen sisämaassakin talvi oli hyvin vähäluminen. Keski-Lapissa lunta oli sitä vastoin ennätysmäisen paljon.

Vuosi oli Suomessa yleisesti ottaen myös harvinaisen sateinen ja tuulinen. Sademäärä oli lähes koko maassa tavanomaista suurempi ja etenkin Pohjanmaan rannikolla saavutettiin monin paikoin uusia sade-ennätyksiä, mutta myös esimerkiksi Helsinki-Vantaan lentoasemalla vuosi oli aseman havaintohistorian sateisin. Yli 100 vuotta toimineista asemista uudet vuosisateen ennätykset kirjattiin Hailuodon Keskikylässä ja Teuvan Kauppilankylässä.

Merialueilla todettiin vuoden aikana enemmän myrskypäiviä kuin kertaakaan 2000-luvulla. Länsirannikolle 16.–17.9. iskenyt Aila-myrsky oli vuoden voimakkain myrsky, ja harvinaisen voimakas kesämyrsky Päivö aiheutti paljon tuhoja Itä-Suomessa 30.6. Myös helmikuussa ja marraskuussa koettiin voimakkaita myrskyjä.

Atlantin hurrikaanikausi oli ennätyksellisen vilkas

Suomen lisäksi vuosi 2020 oli ennätyksellisen lämmin muuallakin Pohjois-Euroopassa sekä Siperiassa. Tyynellämerellä alkoi loppuvuodesta vaikuttaa muutaman vuoden välein toistuva La Niña -ilmiö, jolloin meriveden pintalämpötila laskee päiväntasaajan lähellä Tyynenmeren itäosissa. Tällä on hienoinen viilentävä vaikutus koko maapallon keskilämpötilaan, mutta vuosi oli maailmanlaajuisesti silti likimain yhtä lämmin kuin tähän asti lämpimin vuosi 2016. Trooppisia myrskyjä esiintyi paljon etenkin Atlantilla. Kesäkuusta marraskuuhun kestävän Atlantin hurrikaanikauden aikana nimettiin 30 myrskyä, joista 13 kehittyi hurrikaaneiksi. Nimettyjen myrskyjen määrä Atlantilla oli suurin vuodesta 1851 alkaen.

Kuva 1. Keskilämpötilan ja sademäärän poikkeama Suomessa vuonna 2020 jakson 1981–2010 keskiarvosta.

Vuosi 2020 lukuina

-41,1 °C – Vuoden alin lämpötila, Utsjoki, Kevojärvi, 27.12.

+33,5 °C – Vuoden ylin lämpötila, Kankaanpää, Niinisalon lentokenttä, 25.6.

+9,2 °C – Paraisten Utössä saavutettiin Suomen säähavaintohistorian ylin vuoden keskilämpötila

+16,6 °C – Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 6.11. uusi marraskuun lämpöennätys

138 cm – Vuoden suurin lumensyvyys, Inari, Saariselkä, 18.4.

1139,5 mm – Vuoden suurin sademäärä, Puolanka, Paljakka

90,8 mm – Vuoden suurin vuorokausisademäärä, Pielavesi, Venetmäki, 30.6.

7,6 m – Pohjoisen Itämeren aaltopoijulla mitattiin 10.2. kolmanneksi korkein merkitsevä aallonkorkeus viimeisten noin 25 vuoden aikana

37 000 km2 – Talven laajin jäätilanne Itämerellä saavutettiin 5.3. Koskaan aiemmin 1700-luvulle asti ulottuvan tilastohistorian aikana ei talven laajin jäätilanne ole jäänyt Itämerellä yhtä suppeaksi.

+135 cm – Rauman mareografilla mitattiin Tuuli-myrskyn yhteydessä 22.2. ennätyksellisen korkea meriveden korkeus.

29,4 m/s – Länsirannikkoa 17.9. moukaroinut Aila-myrsky oli vuoden kovin myrsky merialueillamme. Kovin keskituuli mitattiin Rauman Kylmäpihlajassa.

27,4 m/s – Itä-Suomessa noin 400 000 kuutiota metsää 30.6. kaataneen Päivö-myrskyn kovin tuulen puuska mitattiin Kuopion Ritoniemessä.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Adobe Stock

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IVK-2021-01