Huhtikuu oli koko maassa selvästi tavanomaista lämpimämpi ja kuukauden lopulla lämpötilat olivat useina päivinä jo varsin kesäisiä. Korkeapaineet hallitsivat huhtikuun säätä ja sateet jäivät monin paikoin niukoiksi.

Huhtikuun keskilämpötila oli noin 2–4 astetta pitkän ajan keskiarvoja korkeampi. Kuukausi oli laajalti poikkeuksellisen lämmin ja erityisesti päivälämpötilat olivat huomattavan korkeita.

Säätyyppi oli huhtikuussa korkeapainevoittoinen ja pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta aurinko paistoi paljon normaalia enemmän. Aurinkoisessa korkeapainesäässä myös sateet jäivät vähiin. Etelä-Suomessa ja toisaalta Pohjanmaalla sekä Lapissa huhtikuussa satoi laajoilla alueilla alle 10 mm. Sen sijaan Satakunnasta Etelä-Savon pohjoisosiin ulottuvalla kapeahkolla vyöhykkeellä huhtikuun sademäärä oli paikoin normaalia suurempi. Tälläkin alueella lähes kaikki sade tuli parin vuorokauden aikana kuukauden 7. ja 9. päivien välillä. Mikkelin Pitkähiekan havaintoasemalla satoi 8.4. yhden vuorokauden aikana peräti 41,8 mm, kun normaalisti koko huhtikuun sademäärä jää tätä pienemmäksi.

Koko huhtikuun suurin sademäärä oli Ikaalisten Vehuvarpeessa mitattu 60,7 mm. Vähiten satoi puolestaan Turun ulkosaaristossa Paraisten Utön asemalla, vain 1,8 mm.

Jo huhtikuun ensimmäisellä viikolla maassamme vallitsi pääosin lämmin ja aurinkoinen korkeapainesää. Alkukuun lämpimin päivä oli monin paikoin 6.4., jolloin Porissa mitattiin 15,1 °C.

Katkos lämpimään ja aurinkoiseen säähän tuli huhtikuun ensimmäisen viikon jälkeen. Maan keskivaiheille runsaita sateita aiheuttanut matalapaine liikkui etelärannikkoa viistäen koilliseen, ja samaan aikaan Norjanmerellä voimistuneen korkeapaineen vaikutuksesta koillisesta virtasi meille kylmää ilmaa. Sateet tulivat tällöin suurimmaksi osaksi lumena. Satakunnassa, Pirkanmaan pohjoisosissa ja Keski-Suomessa uutta lunta kertyi monin paikoin parikymmentä senttiä. Ahvenanmaallakin lunta satoi kymmenisen senttiä.

Huhtikuun puolivälissä Norjanmeren korkeapaine siirtyi Skandinavian ylle ja aurinkoisessa säässä päivälämpötilat alkoivat kohota nopeasti. Kiirastorstaina 18.4. Kemiössä mitattiin jo 19,3 °C.

Heti pääsiäisen jälkeen etelästä virtasi entistä lämpimämpää ilmaa. 23.–27.4. yli 20 asteen päivälämpötiloja mitattiin Pohjois-Pohjanmaan eteläosia myöten. Myös Lapissa oli lämmintä ja esimerkiksi Rovaniemen Apukassa 25.4. mitattu 17,2 °C oli aseman uusi huhtikuun ennätys. Jopa kylmän meren keskellä Utössä mitattiin 27.4. 15,9 °C, joka oli niin ikään uusi asemakohtainen huhtikuun lämpöennätys.

Kuukauden ylin lämpötila, 22,8 °C, mitattiin 27.4. Turun Artukaisissa. Etelä-Suomessa myös 26.4. vastainen yö oli vuodenaikaan nähden erittäin lämmin; Artukaisissa yön alin lämpötila oli 13,7 °C. Tavanomaisempiin lämpötiloihin palattiin, kun koillisesta purkautui selvästi viileämpää ilmaa 27.–28.4.

Kevät oli huhtikuun päättyessä huomattavasti normaalia edellä. Etelä-Suomessa koivut tulivat hiirenkorvalle jo viikkoa ennen vappua ja pohjoisessa lumi ehti sulaa Kainuusta ja Lapin lounaisosista asti.

Lähes 100 vuotta sitten oli lämpimämpi huhtikuu

Lapissa oli ennätyslämmin huhtikuu vuonna 2011 ja etelämpänä huhtikuu oli eräin paikoin tämänvuotista lämpimämpi mm. vuosina 1990 ja 2000, samoin Itä-Suomessa vuonna 2001. Turun Artukaisissa huhtikuun keskilämpötila oli nyt 7,0 °C ja tämä oli korkein Suomessa mitattu huhtikuun keskilämpötila sitten vuoden 1921.

Vuoden 1921 huhtikuu oli maan etelä- ja keskiosissa yleisesti kaikkein lämpimin ainakin vuoden 1822 jälkeen. Senaikaisista asemista Hangon Russarössä saavutettiin nyt kuitenkin vielä korkeampi keskilämpötila, 5,1 °C, joka sivuaa aseman 147-vuotisen historian huhtikuun ennätystä vuodelta 1990.

Huhtikuun tilastoja Ilmatieteen laitoksen verkkosivuilla:
https://ilmatieteenlaitos.fi/huhtikuu
https://ilmatieteenlaitos.fi/kevattilastot

Kirjoittaja: Ilari Lehtonen
Kuva: Ilari Lehtonen