Kesäisiä päiviä on ollut toistaiseksi tavanomaista vähemmän suuressa osassa maata.

Meteorologeilta usein kesällä tivataan, koska saadaan taas ”nauttia” hellesäästä. On hyvä kuitenkin muistaa, että monelle yli +25 asteen lämpötilat ovat jo hieman liikaa ja usein kesäisiä aktiviteetteja voi hyvin harrastaa vaikka lämpötila olisi useita asteita alhaisempikin.

Hellepäivätilastojen ohella voidaan seurata myös kesäpäivätilastoja, jolla tarkoitetaan sitä, että lämpötila kohoaa vähintään 20 asteeseen. Silloin monen mielestä on jo tarpeeksi lämmintä käydä vaikka pulahtamassa järvessä, nauttia jäätelöstä ulkosalla tai paistatella auringonpaisteessa terassilla. Helletilastojen sijaan on siis hyvä vilkaista miltä kesäpäivätilastot näyttävät kuluvan kesän osalta.

Kesäpäivien (Tmax >= 20 °C) lukumäärä tänä vuonna 7.7. mennessä (vihreä viiva); vuodesta 1961 alkaen tilastollinen mediaani (musta viiva); 2,5% ja 97,% poikkeuksellisuusrajat (punainen ja sininen viiva).

 

Helsingin Kaisaniemessä on mitattu vähintään +20 astetta yhdeksänä päivänä 7. heinäkuuta mennessä. Tyypillisesti vuosikymmenien varrella lukema on ollut tähän aikaan vuodesta noin 10 enemmän. Poikkeuksellista tämä ei kuitenkaan ole. Edellisen kerran vastaavaa oli vuonna 2015, jolloin kesäpäiviä kertyi tähän mennessä seitsemän kappaletta. Alhaisinta määrää 1960-luvulta alkaen pitää vuosi 1962, jolloin kesäpäiviä oli heinäkuun 7. päivään mennessä vain vaivaiset kolme. Jyväskylässä ollaan selvästi lähempänä mediaania eli havaintojen puoliväliä, mutta silti kesäkuun loppu ja heinäkuun alku on ollut tavanomaista hiljaisempaa kesäisten lämpötilojen osalta.

 

Kesäpäivien (Tmax >= 20 °C) lukumäärä tänä vuonna 7.7. mennessä (vihreä); vuodesta 1961 alkaen tilastollinen mediaani (musta); 2,5% ja 97,% poikkeuksellisuusrajat (punainen ja sininen).

 

Maan länsi- ja itäosan välillä on selvä ero kesäpäivien suhteen. Siinä missä Seinäjoella ollaan Jyväskylän tavoin aavistuksen mediaanin alapuolella, ollaan Joensuun lentoasemalla poikkeuksellisen rajamailla. Joensuussa on kertynyt tähän mennessä vain kahdeksan kesäpäivää, mikä on yhdessä vuoden 1987 kanssa jaetulla toiseksi ”huonoimmalla” sijalla. Ainoastaan 1962 jäätiin vastaavalla jaksolla tätä pienempiin lukemiin (5 kpl).

 

Kesäpäivien (Tmax >= 20 °C) lukumäärä tänä vuonna 7.7. mennessä (vihreä); vuodesta 1961 alkaen tilastollinen mediaani (musta); 2,5% ja 97,% poikkeuksellisuusrajat (punainen ja sininen).

 

Oulun eteläpuolella Siikajoella on niin ikään ollut tavanomaista vähemmän kesäisiä päiviä, mutta tilanne tasoittuu Lappiin mentäessä. Sodankylän alkukesä on ollut käytännössä tyypillinen, sillä kesäisiä päiviä on kertynyt samaa tahtia kuin vuosikymmenien tilastoissa tavanomaisesti.

Kesä on tähän mennessä ollut keskilämpötilan puolesta koko maassa tavanomaista koleampi. Kauimpana tavanomaisista lämpötiloista ollaan oltu itärajan läheisyydessä, jossa myös kesäpäivien lukumäärä on jäänyt jopa viiden alhaisimman vuoden joukkoon. Määrältään päiviä on ollut noin 10 tavanomaista vähemmän. Sen sijaan Lapissa ollaan sekä keskilämpötilojen että kesäpäivien lukumäärän perusteella oltu lähempänä pitkän ajan keskiarvoja.

 

Yli 50 vuotta toimineiden havaintoasemien lista kesäpäivien lukumäärästä tänä vuonna (taulukko) ja sijoitus vuosien välisessä vertailussa (kartta). Alhaisimmat sijoitukset tarkoittavat, että kesäpäiviä on ollut tänä vuonna vähemmän muihin vuosiin verrattuna.

Otsikkokuva: Pauli Jokinen