Heinäkuu oli maan etelä- ja keskiosassa paikoin harvinaisen kolea, eli näin kolea heinäkuu koetaan keskimäärin kerran kymmenessä vuodessa tai harvemmin. Edellisen kerran tätä koleampi heinäkuu oli maan etelä- ja länsiosassa vuonna 1996 ja maan itä- ja pohjoisosassa vuonna 2015. Sateet jakautuivat heinäkuussa kesäsateille tyypilliseen tapaan epätasaisesti:  Pohjois-Lapissa sademäärät olivat paikoin harvinaisen suuria, ja maan lounais- ja länsiosassa taas oli paikoin harvinaisen kuivaa.

 • 1.-2.7. Matalapaine liikui Suomen eteläpuolitse itään. Etelärannikolla sää oli pilvistä ja lämpötilat jäivät alle 20 asteeseen. Muualla maassa sen sijaan oli lämmintä. Helleraja ylitettiin 1. päivänä Utsjoella ja 2. päivänä Oulussa.
 • 3.-4.7. Lännestä saapui matalapaine, joka liikkui hiljalleen kohti koillista. Sää oli epävakaista ja paikoin saatiin sadetta ja sade- ja ukkoskuuroja. Sateisilla alueilla lämpötila jäi 15 asteen tuntumaan, poutaisilla alueilla päästiin yli 20 asteen ja 3. päivä jopa hellelukemiin, kun Oulussa lämpötila nousi 26,2 asteeseen.
 • 5.7. Sää oli edelleen epävakaista. Lapissa ja Koillismaalla satoi runsasti. Esimerkiksi Kittilässä ja Kuusamossa vuorokauden sademäärä oli yli 50 mm. Näin suuria sateita saadaan keskimäärin kerran 10-20 vuodessa. Pohjoisessa lämpötilat jäivät paikoitellen vain hieman nollan yläpuolelle ja paikoin saatiinkin räntä- ja lumisateita.
 • 6.7. Matalapaine siirtyi maamme itäpuolelle. Suomessa vallitsi pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus ja lämpötila jäi lähes koko maassa alle 15 asteen, ainoastaan maan eteläosassa vähän 15 asteen yläpuolelle. Paikoin tuli heikkoja sadekuuroja. Lapissa sade oli runsaampaa. Pohjois-Lapin edellisen päivän lumisateista oli aamun virallisessa lumensyvyyden mittauksessa Enontekiön Näkkälässä lunta maassa vielä 3 cm. Tämä oli uusi heinäkuun lumensyvyysennätys. Aamupäivän aikana lumet sulivat pois.
 • 7. -10.7. Suomen ylle  vahvistui korkeapaine. Sää oli pääosin poutainen, mutta paikoin saatiin muutamia sadekuuroja. Lämpötilat nousivat jälleen kesäisiin lukemiin. 7. päivä yli 20 asteen mentiin vain maan eteläosassa, mutta 10. päivä päästiin jo paikoin maan itäosassa sekä Oulussa hellelukemiin.
 • 11.-12.7. Lounaasta saapui Suomen ylle matalapaine sadealueineen. Sadekuuroja sekä jatkuvampaa sadetta saatiin monin paikoin. Paikoin myös ukkosti. Maan itäosassa sateet olivat runsaita. Eniten satoi Valtimolla, missä kahden vuorokauden yhteenlaskettu sademäärä oli lähes 60 mm. Sateessa lämpötilat jäivät 15 ja 20 asteen välille, mutta muutoin päästiin yli 20 asteeseen.
 • 13.-14.7. Kylmä rintama liikkui Suomen yli koilliseen ja sen yhteydessä saatiin sadetta ja 14. päivä Pohjois-Karjalasta Länsi-Lappiin ulottuvalla vyöhykkeellä myös ukkosia. Rintaman etupuolella lämpötila oli runsaat 20 astetta, mutta sen ylityksen jälkeen lämpötila putosi alle 20 asteeseen.
 • 15.-16.7. Heikko korkeapaineen selänne vahvistui lännestä Suomeen ja lämpötilat nousivat taas 20 asteen yläpuolelle. Hellerajaa ei kuitenkaan ylitetty.
 • 17.-18.7. Suomen yllä oli matalapaine ja sää muuttui jälleen epävakaiseksi. Sadekuuroja saatiin lähes koko maassa, monin paikoin myös ukkosta. Tiistaina 18. päivä Utön lähellä havaiittin myös vesipatsas, eli meren ylle muodostunut trombi. Lämpimintä oli 17. päivä Lapissa, missä päästiin monin paikoin 20 ja 25 asteen välille. Muutoin lämpötilat jäivät 20 asteen tuntumaan tai sen alapuolelle.
 • 19.-23.7. Suomessa vallitsi pohjoisenpuoleinen ilmavirtaus. Sadekuuroja tuli monin paikoin, ja paikoin myös ukkosta. Päivän ylimmät lämpötilat olivat Lapissa 15 asteen molemmin puolin ja muualla 15 ja 20 asteen välillä. 23. päivä maan eteläosassa päästiin runsaaseen 20 asteeseen, mutta hellelukemia ei edelleenkään hätyytelty.
 • 24.-26.7. Pohjoiseen virtasi koillisesta lämmintä ilmaa ja sää oli poutainen. Lämpötilat nousivat runsaaseen 20 asteeseen, 25. ja 26. päivä jopa hellelukemiin. Lämpimintä oli Rovaniemellä, missä lämpötila nousi sekä 25. että 26. päivä 25,9 asteeseen. Muualla sää oli epävakaisempaa ja viileämpää.
 • 27.-30.7. Sää oli epävakaista, mutta lämmintä. Sade- ja ukkoskuuroja saatiin paikoin. Lämpimintä oli Lapissa ja maan eteläosassa, missä päästiinkin paikoin hellerajan yli 27.-29. päivä. Maan keskivaiheilla lämpötila jäi 20 ja 25 asteen välille.
 • 31.7. Maan etelä- ja keskiosan yli koilliseen liikkui säärintama, ja sen yhteydessä saatiin sateita ja paikoin myös muutamia ukkoskuuroja. Pohjois-Lapissa oli toinen säärintama, jonka yhteydessä saatiin sadekuuroja. Rintaman jälkipuolella Pohjois-Lappiin virtasi viileämpää ilmaa, ja lämpötilat jäivät 15 asteen tietämille. Muualla lämpötilat nousivat 20 ja 25 asteen välille.

Heinäkuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo