Kesäkuu oli koko maassa keskimääräistä koleampi. Suurin poikkeama keskimääräisestä lämpötilasta oli maan itäosassa ja Itä-Lapissa, missä oli noin 1,5…2,5 astetta keskimääräistä koleampaa. Näin kolea kesäkuu on harvinainen, eli se toistuu keskimäärin korkeintaan kerran kymmenessä vuodessa. Maan länsiosassa ja Länsi-Lapissa kesäkuu oli 0,5…1,5 astetta keskimääräistä koleampi.

Sateet jakautuivat epätasaisesti. Siinä missä sateisimmilla alueilla kuukauden sademäärä oli lähes kaksinkertainen tavanomaiseen nähden, jäätiin kuivimmilla paukoilla alle puoleen pitkän ajan keskiarvoista.

 • 1.6. Puuskainen luoteistuuli aiheutti paikoin tuulivahinkoja, puuskat maa-alueilla lähellä 20 m/s, merellä 22-23 m/s. Lappiin kiertyi illalla ja yöllä lumisadealue puuskaisen koillistuulen kera.
 • 2.6. sää oli hyvin koleaa, idässä päivälämpötilat jäivät paikoin n. 5 asteeseen tai jopa sen alle, etelässä hädin tuskin 10 asteeseen. Paikkakuntakohtaisia kesäkuun alimpia maksimilämpötiloja hätyyteltiin paikoin.
 • 3.6. Sää alkoi vähitellen lämmetä lounaasta alkaen. Päivän ylimmät lämpötilat jäivät kuitenkin lämpimimmilläkin alueilla vain viidentoista asteen tuntumaan.
 • 4.6. Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat kohosivat monin paikoin 15 ja 20 asteen välille, ollen vuodenaikaan nähden tavanomaisia tai hieman tavanomaista alempia. Sen sijaan maan pohjoisosassa oli monin paikoin poikkeuksellisen koleaa.
 • 5.6. Sadealue levittäytyi maan etelä- ja länsiosaan ja lämpötila jäi sateisimmilla alueilla runsaan kymmenen asteen tuntumaan. Toinen sadealue levittäytyi Lappiin ja siellä jäätiin sateessa alle kymmeneen asteeseen. Saariselän matkailukeskus ilmoitti avaavansa laskettelurinteet uudelleen muutamaksi päiväksi.
 • 6.-7.6. Sadealueet väistyivät ja aurinkoisessa säässä lämpötila pääsi kohoamaan kesäisiin lukemiin. 7.6. mitattiin kesäkuu  ensimmäiset hellelukemat. Lämpimintä oli Porin rautatieaseman mittauspisteessä, missä lämpötila kohosi 25,6 asteeseen.
 • 8.6. Sadealue levittäytyi lounaasta maan etelä- ja keskiosaan ja lämpötilat jäivät sateisimmilla alueilla vain noin 15 asteen tuntumaan. Maan pohjoisosassa oli poutaa ja lämmintä, paikoin jopa hellettä.
 • 9.-11.6. Maan etelä- ja keskiosan yhtenäinen sadealue hajosi yksittäisiksi sadekuuroiksi. Jäämereltä liikkui Lappiin kylmä rintama, jonka yhteydessä saatiin ukkoskuuroja. Pääasiassa sää oli kuitenkin lämmintä ja aurinkoista. Lapissa lämpötilat ylsivät 9. ja 10. päivä paikoin hellelukemiin.
 • 12.-13.6. Matalapaine sadealueineen liikkui maan etelä- ja keskiosan yli itään ja sen yhteydessä saatiin runsaita sateita. Maan pohjoisosassa sää pysyi poutaisena, mutta pohjoisenpuoleisessa ilmavirtauksessa lämpötilat laskivat 15 asteen tuntumaan.
 • 14.6. Lännestä levisi korkeapaineen selänne ja sateet väistyivät. Sää oli aurinkoista ja lämpötila kohosi 20 asteen tuntumaan. Yöllä oli maan keski- ja pohjoisosassa paikoin hallaa.
 • 15.-16.6. Sää oli edelleen lämmintä ja pääosin poutaista, mutta alkoi hiljalleen muuttua epävakaisemmaksi.Lämpötilat olivat laajalti yli 20 astetta. Pohjois-Lapissa tuli 15. päivä paikoin sade- ja ukkoskuuroja ja 16. päivä sadekuuroja saatiin myös muualla.
 • 17.-18.6. Pohjoiseen alkoi virrata viileämpää ilmaa, mutta maan etelä- ja keskiosassa oli edelleen kesäisen lämmintä,. Helleraja ylitettiin 17. päivä paikoin maan itäosassa. 18. päivä säärintama sateineen liikkui maamme yli itään ja sen yhteydessä maan pohjois- ja itäosassa satoi yhtenäisemmin, muualla tuli sadekuuroja.
 • 19.-20.6. Maan pohjoisosan yli liikkuneen säärintaman yhteydessä saatiin vielä sadekuuroja maan pohjois- ja itäosassa. Yöllä maan lounaisosaan saapui lännestä uusi sadealue, joka liikkui päivän aikana maan etelä- ja keskiosan yli itään ja sen yhteydessä saatiin jatkuvia sateita. Maan pohjoisosaassa tuli sadekuuroja. Maan eteläsassa lämpötila kohosi vielä 19. päivä 20 asteen yläpuolelle, mutta muualla jäätiin sen alle. 20. päivä jäätiin sateisimmilla alueilla alle 15 asteen, muualla lämpötilat olivat 15 ja 20 asteen välillä.
 • 21.6. Pohjoisesta virtasi kylmää ilmaa maan pohjoisosaan. Sää oli siellä sateinen ja päivän ylimmät lämpötilat jäivät alle 15 asteeseen, Lapissa monin paikoin jopa alle 10 asteeseen. Maan etelä- ja keskiosassa saatiin sade- ja ukkoskuuroja ja lämpötilat vaihtelivat 15 ja 20 asteen välillä.
 • 22.-23.6. Maassamme vallitsi edelleen pohjoisvirtaus. Pilvisyys oli 22. päivä runsasta ja maan itä- ja pohjoisosassa tuli heikkoja sadekuuroja, ja maan etelä- ja keskiosassa  myös ukkoskuuroja sekä paikoin rakeita. 23. päivä sää poutaantui. Lämpötilat jäivät maan etelä- ja keskiosassa 15 asteen tuntumaan ja maan pohjoisosassa 10 ja 15 asteen välille.
 • 24.-25.6. Kolein ilmamassa väistyi vähitellen itään ja lännestä lähestyi matalapaine tuoden lämpimämpää ja kosteampaa ilmamassaa Suomeen. Sateita saatiin 24. päivä lähinnä maan etelä- ja länsiosassa. 25. päivä sade- ja ukkoskuuroja saatiin lähes koko maassa.
 • 26.-27.6. Suomen yllä oli matalapaine, ja sade- ja ukkoskuuroja saatiin monin paikoin. Lämpötilat jäivät monin paikoin 15 asteen tuntumaan, Lapissa alle 15 asteeseen.
 • 28.-29.6. Matalapaine väistyi itään ja lännestä saapui heikko korkeapaineen selänne. Sateet väistyyivät ja lämpötila nousi 29. päivä runsaaseen 20 asteeseen.
 • 30.6. Lounaasta lähestyi matalapaine ja sen yhteydessä itätuuli yltyi eteläisillä merialueilla myrskylukemiin. Myös sisämaassa tuuli oli puuskaista ja maan eteläosassa mitattiinkin paikoin yli 20 m/s tuulenpuuskia.

Kesäkuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo