Taas on se aika vuodesta, kun jännätään juhannussäätä! Tarkastellaan siis, miltä tuoreimmat ennusteet nyt näyttävät. Aluksi kuitenkin lyhyt kertaus, miltä juhannuksen sää näyttää tilastojen valossa (lisätietoja http://ilmatieteenlaitos.fi/juhannus).

Juhannus tilastojen valossa

Joko juhannusaattoon tai -pyhään sattuu tilastojen mukaan hellesäätä keskimäärin kerran neljässä, rannikoilla keskimäärin kerran viidessä ja Lapissa keskimäärin kerran 10 vuodessa. Molempiin päiviin sattunut helle on harvinainen.

Juhannuksen tienoilla sadekuurojen tilastollinen todennäköisyys on jo yhtä suuri kuin heinäkuussa, joten juhannuksena esiintyy melko usein voimakkaita kuurosateita. Tilastojen mukaan kuitenkin keskimäärin joka toinen tai joka kolmas juhannus on poutainen ja myös aurinkoinen. Sateisina juhannuksina sataa varsin herkästi yli yhden millimetrin. Suurimmat juhannuspäivään osuneet rankkasateet ovat kerryttäneet vettä 40 – 70 millimetriä.

Juhannusaaton keskimääräinen ylin lämpötila vertailukaudella 1981-2010

Juhannusaaton keskimääräinen alin lämpötila vertailukaudella 1981-2010

 

 

Tulevan juhannusviikon sääennuste

Viikonloppu on ollut suuressa osassa maata vielä kesäisen lämmin, mutta nyt sää vähitellen viilenee pohjoisesta alkaen. Syynä tähän on Pohjois-Eurooppaan muodostuva laaja matalapaineen alue, joka vähitellen kuljettaa Jäämeren kylmiä ilmamassoja kohti etelää.

Ennuste ilmamassojen liikkeistä. Ohje värien lämpötilatulkintaan: punainen = helteistä, keltainen = kesäisen lämmintä, vihreä = viileää, valkoinen = koleaa, sininen = hyvin koleaa.

Kylmeneminen tapahtuu vaiheittain ja osin tästä syystä sen yksityiskohtiin liittyy vielä epävarmuuksia. Katsotaan seuraavaksi juhannusviikon sääennustetta tarkemmin.

Maanantai:

Maan etelä- ja keskiosaan virtaa kuivempaa ilmaa luoteesta ja sää on enimmäkseen poutainen ja aurinkoinen, mutta sadekuurot ovat mahdollisia. Pohjoisessa sää on varsin pilvinen ja sateinen, Perämeren rannikolla ja osin myös Tornionjokilaaksossa on poutaisempaa. Suuressa osassa maata on melko tuulista, sillä tuuli on puuskissa navakkaa, Kainuun suunnalla jopa kovaa. Lämpötila kohoaa vielä etelärannikolla paikoin 20 asteeseen, mutta Itä- ja Pohjois-Lapissa jäädään monin paikoin jo alle 10 asteen.

Tiistai:

Ensimmäiset epävarmuudet liittyvät jo tiistain säähän, sillä lounaasta on saapumassa pieni ja nopeasti syvenevä matalapaine maan etelä- ja keskiosaan. Siihen liittyen vettä voi sataa runsaastikin (jopa 20 mm) ja matalapaineen jälkipuolella voi lännen ja pohjoisen välinen tuuli on voimakasta erityisesti eteläisillä merialueilla. Myös Lappiin leviää sateita Venäjällä olevasta matalapaineesta. Samalla Jäämereltä virtaa erittäin koleaa ilmaa, joten tuntureilla voi sade tulla osin jopa räntänä. Näiden kahden sadealueen välissä on todennäköisesti poutaisempi ja myös aurinkoisempi alue, jossa sadekuurot ovat paikallisia. Poutaisemmalla alueella lämpötila kohoaa yli 15 asteen.

Keskiviikko:

Suomen itäpuolella on laaja matalapaine ja pohjoisesta virtaa kylmempää ilmaa etelään. Sadekuuroja tulee monin paikoin ja myös ukkonen voi jyrähdellä. Idässä ja pohjoisessa sade voi olla myös jatkuvampaa ja tulla Lapin tuntureilla myös räntänä. Aurinkoisinta sää on länsirannikolla. Lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 15 asteen vaiheilla, Lapissa jäädään monin paikoin alle 10 asteen.

Torstai:

Pohjoinen ilmavirtaus jatkuu Suomessa edelleen. Pilvisyys on vaihtelevaa ja etenkin pohjoisessa runsasta. Sadekuuroja voi tulla koko maassa. Lämpötilat ovat pääosin keskiviikon lukemissa. Epävarmuus ennusteessa alkaa kuitenkin lisääntyä, sillä Suomen länsipuolelle on vahvistumassa korkeapaineen selänne, joka saattaa yltää myös läntisimpään Suomeen.

Juhannus (perjantai ja lauantai):

Pohjoinen ilmavirtaus heikkenee ja korkeapaineen selänne saattaa yltää lännestä Suomeen. Pilvisyys on todennäköisimmin idässä ja pohjoisessa runsasta ja vähäisiä sadekuuroja tulee paikoin. Lounaassa on suurin todennäköisyys aurinkoiseen säähän. Lämpötilat ovat hieman kohoavat keskiviikon ja torstain lukemista.

Sunnuntai:

Uusi matalapaine saattaa saapua lounaasta maan eteläosaan. Todennäköisempää kuitenkin on, että korkeapaine alkaa vähitellen vahvistua Suomen yllä ja sää hiljalleen lämpenee.

 

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo