Toukokuu oli koko maassa 1–3 astetta tavanomaista viileämpi. Erityisesti Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kainuussa kuukausi oli poikkeuksellisen kolea eli vastaava toistuu keskimäärin muutamia kertoja sadassa vuodessa.

Toukokuu oli myös tavanomaista kuivempi. Lapissa toukokuun sademäärä oli 10–20 mm luokkaa, mikä on harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän eli siellä vastaava toistuu keskimäärin 10–30 vuoden välein. Tavanomaiseen sademäärään yllettiin ainoastaan Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa noin 40 mm sadekertymällä.

 • 1.-5. toukokuuta: Laajalti aurinkoista ja poutaista säätä, lähinnä maan pohjoisosassa ajoittain pilvisempää ja paikoin lumi- tai vesikuuroja. Sää lämpeni jakson aikana niin, että vaikka öisin oli pakkasta, päivällä aurinko lämmitti ja lämpötila kohosi lopulta maan etelä- ja länsiosassa yli +15 asteen ja osassa Lappiakin yli +10 asteen.
 • 6.-7. toukokuuta: Pohjoisesta alkoi virrata kylmempää ilmaa koko maahan. Sateet painottuivat maan pohjoisosaan ja myöhemmin myös keskiosaan.
 • 8. toukokuuta: Vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen koleaa. Päivän ylimmät lämpötilat etelässä noin +7 astetta, Lapissa nollan molemmin puolin. Ilmapäiväkuuroja kehittyi yleisesti ja lumisateita tuli maan eteläosaan myöten. Yöllinen lumisade toi Satakunnan/Pirkanmaan rajalle jopa 5 senttiä lunta.
 • 9.-12. toukokuuta: Pilvisyys on ollut vaihtelevaa ja lumi- tai lumiraekuuroja on tulut päivittäin koko maassa. Etelässä päivän ylimmät ovat olleet +3 ja +8 asteen välillä pohjoisessa nollan ja +5 välillä. Yön alimmat ovat olleet -2 ja 7 välillä, rannikolla nollassa. Pohjois-Karjalassa 10 pvä ollut kelivaroitus lumikuurojen takia.
 • 13. toukokuuta: Päivä sade- tai lumikuuroja tuli etelää lukuunottamatta suuressa osassa maata.
 • 14.-15. toukokuuta: Matalapaine kulki maan keskiosan yli ja etenkin Kainuun suunnalla satoi runsaasti lunta. Alueelle annettiin varoitus erittäin huonosta ajokelistä. Etelässä varsin kuivaa ja Ahvenanmaalle annettiin metsäpalovaroitus.
 • 16. toukokuuta. Korkeapaine Suomen yllä. Aurinkoinen kevätpäivä. Maasto kuivaa ja sateen vähissä, joten etelään annettiin paikoin metsäpalovaroitus.
 • 17.-18. toukokuuta: Suomen yli kulki sadealue, jonka jälkipuolella maan etelä- ja keskiosiin alkoi virrata etelästä lämpimämpää ilmaa.
 • 19. toukokuuta: Hämeenlinna Lammi Evolla mitattiin tämän kevään korkein lämpötilalukema, 27 astetta.
 • 20. toukokuuta: ilmavirtaus kääntyi jälleen pohjoisenpuoleiseksi ja vei etelän hellemassan. Lämpötila etelässä kuitenkin edelleen yli 20 astetta paikoin.  Lapissa melko viileää, päivän ylin viiden asteen paikkeilla.
 • 21.-22. toukokuuta: hieman lämpimämpää ilmaa virtasi myös Lappiin, missä päivän ylimmät nousivat kymmen asteen vaiheille. Etelässä lämpötila edelleen kahdenkymmenen asteen vaiheilla. Paikoin tuli jokunen sadekuuro.
 • 23.-24. toukokuuta: Suomi jakautunut pohjoisen viileämmän ja etelän lämpimämmän ilmamassa alueisiin. Lapissa päivälämpötilat ylimmillään viiden asteen paikkeilla, etelässä lähellä kahtakymmentä.
 • 26. toukokuuta: Sadekuuroja esiintyi etelärannikolla sekä Lapissa, mutta kertymät jäivät pieniksi. Lämpötila laski yöllä maanpinnassa etelää myöten paikoin pakkaselle. Päivällä mitattiin ylimmillään noin 20 astetta etelässä, mutta Keski- ja Pohjois-Lapissa jäätiin pääosin viiteen asteeseen.
 • 27.-29. toukokuuta: Päivälämpötila oli etelässä +15 asteen tienoilla ja pohjoisessa alle +10 astetta. Kuitenkin 28. päivänä lämpötila kohosi lännessä tilapäisesti yli +20 asteen. Yöt olivat etelässä melko lämpimiä. Sateet painottuivat maan keski- ja pohjoisosaan.
 • 30.-31. toukokuuta: Maan eteläosa sai kauan kaivattua sadetta matalapaineen liikkuessa itään. Pohjoisempana esiintyi lähinnä sadekuuroja ja osa sateista tuli lumena. Lämpötila oli päivisin etelässä +15 asteen tienoilla, Lapissa +5 ja +10 asteen välillä.

Toukokuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo