Kevät on tyypilliseen tapaan tarjonnut runsaasti keskusteltavia sääaiheita aamukahvipöytiin. Vielä toukokuun puolella on eri puolilla maata satanut lunta, Kainuussa jopa yli 20 cm vuorokaudessa äitienpäivänä. Nyt suuntaus on kuitenkin kohti kesää. Tarkastellaan silti hieman menneitä kevätviikkoja tilastojen valossa.

Kuva 1. Vuorokauden keskilämpötilojen poikkeama Suomessa (palkit) sekä vuoden tähänastinen poikkeama (musta viiva).

 

Kevätkuukaudet (maaliskuu-toukokuu) alkoivat tavanomaista leudompina (kuva 1). Huhtikuun toisen viikon aikana sää kylmeni selvästi ja pysyi muutamaa poikkeuspäivää lukuun ottamatta tavanomaista kylmempänä noin 30 vuorokauden ajan aina toukokuun toisen viikon loppuun saakka. Huolimatta tästä kylmästä jaksosta, on koko maan lämpötilapoikkeama vuoden alusta laskettuna vielä noin asteen keskiarvon yläpuolella.

Onko kylmyyttä riittänyt muuallakin? Yleensä aina jossain päin maapalloa on kullakin hetkellä alueita, joissa on tavanomaista selvästi kylmempää tai lämpimämpää. Viimeisen noin kuukauden aikana on suursäätila ollut sellainen, että pohjoisesta virrannut kylmä ilma on pitänyt juuri Suomen ja Baltian maat kylmän ilman kourissa. Itse asiassa Etelä-Suomi onkin viimeisten viikkojen ajan ollut suhteessa tavanomaiseen nähden maapallon kylmimpiä alueita (kuva 2).

Kuva 2. Ilmamassan lämpötilan poikkeama vuosien 1981-2010 keskiarvosta jaksolla 13.4.-13.5. Data: NOAA/ESRL Physical Sciences Division

 

Kylmimmät ilmamassat alkavat nyt viimein väistyä Suomesta ja loppuviikolla lämpötila kohoaa ainakin maan eteläosassa kesäisiin lämpötiloihin. Yli 20 asteen lämpötiloja mitataan todennäköisimmin etelässä, mutta mahdollisesti myös maan keskiosassa. Vuorokauden keskilämpötilan ennustetaan nousevan etelässä ja lännessä yli +10 asteen, mikä tarkoittaisi, että terminen kesä saattaa alkaa näillä alueilla kuluvan viikon aikana. Mikäli lämpö on pysyvää, alkaisi terminen kesä etelässä tavanomaiseen aikaan eli 15.-20. toukokuuta (kuva 3).

Kuva 3. Keskimääräiset termisen kesän alkamispäivämäärät jakson 1981-2010 perusteella.

Otsikkokuva: Pauli Jokinen