Huhtikuu oli suuressa osassa maata 1-2 astetta pitkän ajan keskiarvoa kylmempi. Edellisen kerran vastaavanlainen huhtikuu oli maan eteläosassa vuonna 2013, maan keskiosassa vuonna 2003 ja pohjoisessa vuonna 1998.

Suuressa osassa maata huhtikuu oli tavanomaista sateisempi. Maan keskivaiheilla oli erityisen sateista ja Kainuussa sademäärät olivat yli kaksinkertaisia pitkän ajan keskiarvoon nähden.

Vappuaaton keskilämpötilojen poikkeuksellisuus.

Sääkehitys huhtikuussa

 • 1.-2. huhtikuuta: Matalapaineen osakeskuksia liikkui Suomen yli ja sateita esiintyi etenkin maan keskiosassa. Lämpötila kohosi suuressa osassa maata päivällä nollan yläpuolelle, lounaassa jopa +10 asteen tienoille.
 • 3.-5. huhtikuuta: Voimakas lounaisvirtaus toi Suomeen lauhempaa ilmaa ja lämpötila kohosi alun viileämmän sään jälkeen lähes koko maassa 5-10 asteen välillä. Sateet painottuivat Lappiin, joskin sadekuuroja esiintyi myös etelämpänä.
 • 6.-8. huhtikuuta: Matalapaine täyttyi Suomen itäpuolella ja hiljalleen korkeapaineen selänne vahvistui maan ylle. Lämpötila nousi etelässä +8 asteeseen, Lapissa oltiin nollan molemmin puolin.
 • 9.-10. huhtikuuta: Maan etelä- ja keskiosassa lämpötilat nousivat monin paikoin 7-14 asteen välille. Ensimmäiset ruohikkopalovaroitukset annettiin maan lounaisosaan. Samaan aikaan pohjoisessa oli voimassa erittäin huonon kelin varoitus.
 • 10. huhtikuuta: Lännestä saapunut matalapaine syveni Suomen yllä ja voimakkaasta tuulesta varoitettiin maan eteläosassa.
 • 12.-17. huhtikuuta: Kylmä pohjois-koillinen ilmavirtaus vallitsi maassamme. Aluksi lämpötila nousi maan lounaisosassa päivällä vielä yli viiden plusasteen. Tämän jälkeen myös etelässä viileni. Maan itäosassa ja monin paikoin Lapissa päivän ylimmät lämpötilat jäivät pakkasen puolelle. Lumikuuroja esiintyi paikoitellen.
 • 18.-19. huhtikuuta: Korkeapaineen selänne vahvistui Suomeen lounaasta ja sää jatkui viileänä sekä pilvisyydeltä vaihtelevana. Katupölyn johdosta ilmanlaatu oli monissa kaupungeissa välttävä tai huono. Maan eteläosaan annettiin ruohikkopalovaroitus.
 • 20.- 21. huhtikuuta: Voimakas matalapaine saapui Suomeen luoteesta. Maan eteläosassa liikkui vuodenaikaan nähden ärhäköitä ukkos- ja raekuuroja 21. päivänä. Voimakkain ukkossolu muodostui Kanta-Hämeen yllä keskipäivän tienoilla ja liikkui Vihti-Klaukkala-PohjoisVantaa-Sipoo alueen poikki Suomenlahdelle. Kuuropilveen liittyi harvinaisen suurikokoisia lumirakeita, jotka useilla paikkakunnilla ylsivät 2-2,5 cm kokoluokkaan.
 • 22.-24. huhtikuuta: Sää jatkui koleana ja lumirakeita sekä räntä- ja lumikuuroja tuli suuressa osassa maata. Päivän ylimmät lämpötilat olivat pääosin 2-8 astetta.
 • 25.-26. huhtikuuta: Maan eteläosaan aluksi sateita tuonut matalapaine nosti perässään uuden voimakkaamman matalapaineen Baltiasta. Märkää lunta kertyi Pohjois-Savoon, Pohjois-Karjalaan sekä Kainuuseen 5-15 cm. Ajokeli oli erittäin huono ja tieltäsuistumisia esiintyi paljon kesärenkaista johtuen.
 • 27.-28. huhtikuuta: Matalapaine väistyi itään korkeapaineen vallatessa alaa. Sateet heikkenivät ja lämpötila nousi hieman edellispäivien lukemista, etelässä noin +10 asteeseen ja pohjoisessa +5 asteeseen.
 • 29.-30. huhtikuuta: Etelästä nousi uusi matalapaine Suomeen. Runsaimmat sateet väistyivät etelästä pohjoiseen vappuaatoksi, mutta etelässä esiintyi edelleen sadekuuroja. Päivälämpötilat jäivät suuressa osassa maata noin +5 asteeseen tai sen alle. Vappuaatto oli maan länsiosassa harvinaisen kolea.

Huhtikuun 2017 säätilastoja

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat kuukausitilastot ja päivätilastot.

Otsikkokuva: Olavi Alatalo