Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) 1. maaliskuuta 2016 julkaiseman vuodenaikaisennusteen mukaan huhtikuusta kesäkuuhun 2016 ulottuvalla kolmen kuukauden jaksolla Suomi ja koko Eurooppa kuuluu edelleen alueeseen, jossa jakson keskilämpötila on tavanomaista korkeampi.

Suomessa jakson sademäärässä ei näy merkittävää poikkeamaa suuntaan eikä toiseen. Baltiassa jakson aikana on keskimääräistä sateisempaa ja Lounais-Euroopassa kuivempaa. Länsi-Euroopassa on keskimääräistä korkeampi ja Itä-Euroopassa matalampi ilmanpaine. Lämpötila- ja ilmanpaine-ennusteiden perusteella Suomi kuuluu keskimäärin ilmamassojen rajavyöhykkeeseen.

Yhdysvaltalaisten (NOAA) lämpötilaennusteessa Fennoskandiasta Venäjälle ulottuvalla alueella keskilämpötila on tavanomaista korkeampi, muualla Euroopassa ei poikkeamaa ole suuntaan eikä toiseen. Kuten ECMWF:n mallissa myös NOAA ennustaa Lounais-Eurooppaan keskimääräistä kuivempaa loppukevättä. Keski-Euroopassa olisi sen sijaan hieman keskimääräistä sateisempaa.

Huhti-kesäkuun lämpötilapoikkeama NOAAn vuodenaikaisennusteen mukaan. (Lähde: NOAA)

Huhti-kesäkuun lämpötilapoikkeama NOAAn vuodenaikaisennusteen mukaan. (Lähde: NOAA)

Otsikkokuva: Eija Vallinheimo