Lumi- ja räntäsateet väistyvät Suomen itäpuolelle vähitellen maanantaina ja lännestä yltää korkeapaineen selänne Suomeen. Ennusteissa on nähtävillä selvä muutos pilvisyyteen sillä harmaus väistyy! Auringon korkeuskulma on maan eteläosassa tähän aikaan vuodesta jo reilu 17 astetta horisontin yläpuolella, ja päivän pituus yhdeksän tuntia. Vaikka yö on vielä selvästi päivää pidempi, alkaa tyypilliseen töihin menoaikaan kuitenkin olla aamulla valoisaa, samoin töistä palatessa. Koettava valoisan aika lisääntyy nopeasti, joka päivä reilut viisi minuuttia.

Aamun lumitilanneanalyysissä lunta

lumi

Lunta on lähes koko maassa, pohjoisessa varsin runsaastikin. Tänään ja huomenna lunta tulee vielä varsinkin maan itäosaan. Tuore, puhdas lumi on maassa ja paikoin myös puissa. Nyt kun pilvi repeää ja aurinko paistaa, tuleekin nopeasti tarve aurinkolaseille. Käänne kaamoksesta valoon tuntuu usein tulevan nopeasti ja yllättää pimeään tottuneen.

Ennuste auringonpaisteesta

Sääennustemalleilla voidaan laskea pilvisyysennusteita. Ao. videolla tällainen pilvisyysennuste on yhdistetty tietoon auringon paisteen ajankohdasta. Valoisia päiviä ennusteen mukaan näyttäisi tulevan useita. Varsinkin tiistaina aurinkoista on laajalti, mutta osin selkeää on useana päivänä sen jälkeenkin. Pilvisyysennusteet ovat suuntaa antavia, varsinkin pidemmälle katsottuna paikkakuntakohtainen pilvisyys voi olla hankala ennustaa. Kokonaiskuvassa signaali aurinkoisemmasta säästä on vahva. Siirrymme sydäntalvesta kevättalven puolelle.

 

Otsikkokuva: Timo Lindholm