Tammikuussa suhteellisesti kylmintä oli Suomessa, Luoteis-Venäjällä ja Keski-Siperiassa. Laajoilla alueilla Arktiksella, Pohjois-Amerikan ja Aasian pohjoisosissa oli jopa poikkeuksellisen lauhaa. USA:n itärannikolla vaikutti hyvin voimakas talvimyrsky Jonas ja Atlantilla hurrikaani Alex.

Skandinaviassa tammikuu oli enimmäkseen hieman tavanomaista kylmempi, Suomessa kuitenkin selvästi tavanomaista kylmempi. Tor-matalapaineen yhteydessä kuukauden lopulla mitattiin hirmumyrskytuulia etenkin Etelä-Norjan rannikolla, missä suurin keskituulen nopeus oli 49 m/s. Ruotsin puolella mitattiin uusi tammikuun keskituulen ennätys, 43,8 m/s

Keski-Euroopassa tammikuu oli vähän tavanomaista lämpimämpi, vaikka siihen kuului kylmä jakso kuukauden puolivälin jälkeen. Kuukauden lopussa lämpötilat kohosivat paikoin lähes kesäisiin lukemiin. Saksassa lämpötila laski kuukauden 18. päivä -23,5 asteeseen, ja kohosi 23. päivänä 18,3 asteeseen. Espanjassa mitattiin 24. päivä vuodenaikaan nähden ennätyksellisiä lämpötiloja, ja ylin lämpötila oli 25,0 °C.

Yhdysvaltojen koillisosissa riehui kuukauden 22.–24. päivinä poikkeuksellisen voimakas talvimyrsky Jonas, jota paikallinen media kutsui myös nimellä ”Snowzilla”. Washingtonissa vuorokauden lumenkertymä oli 61 cm ja New Yorkissa 71 cm. Myrsky lamaannutti lähes kokonaan julkisen liikenteen, aiheutti laajoja sähkökatkoksia ja vaati noin 20 ihmisen hengen. Se luokiteltiin neljänneksi voimakkaimmaksi talvimyrskyksi sitten vuoden 1950 vaikuttaen jopa yli 100 miljoonan ihmisen elämään.

Siperiassa mitattiin kuukauden alkupäivinä korkeimpia tammikuun lämpötiloja noin 80 vuoteen (-2…-7 °C), ja kuukausi oli paikoin jopa 12…14 astetta tavanomaista leudompi. Kaakkois-Aasiassa oli kuukauden lopussa poikkeuksellisen kylmää, esimerkiksi Hong Kongissa lämpötila laski kuukauden 24. päivänä 3,1 asteeseen. Taiwanissa kylmyyteen menehtyi lähes 100 ihmistä, ja Japanin eteläisillä saarilla satoi lunta ensimmäisen kerran yli 100 vuoteen.

Arktisella alueella mitattiin poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Huippuvuorilla 2. tammikuuta havaittu 4,5 °C on Huippuvuorten uusi tammikuun lämpöennätys.

Atlantilla trooppinen myrsky Alex ylitti Azorien saariryhmän 15. tammikuuta. Hurrikaanit ovat Pohjois-Atlantilla tammikuussa erittäin harvinaisia.

Australiassa New South Walesin ja Länsi-Australian osavaltioissa oli paikoin ennätyksellisen sateista. Suurin vuorokautinen sademäärä 255 mm mitattiin 6. tammikuuta.

Tammikuun keskilämpötilan poikkeama keskimääräisestä. Kuvalähde: NOAA

Tammikuun keskilämpötilan poikkeama keskimääräisestä. Kuvalähde: NOAA

Otsikkokuva: Ari Venäläinen