Tammikuu oli selvästi tavanomaista lauhempi, Koillismaalla ja osassa Etelä-Lappia jopa lauhin lähes 90 vuoteen. Lumen sulaminen ja runsaat vesisateet saivat joet tulvimaan Etelä- ja Länsi-Suomessa kuukauden puolivälissä.

Tammikuun keskilämpötila oli 2–6 °C vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa korkeampi. Eniten lämpötila poikkesi normaalista Koillismaalla ja Etelä-Lapissa, missä oli laajalti lauhin tammikuu sitten vuoden 1934. Niinpä esimerkiksi vuonna 1939 perustetulla Rovaniemen Apukan havaintoasemalla tammikuun keskilämpötila, -5,9 °C, oli aseman mittaushistorian korkein. Yksittäisistä havaintoasemista keskilämpötilan poikkeama oli suurin Sallan Naruskassa, missä tammikuu oli 6,2 °C jakson 1991–2020 keskiarvoa leudompi.

Tammikuu oli myös tavanomaista sateisempi. Kuukauden sademäärä ylitti pitkäaikaiskeskiarvot lähes koko maassa. Kainuussa, Satakunnassa ja laajalti maan eteläosassa satoi yleisesti yli puolitoistakertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Kuukauden suurin sademäärä oli Puolangan Paljakassa mitattu 115,0 mm, ja myös muutamilla Etelä-Suomen havaintoasemilla sademäärä kohosi yli 100 mm:n. Vähiten satoi Pohjois-Lapissa, ja kuukauden pienin sademäärä, 19,0 mm, mitattiin Inarin Raja-Joosepissa.

Tammikuun suurin lumensyvyys, 92 cm, mitattiin Puolangan Paljakassa kuukauden viimeisenä päivänä. Muutamalla muullakin Kainuun havaintoasemalla lunta oli yli 70 cm, ja muualla Itä- ja Pohjois-Suomessa lumensyvyys vaihteli tammikuun päättyessä noin 35 ja 70 cm:n välillä. Etelä- ja Länsi-Suomessa oli sitä vastoin hyvin vähälumista. Lounaissaaristossa lunta oli vain parina päivänä kuukauden alkupuolella, ja monin paikoin muualtakin etelä- ja lounaisrannikon läheisyydestä lumipeite katosi tammikuun puolivälissä.

Aurinko paistoi tammikuussa eniten Ahvenanmaalla, noin 40 tuntia. Muualla tammikuu oli yleisesti jonkin verran tavanomaista pilvisempi.

Lounaisilla merialueilla oli tammikuussa neljä myrskypäivää. Lisäksi Perämerellä myrskysi 28.1. Kovimmat mitatut keskituulen nopeudet merialueilla olivat 22,8 m/s Kökarin Bogskärissä 11.1. ja 22,7 m/s Hangon Russarössä 15.1.

Joet tulvivat Etelä- ja Länsi-Suomessa

Vuosi vaihtui hyvin leudossa säässä, ja Salon Kärkässä mitattiin uudenvuodenyönä peräti 6,6 °C. Sää kuitenkin viileni tammikuun alkupäivinä, ja kuukauden kylmimmät hetket koettiin loppiaisen tienoilla. Muoniossa mitattiin 7.1. kuukauden alin lämpötila, -34,8 °C, ja Etelä-Suomessakin pakkasta oli parina päivänä kymmenkunta astetta.

Tammikuun toisella viikolla sää muuttui uudestaan erittäin leudoksi, kun Atlantin matalapaineet alkoivat puskea Suomeen lounaasta sateita ja lauhaa ilmaa. Tammikuun puolivälissä lämpötila pysyi Etelä-Suomessa viikon ajan yötä päivää plussan puolella. Kun samalla saatiin vesisateita päivittäin, lumipeite hupeni nopeasti ja suli rannikolta kokonaan. Lumen sulaminen ja vesisateet saivat puolestaan jokien pinnat nousemaan tulvakorkeuksiin laajalti Etelä- ja Länsi-Suomessa.

Yleisesti Etelä- ja Länsi-Suomen jokien pinnat nousivat tammikuun puolivälissä keskimääräisen kevättulvan tasolle ja paikoin korkeammallekin. Monin paikoin saavutettiin tammikuun virtaamaennätyksiä. Siuntionjoella vesi nousi jopa korkeammalle kuin kertaakaan aiemmin vuodesta 1976 alkavan havaintojakson aikana. Harvinainen talvitulva katkoi teitä, ja esimerkiksi Ypäjällä Loimijoen tulva peitti alleen satoja hehtaareja peltoa.

Tammikuun viimeisellä kolmanneksella oli etelässäkin ajoittain heikkoa pakkasta, mutta länsivirtaus piti sään pääosin leutona. Sateet jäivät loppukuusta vähäisemmiksi kuin tammikuun keskivaiheilla. Pohjanmaan rannikolla föhntuuli nosti 25.1. lämpötilan hyvin korkealle ja Vaasan lentoasemalla mitattiin kuukauden ylin lämpötila, 8,2 °C.

Tammikuu lukuina

+8,2 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Vaasa lentoasema, 25.1.

-34,8 °C – Kuukauden alin lämpötila, Muonio kk, 7.1.

115,0 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Puolanka, Paljakka

-5,9 °C – Rovaniemen Apukassa oli aseman vuodesta 1939 alkavan mittaushistorian lauhin tammikuu

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Seppo Hassinen

Julkaisun viitetiedot:
Lehtonen I., 2023: Tammikuu oli sateinen ja hyvin lauha. Ilmastokatsaus, 25(1), 4–5, 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2023-01-01