Suursäätila ei ensi viikolla suosi talvisia harrastuksia, sillä ilmavirtaus Suomeen käy etelän puolelta ja sää on vuoden aikaan nähden hyvin lauhaa ja sateista. Ainoastaan Lapissa lämpötila pysyttelee enimmäkseen nollassa tai pakkasen puolella ja lumipeite vahvistuu. Muualla maassa lumipeite hupenee, ja loppuviikolla lienee jo laajalti lumetonta maan etelä- ja länsiosassa.

Talviset ilmamassat loitonneet Suomesta

Suuren osan tammikuuta Suomi kuului hyvin kylmään itäiseen ilmavirtaukseen, ja kuukauden keskilämpötila oli useita asteita tavanomaista kylmempi (katso tammikuun kuukausikatsaus).

Nyt kylmät ja arktiset ilmamassat ovat väistyneet kauas pohjoiseen, josta ne levittäytyvät osin Grönlannin länsipuolitse Pohjois-Amerikkaan ja toisaalta kauas Itä-Siperiaan. Pohjoisnapa ja sen ympäröivät merialueet pysyttelevät kuitenkin tammikuun tapaan lauhana, mikä puoltaisi talvista säätä myös Suomessa. Grönlannissa ja Pohjois-Amerikassa olevat kylmät ilmamassat kuitenkin voimistavat matalapainetoimintaa Atlantilla tuoden Eurooppaan lauhaa, osin jopa keväistä säätä. Tähän suursäätilaan ei näytä lähiviikkoina tapahtuvan merkittävää muutosta.

Alla olevalla videolla on esitetty lähimmän 10 vuorokauden suursäätilaennuste ilmamassan lämpötilan ja pintapaineen avulla.

Itä-Euroopassa hyvin lauha ja lumeton keskitalvi – lauhduttaa nyt Suomea

Suomessa ei sydäntalvella pitäisi olla tällaisella säätyypillä näin lauhaa, sillä ilmavirtaukset käyvät pääosin mantereen puolelta (Baltiasta) ja toisaalta tammikuun kylmä jakso jäähdytti myös Suomen läheisiä merialueita. Syy Suomen vesikeleihin löytyykin itäisestä Euroopasta, jossa jo pitkään jatkunut lämmin jakso on sulattanut lumet. Koska lumipeitettä ei löydy, alkaa auringon säteilyllä olla tavanomaista suurempi lämmittävä vaikutus, eivätkä lauhat ilmamassat ehdi jäähtyä riittävästi ennen Suomea. Mikäli tilanne Itä-Euroopassa olisi tavanomainen, tietäisi vastaava säätyyppi näin kevättalvella rutkasti lisää lunta (nyt näin käy vain Lapissa).

Ilmamassan poikkeama tavanomaisesta 26.1.-3.2.2016

Ilmamassan poikkeama tavanomaisesta Euroopassa 26.1.-3.2.2016. Lähde: NOAA/ESRL

 

Lumensyvyys 6.2.2016 klo 8

Lumensyvyys (cm) Itä-Euroopassa aamulla 6.2.2016

Alkaako osassa maata jo kevät?

Vuorokauden keskilämpötila nousee useammaksi vuorokaudeksi nollan yläpuolelle suuressa osassa maata. Ainoastaan Keski- ja Pohjois-Lapissa pysytään pääosin pakkasen puolella.

Ennustetut vuorokauden keskilämpötilat lauantaista 6.2. keskiviikkoon 10.2.

Ennustetut vuorokauden keskilämpötilat lauantaista 6.2. keskiviikkoon 10.2.

 

Yli viikon mittaisissa ennusteissa ei ole merkkejä suuremmasta kylmenemisestä, vaikka ensiviikon loppupuolella lämpötila voi ajoittain laskea etelässäkin vähän nollan alapuolelle.

Ennustetut vuorokauden keskilämpötilat torstaista 11.2. maanantaihin 15.2.

Ennustetut vuorokauden keskilämpötilat torstaista 11.2. maanantaihin 15.2.

 

Merkittävintä tämän hetkisissä ennusteissa ovat etenkin Baltian ja Puolan lämpötilat. Näillä alueilla vuorokauden keskilämpötila nousee ajoittain +5 asteen tuntumaan ja päivän ylimmät lämpötilat jopa yli +10 asteen! Nämä lämpötilat riittävät jo luonnon heräämiseen, joten ei siis ole täysin poissuljettua, että Suomeenkin kulkeutuisi eteläisten ilmavirtausten mukana jo kevään ensimmäiset siitepölyt (seuraa tilannetta siitepölytiedotteista).

On kuitenkin syytä muistaa, että kalenterin mukaan kevääseen on vielä pitkä matka, sillä päivä vaihtuu yötä pidemmäksi vasta 20.3.2016. Todennäköisesti siis kylmiä ja lumisia jaksoja mahtuu lähikuukausina vielä eteläänkin.