Tammikuu oli koko maassa tavanomaista kylmempi. Keskilämpötilan poikkeama oli suuressa osassa maata -4…-7 astetta pitkän ajan keskiarvosta. Kylmintä tavanomaiseen verrattuna oli maan itäosassa, jossa tammikuu oli paikoin harvinaisen kylmä. Kylmempi tammikuu oli edellisen kerran vuonna 2010, Lapissa vuonna 2003.

Tammikuussa havaitut 20-70 millimetrin sademäärät eivät merkittävästi poikenneet tavanomaisesta. Pienimmät sademäärät olivat Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa.

Pakkaset saapuivat lauhan joulukuun jälkeen

Tammikuun alkaessa oli maamme itäpuolella vahva korkeapaine, ja lähes koko maassa lämpötila oli pakkasella. Korkeapaine siirtyi aluksi länteen maamme ylle, mutta vetäytyi sen jälkeen koilliseen, jolloin entistä kylmempää ilmaa pääsi leviämään idästä maahamme. Pakkanen kiristyi Lapissa paikoin 40 asteeseen, ja kuukauden alin lämpötila -41,2 °C mitattiin Muoniossa 7. päivänä. Myös maan eteläosassa pakkanen oli kireää, ja paikoin mitattiin -30 asteen lukemia.

Sankkoja lumisateita rannikoilla

Lumisateet olivat pääasiassa heikkoja, mutta meren läheisyydessä esiintyi paikoin runsaampia lumisateita sulan meren vaikutuksessa. Voimakkain lumisade havaittiin Selkämeren rannikolla Merikarvialla 8. päivänä, jolloin lunta kertyi vuorokaudessa 73 cm. Tämä on suurin Suomessa mitattu vuorokauden lumikertymä. Edellinen ennätys on marraskuulta 1971, jolloin Raumalla lunta satoi vuorokaudessa 50 cm. Merikarvialla satoi vuorokaudessa vedeksi muutettuna 31,3 mm, mikä on myös kuukauden suurin vuorokautinen sademäärä.

Tammikuun 11. päivänä saapui Suomenlahdelta pääkaupunkiseudulle lumisadealue, jonka yhteydessä lumikertymä oli vuorokaudessa paikoin yli 10 cm. Myös Ahvenanmaalla ja Pohjanmaan rannikolla esiintyi meren vaikutuksesta runsaita lumisateita. Kuukauden puolivälissä maahamme muodostui heikko matalapaine, ja sen yhteydessä lunta satoi yleisemmin varsinkin maan etelä- ja keskiosassa.

Sää lauhtui kuukauden lopulla

Tammikuun 20. päivän tienoilla muodostui maahamme uudelleen heikko korkeapaine, jolloin pakkanen kiristyi jälleen koko maassa. Tämän jälkeen suursäätila muuttui, kun korkeapaine siirtyi maamme itäpuolelle ja lännestä alkoi lähestyä sadealueita. Ensimmäinen niistä liikkui maamme yli 24. päivänä, ja koko loppukuukauden ajan sää oli lauhaa ja epävakaista ja ajoittain tuulista. Sateet tulivat maan eteläosassa osaksi vetenä, ja lumipeite hupeni siellä nopeasti. Kuukauden lopulla lumi oli lähes kokonaan sulanut maan lounaisosassa. Kuukauden korkein lämpötila +6,5 °C mitattiin Märketissä Ahvenanmaan länsipuolella 30. päivänä.

Lumensyvyysanalyysi 31.1.2016

Lumensyvyysanalyysi 31.1.2016

Tammikuun 2016 tilastoja

  • Ylin lämpötila: Hammarland Märket +6,5 astetta 30. tammikuuta
  • Alin lämpötila: Muonio Alamuonio -41,2 astetta 7. tammikuuta
  • Suurin kuukauden sademäärä: Merikarvia Tuorila 75,4 mm
  • Suurin vuorokauden sademäärä: Merikarvia Tuorila 31,3 mm 8. tammikuuta

Voit ladata Excel-tiedostona noin 50 havaintoaseman alustavat tammikuun kuukausitilastot tai päivätilastot.