Arktisen kylmä ilma loihti vesistöjen ylle näyttäviä savuverhoja tammikuun alussa

Vuosi alkoi kipakoiden pakkasten merkeissä, kun idästä virtasi arktista ilmaa ja lämpötila laski nopeasti suojasäästä yli 20 asteen pakkasiin. Lapissa mitattiin jopa -40 asteen lukemia. Olosuhteet olivat otolliset niin sanotun merisavun syntymiselle. Merisavua muodostuu, kun kylmää ilmaa virtaa sulan vesistön ylle. Merisavu on käytännössä haihtumissumua, jossa vettä haihtuu kylmään ilmaan. Vesihöyry tiivistyy näkyväksi sumuksi nopeasti haihtumisen jälkeen. Yleensä näin käy Suomessa joulu-tammikuussa, kun merialueet ovat vielä sulia, mutta idästä virtaa arktisen kylmää ilmaa.

Lämpötilaeron veden ja ilman välillä tulee olla vähintään noin 15 astetta eli, mikäli meri on vielä sula, tulee pakkasta olla noin -15 astetta. Tammikuun ensimmäisellä viikolla esimerkiksi Helsingin edustalla meriveden lämpötila oli muutaman asteen plussalla ja ilman lämpötila oli -15..-25 astetta. Lähellä rantaviivaa merisavu näkyi useita metrejä korkeana savuverhona, ja näkyvyys muuttui merellä erittäin huonoksi. Kauempana rantaviivasta lämpimämmän meren yllä korkeampi nousuvirtaus ja runsaampi kosteus saivat aikaan sakeita lumikuuroja, jotka välillä ajautuivat rannikolle tuoden mukanaan runsaasti lunta.

Yllä oleva video on kuvattu Helsingin rantaviivalta kohti Suomenlinnaa, jonka ympärillä merisavu lainehtii. Merisavun dramaattisuutta korostivat auringon ympärille muodostunut halo-ilmiö, joka syntyy auringonvalon taittuessa tai heijastuessa ilmassa olevista jääkiteistä.