Lokakuu oli lähes koko maassa tavanomaista sateisempi ja Lapissa sekä paikoin Pohjanmaalla jopa ennätyksellisen sateinen. Maan etelä- ja keskiosissa lokakuu oli myös selvästi tavanomaista lämpimämpi.

Lokakuun keskilämpötila oli Pohjois-Lapissa lähellä vertailukauden 1991–2020 keskiarvoa, mutta muualla kuukausi oli 1–3 astetta normaalia lämpimämpi. Maan etelä- ja keskiosissa lokakuu oli rannikoita lukuun ottamatta yleensä viiden lämpimimmän lokakuun joukossa viimeisten reilun 60 vuoden aikana, ja Hyvinkäällä lokakuun keskilämpötila jopa sivusi paikkakunnan ennätystä vuosilta 1961 ja 2000.

Lähes koko maassa satoi lokakuussa tavanomaista enemmän. Etelärannikolla ja Kaakkois-Suomessa kuukauden sademäärä oli kuitenkin lähellä pitkän ajan keskiarvoa, mutta Satakunnasta ja Hämeestä kohti Pohjois-Savoa ja Kainuuta ulottuvalla alueella satoi noin 1,5-kertaisesti ja Pohjanmaalla paikoin yli 2-kertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Lapissa satoi aivan maakunnan pohjoisimpia alueita lukuun ottamatta 2–3-kertaisesti tavanomaiseen verrattuna, paitsi Tornionjoen alajuoksulla, missä satoi yli kolme kertaa normaalia enemmän.

Muutamalla Länsi-Lapin havaintoasemalla satoi lokakuussa yli 150 mm ja Torniossa lähes 200 mm. Ilmatieteen laitoksen havaintoasemista kuukauden suurin sademäärä, 197,9 mm, mitattiin Tornion Torpissa, mutta Karungin kylän Ruotsin puoleisessa osassa Tornionjoen länsirannalla sijaitsevalla havaintoasemalla satoi vieläkin enemmän, peräti 220,4 mm.

Lapissa lokakuun sademäärät olivat ennätyksellisen suuria kaikilla havaintoasemilla maakunnan pohjois- ja kaakkoisosia lukuun ottamatta. Myös Pohjanmaalla saavutettiin uudet lokakuun sade-ennätykset Kaustisilla ja Kalajoella.

Leudon alkukuun jälkeen talvi saapui Lappiin ajallaan

Lokakuun ensimmäisen kolmanneksen ajan koko maassa vallitsi selvästi tavanomaista lämpimämpi sää. Etelä-Suomessa lämpötila pysytteli hyvin tasaisesti noin 10 ja 15 asteen välillä, ja kuukauden ylin lämpötila, 15,6 °C, mitattiin Porissa 1.10. Lapissakin oli lähes yhtä lämmintä, ja 4.10. Sallan sekä Savukosken seudulla mitatut noin 14 asteen lämpötilat ovat havaintohistorian ylimpiä lokakuun lämpötiloja tällä alueella.

Alkukuun runsaimmat sateet saatiin Lapissa lokakuun 4. ja 6. päivinä. Lokakuun 9. päivän vastaisena yönä osassa Lappia satoi myös lunta, mutta varsinaisesti talvi tuli Lappiin lokakuun puolivälissä, eli melko tyypilliseen aikaan.

Lokakuun puolivälissä Atlantilta saapui matalapaine, joka liikkui hitaasti Perämeren ja Suomen pohjoisosien yli itään 14.–17.10. Selkämeren rannikolla myrskysi 15.10., ja Pohjanmaalle sekä Lappiin matalapaine toi enimmillään jopa 50–80 mm sadetta. Pohjoisosiltaan sade tuli lumena, ja 17. päivän aamuna lunta oli Kittilän Kenttärovalla peräti 48 cm. Yleisesti lunta kertyi Kittilän, Muonion ja Enontekiön alueella sekä Inarin kunnan eteläosissa parissa päivässä 10–30 cm.

Lokakuun 20. päivänä maan keski- ja pohjoisosissa pyrytti lunta. Kainuussa ja Etelä-Lapissa lunta kertyi noin 10–20 cm. Lapissa lumipeite vahvistui vielä loppukuusta siten, että enimmillään lunta oli Kenttärovalla 60 cm. Eteläisimmillään lumiraja kulki 23. lokakuuta Somerolla, mutta maan etelä- ja keskiosissa sää muuttui lokakuun viimeisellä viikolla jälleen erittäin leudoksi, ja kuukauden päättyessä lunta oli jäljellä enää Lapissa ja Koillismaalla.

Ennen loppukuun lauhtumista syvä matalapaine liikkui Suomen eteläosien yli itään 22.10. Suomenlahdella tuuli voimistui myrskyksi, ja Kotkan Haapasaaressa mitattiin peräti 33,3 m/s puhaltanut puuska. Erityisesti Satakunnassa ja Pirkanmaalla puolestaan satoi hyvin runsaasti, paikoin noin 50 mm parin päivän aikana.

Lokakuu lukuina

+15,6 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Pori, Rautatieasema, 1.10.

-21,3 °C – Kuukauden alin lämpötila, Salla kk, 24.10.

197,9 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Tornio, Torppi

60 cm – Kuukauden suurin lumensyvyys, Kittilä, Kenttärova, 28.10. ja 29.10.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Samuli Lehtonen ja Pälvi Salo

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-10-01