Syksy alkoi Suomessa viileissä merkeissä, kun syyskuun lämpötila oli tavanomaista alhaisempi. Syyskuu oli suurimmassa osassa maata myös tavanomaista vähäsateisempi. Korkeapainevoittoisesta säästä huolimatta syyskuu oli enimmäkseen myös tavanomaista pilvisempi. Perämeren itäpuolella satoi varhainen ensilumi. Maailmanlaajuisesti syyskuun keskimääräinen maa- ja merialueiden pintalämpötila oli vuonna 1880 alkaneen mittausjakson viidenneksi korkein.

Tässä numerossa kerromme myös uudesta vertailukaudesta 1991–2020, jonka Ilmatieteen laitos on ottanut käyttöön ja joka on noin 0,6 °C edellistä vertailukautta lämpimämpi.

Oikaisu: Sivun 16 lämpötila- ja sademääräkuvaajissa aseman Helsinki, Kaisaniemi lämpötilan vertailuarvot olivat alun perin Helsinki-Vantaan lentoasemalta. Pahoittelemme virhettä. Julkaisimme digilehdestä uuden version, jossa kuvaaja on korjattu.

Palautetta, juttuvinkkejä ja muita terveisiä voi lähettää osoitteeseen ilmastokatsaus@fmi.fi

Kuva: Tuomo Bergman

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-09-00