Huhtikuun alkupuoli oli melko leuto ja epävakainen, kuukauden puolivälissä oli aurinkoisen lämmintä korkeapainesäätä, kunnes loppukuusta sää muuttui viileäksi. Kokonaisuutena huhtikuu oli hieman tavanomaista lämpimämpi.

Huhtikuussa sää vaihteli keväälle tyypilliseen tapaan takatalvisen koleiden ja aurinkoisen lämpimien jaksojen välillä. Kuukauden keskilämpötila oli lopulta Pohjois-Suomessa sekä merialueiden välittömässä läheisyydessä 1–2 °C ja muualla 0–1 °C pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Suurimmassa osassa maata huhtikuu oli myös keskimääräistä sateisempi kuukausi. Vain lounaissaaristossa, Kaakkois-Suomessa ja päälaen Lapissa huhtikuun sademäärä jäi pitkän ajan keskiarvoa pienemmäksi. Sitä vastoin Pohjois-Pohjanmaalla satoi noin 1,5–2-kertaisesti tavanomaiseen verrattuna. Kuukauden suurin sademäärä mitattiin kuitenkin Puolangan Paljakan havaintoasemalla Kainuussa, missä satoi huhtikuussa 64,7 mm.

Alkukuusta lumipeite vahvistui Pohjois-Suomessa

Huhtikuun alku oli melko leuto. Kuukauden ensimmäisinä päivinä sateet jäivät vähäisiksi, ja huhtikuun ensimmäiseen viikonloppuun osuneen pääsiäisen viettoa aloiteltiin monin paikoin melko kauniissa säässä. Ensimmäisenä pääsiäispäivänä 4. huhtikuuta tuuli yltyi enteillen laajan matalapaineen lähestymistä luoteesta, ja toisena pääsiäispäivänä sää muuttui epävakaiseksi sekä viileämmäksi. Länsi- ja Keski-Eurooppaan purkautui samalla hyvin koleaa ilmaa pohjoisesta, mutta meille kylmin ilmavirtaus ei ulottunut. Alkukuun sateet tulivat silti Etelä-Suomessakin osin lumena tai räntänä, mikä on tyypillistä vielä huhtikuun alussa.

Epävakainen sää jatkui pääsiäisen jälkeisellä viikolla. Pohjois-Suomessa maaliskuun lopulla jo selvästi painunut lumipeite vahvistui uudestaan, ja 10.4. mitattiin Puolangan Paljakan havaintoasemalla talven suurin lumensyvyys Suomessa, 106 cm.

Epävakaisen säätyypin vallitessa yöt olivat enimmäkseen melko leutoja. Huhtikuun 9. päivän vastaisena yönä Luoteis-Lapissa pakkanen pääsi kuitenkin kiristymään 20 asteeseen ja Enontekiön Kilpisjärvellä mitattiin kuukauden alin lämpötila -25,9 °C.

Huhtikuun puolivälissä oli aurinkoista ja lämmintä

12. huhtikuuta kaakosta virtasi lämmintä ilmaa Etelä-Suomeen ja Etelä-Karjalassa lämpötila nousi jo 17 asteeseen. Lämmin ilma väistyi Venäjälle kuitenkin jo seuraavaan päivään mennessä, mutta huhtikuun puolivälissä Pohjois-Eurooppaan muodostui laaja korkeapaineen alue, jonka myötä sää pysyi useita päiviä aurinkoisena ja lämpimänä. Ylimmillään lämpötila nousi 17.–19. päivinä Länsi-Suomessa 18 asteeseen. Ajankohdan tyypillisiin lämpötiloihin verrattuna erityisen lämmintä oli Lapissa, missä 12 ja 15 asteen välille kohonneet päivälämpötilat olivat vuodenaikaan nähden harvinaisen korkeita.

Loppukuusta kevään eteneminen pysähtyi

Huhtikuun 22.–23. päivinä Suomen ylle muodostui matalapaineen alue ja samalla sää myös viileni huomattavasti, joten matalapaineen mukanaan tuomat sateet tulivat Etelä-Suomessakin osaksi lumena. Selkämeren rannikolla kolea luoteistuuli yltyi 23. päivänä jopa myrskyksi.

Kolea luoteen ja pohjoisen välinen ilmavirtaus jatkui koko loppukuun ajan. Huhtikuun loppua kohti päivät hieman lämpenivät, mutta yöt vastaavasti viilenivät, ja monin paikoin huhtikuun alimmat lämpötilat mitattiin vasta 28.–30. päivien vastaisina öinä.

Lunta oli huhtikuun päättyessä aukeilla Lapin lisäksi lähinnä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun pohjoisosissa.

Huhtikuun lukuina

+18,0 °C – Kuukauden ylin lämpötila, Kaarina, Yltöinen, 17.4.
                                                                   Pori rautatieasema, 18.4.
                                                                   Rauma, Pyynpää, 18.4.
                                                                   Seinäjoki, Pelmaa, 19.4.

-25,9 °C – Kuukauden alin lämpötila, Enontekiö, Kilpisjärvi, 9.4.

64,7 mm – Kuukauden suurin sademäärä, Puolanka, Paljakka

106,0 cm – Kuukauden suurin lumen syvyys, Puolanka, Paljakka, 10.4.

Teksti: Ilari Lehtonen
Kuva: Joona Kotilainen

Lähdeviite
DOI: 10.35614/ISSN-2341-6408-IK-2021-04-01